Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Upcoming events

14 september 2017: #AskJuncker - YouTube-debat met Commissievoorzitter Juncker na zijn Staat van de Unie

Nieuws

Op donderdag 14 september zal de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, deelnemen aan een debat samen met drie jonge YouTubers na zijn toespraak van de dag ervoor in het Europees Parlement, de "Staat van de Unie", kortweg SOTEU.

Dit online-evenement, in samenwerking met Euronews, Debating Europe en YouTube, belooft een levendig debat te worden tussen de Commissievoorzitter en jongeren uit heel Europa over de #SOTEU en de #FutureofEurope.

In heel Europa hebben burgers, het Europees Parlement, de nationale parlementen, lokale en regionale overheden en het maatschappelijk middenveld al uitvoerig gediscussieerd over de #FutureofEurope. In zijn Staat van de Unie gebruikt voorzitter Juncker de ideeën uit dat debat en ontvouwt hij zijn persoonlijke visie op de toekomst van Europa en zijn prioriteiten voor de komende jaren.

 

Achtergrond

Ieder jaar houdt de voorzitter van de Europese Commissie in september een toespraak voor het Europees Parlement waarin hij de stand van zaken over het voorbije jaar opmaakt en de prioriteiten voor het komende jaar presenteert. Hij zet daarin ook uiteen hoe de Commissie wil inspelen op de meest dringende uitdagingen voor de Europese Unie. Na de toespraak is er een plenair debat. Dat is het startsein voor het overleg met het Parlement en de Raad over het werkprogramma van de Commissie voor het komende jaar.

De Staat van de Unie, die is verankerd in het Verdrag van Lissabon, maakt deel uit van het kaderakkoord van 2010 over de betrekkingen tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie. Volgens dat akkoord stuurt de voorzitter ook een intentieverklaring aan de voorzitter van het Europees Parlement en de voorzitter van de Raad met een gedetailleerd overzicht van de maatregelen die de Commissie tot het einde van het volgende jaar (in dit geval 2018) denkt te nemen in de vorm van wetgeving en andere initiatieven.

 

Debat

Op donderdag 14 september om 14.00 uur zal Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op YouTube in debat gaan, samen met drie jonge Europeanen: Abdel en Vrai uit België, Diana zur Löwen uit Duitsland en Kovy uit Tsjechië. Het debat is live te volgen op Euronews, op het YouTube-kanaal van Euronews en op EbS, met simultaanvertaling in alle officiële EU-talen. Het wordt ook live gestreamd naar de perszaal van de Europese Commissie.

 

Meer informatie

Staat van de Unie 2017: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2017_nl

Staat van de Unie 2016: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2016_nl

Staat van de Unie 2015: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2015_nl

Witboek over de toekomst van Europa: https://ec.europa.eu/commission/white-paper-future-europe-reflections-and-scenarios-eu27_nl

 

AGENDA/17/3161

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Side Bar