Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Upcoming events

2017. szeptember 14.: #AskJuncker – Vita a YouTube-on Junkcer elnökkel az Unió helyzetét értékelő beszédről

Hír:

2017. szeptember 14-én, csütörtökön 14 órakor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke három fiatal youtuberrel vitatja meg az Unió helyzetét értékelő beszédét, amelyet előző nap mond el az Európai Parlamentben.

A Euronews, a Debating Europe és a YouTube közreműködésével szervezett internetes beszélgetés lehetőséget nyújt arra, hogy az elnök és az Európa különböző országaiban élő fiatalok megtárgyalják az Unió helyzetét és az Európa jövőjéről (#FutureofEurope) zajló vitát.

A polgárok, az Európai Parlament, a nemzeti parlamentek, a helyi és regionális hatóságok és általában a civil társadalom bevonásával Európa jövőjéről (#FutureofEurope) az egész kontinensen folytatott, széles körű vitát követően az elnök az itt felmerült elképzeléseket továbbgondolva ismerteti az Európa jövőjével kapcsolatos személyes nézeteit, valamint a következő évre vonatkozó prioritásokat.

 

Háttér:

Az Európai Bizottság elnöke minden év szeptemberében beszédet mond az Unió helyzetéről az Európai Parlament előtt, amelyben számba veszi az elmúlt év eredményeit és bemutatja az elkövetkező év kiemelt feladatait. Felvázolja továbbá, miként fogja kezelni a Bizottság az Európai Unió előtt álló legsürgetőbb kihívásokat. A beszédet plenáris vita követi. Ezzel megkezdődik a Parlamenttel és a Tanáccsal folytatott párbeszéd, amelynek célja a Bizottság következő évi munkaprogramjának előkészítése.

Az Unió helyzetéről szóló, a Lisszaboni Szerződéssel intézményesült beszédről az Európai Parlament és az Európai Bizottság közötti kapcsolatokról szóló 2010. évi keretmegállapodás rendelkezik, amely előírja azt is, hogy az elnök szándéknyilatkozatban fordul az Európai Parlament elnökéhez és a Tanács elnökségét betöltő tagállamhoz, részletesen kifejtve, milyen jogalkotási és egyéb intézkedéseket kíván a Bizottság meghozni a következő év (azaz ezúttal 2018) végéig.

 

Az esemény:

2017. szeptember 14-én, kedden 14 órakor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az alábbi három fiatal youtuberrel vitatja meg az Unió helyzetét értékelő beszédét: Abdel en Vrai (Belgium), Diana zur Löwen (Németország) és Kovy (Cseh Köztársaság). Az eseményt élőben közvetíti a Euronews, a Euronews YouTube-csatornája, valamint az EbS (Europe by Satellite), ahol az összes hivatalos uniós nyelven tolmácsolás áll majd rendelkezésre. A Bizottság sajtószobája online élő közvetítést nyújt.

 

Források:

Az Unió helyzetéről szóló 2017. évi beszédről további információk találhatók az alábbi internetes oldalon: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2017_hu

Juncker elnök 2016. évi értékelő beszéde az Unió helyzetéről itt érhető el: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2016_hu

Juncker elnök 2015. évi értékelő beszéde az Unió helyzetéről itt érhető el: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2015_hu

Az Európa jövőjéről szóló fehér könyv az alábbi internetes oldalon olvasható: https://ec.europa.eu/commission/white-paper-future-europe-reflections-and-scenarios-eu27_hu

 

AGENDA/17/3161

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar