Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Upcoming events

14. rujna 2017.: #AskJuncker – rasprava na YouTubeu s predsjednikom Junckerom o govoru o stanju Unije

Novosti:

U četvrtak, 14. rujna 2017., u 14:00 sati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sudjelovat će u raspravi s tri mlada „youtubera” o govoru o stanju Unije održanom prethodnog dana u Europskom parlamentu.

Rasprava na internetu organizirana u suradnji s platformama Euronews, Debating Europe i YouTube bit će prilika za živu raspravu između predsjednika i mladih Europljana o stanju Unije i raspravi održanoj na Twitteru (#FutureofEurope).

Nakon opširne rasprave #FutureofEurope održane diljem našega kontinenta u kojoj su sudjelovali građani, Europski parlament, nacionalni parlamenti, tijela lokalne i regionalne vlasti te civilno društvo u cjelini, predsjednik će u govoru o stanju Unije na temelju iznesenih ideja predstaviti svoje osobne stavove o budućnosti Europe i svoje prioritete u nadolazećim godinama.

 

Kontekst:

Predsjednik Europske komisije svake godine u rujnu u Europskom parlamentu drži govor o stanju Unije, u kojem se osvrće na postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću godinu. U njemu izlaže i načine na koje Komisija namjerava odgovoriti na najvažnije izazove s kojima se Europska unija suočava. Nakon govora slijedi plenarna rasprava kojom Komisija započinje dijalog s Parlamentom i Vijećem kako bi se pripremio radni program Komisije za iduću godinu.

Utemeljen u Ugovoru iz Lisabona, govor o stanju Unije predviđen je Okvirnim sporazumom o odnosima između Europskog parlamenta i Europske komisije iz 2010. Tim je sporazumom predviđeno i to da predsjednik Komisije predsjedniku Europskog parlamenta i predsjedništvu Vijeća šalje pismo namjere u kojem su podrobno izložene mjere koje Komisija namjerava poduzeti putem zakonodavnih i drugih inicijativa do kraja godine koja slijedi (u ovom slučaju do kraja 2018.).

 

Događaj:

U utorak, 14. rujna 2017., u 14:00 sati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sudjelovat će u raspravi na YouTubeu s tri mlada Europljana, a to su Abdel en Vrai iz Belgije, Diana zur Löwen iz Njemačke i Kovy iz Češke. Događaj će se prenositi uživo na kanalu Euronews, na Euronewsovu kanalu YouTube i na kanalu EbS, pri čemu će se osigurati usmeno prevođenje na sve službene jezike EU-a. Uživo će se prenositi i u Komisijinoj prostoriji za medije.

 

Izvori:

Dodatne informacije o govoru o stanju Unije 2017. dostupne su na sljedećoj poveznici: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2017_hr

Govor predsjednika Junckera o stanju Unije 2016. dostupan je na sljedećoj poveznici: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2016_hr

Govor predsjednika Junckera o stanju Unije 2015. dostupan je na sljedećoj poveznici: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2015_en

Bijela knjiga o budućnosti Europe dostupna je na sljedećoj poveznici: https://ec.europa.eu/commission/white-paper-future-europe-reflections-and-scenarios-eu27_en

 

AGENDA/17/3161

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar