Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Upcoming events

14. september 2017 #AskJuncker – razprava s predsednikom Junckerjem o govoru o stanju v Uniji na videoportalu YouTube

Novica:

V četrtek, 14. septembra 2017, ob 14. uri se bo predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker trem mladim youtuberjem pridružil pri razpravi o svojem govoru o stanju v Uniji, ki ga bo dan prej podal v Evropskem parlamentu.

Spletna razprava, pri kateri sodelujejo Euronews, Debating Europe in YouTube, bo priložnost za živahno razpravo med predsednikom in mladimi po vsej Evropi o stanju v Uniji in prihodnosti Evrope (#FutureofEurope).

Predsednik bo v svojem govoru o stanju Unije povzel zamisli iz obsežnih razprav o prihodnosti Evrope (#FutureofEurope), ki so po vsej Uniji potekale z državljani, Evropskim parlamentom, nacionalnimi parlamenti, lokalnimi in regionalnimi organi ter civilno družbo na splošno, predstavil pa bo tudi lastne poglede na prihodnost Evrope in prednostne naloge za naslednja leta.

 

Ozadje

Predsednik Evropske komisije ima vsako leto septembra v Evropskem parlamentu govor o stanju v Uniji, v katerem povzame dosežke iz preteklega leta in predstavi prednostne naloge za leto, ki prihaja. Prav tako predstavi, kako se bo Komisija spoprijela z najbolj perečimi izzivi, s katerimi se srečuje Evropska unija. Govoru sledi plenarna razprava, s katero se začne dialog s Parlamentom in Svetom, da bi se pripravil delovni program Komisije za naslednje leto.

Govor o stanju v Uniji ima podlago v Lizbonski pogodbi in je predviden v Okvirnem sporazumu o odnosih med Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo iz leta 2010. Tam je predvideno tudi, da predsednik Komisije predsedniku Evropskega parlamenta in predsedstvu Sveta pošlje pismo o nameri, v katerem so podrobno opisani zakonodajni ukrepi in druge pobude, ki jih namerava Komisija sprejeti do konca naslednjega leta (v tem primeru do konca leta 2018).

 

Dogodek:

V četrtek, 14. septembra 2017, ob 14. uri se bo predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na videportalu YouTube pridružil trem mladim Evropejcem. To so Abdel en Vrai iz Belgije, Diana zur Löwen iz Nemčije in Kovy s Češke. Dogodek bodo v živo prenašali Euronews, Euronewsov kanal na videoportalu YouTube in EbS, zagotovljeno pa bo tolmačenje v vse uradne jezike EU. Potekal bo v dvorani tiskovnega središča Komisije.

 

Viri:

Več informacij o stanju v Uniji v letu 2017 je na voljo na: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2017_sl

Govor o stanju v Uniji v letu 2016 predsednika Junckerja je na voljo na: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2016_sl

Govor o stanju v Uniji v letu 2015 predsednika Junckerja je na voljo na: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2015_en

Bela knjiga o prihodnosti Evrope je na voljo na: https://ec.europa.eu/commission/white-paper-future-europe-reflections-and-scenarios-eu27_sl

 

AGENDA/17/3161

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar