Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Upcoming events

14 септември 2017 г. — #AskJuncker — дебат в YouTube с председателя Юнкер за речта за състоянието на Съюза

Новината:

В 14:00 ч. на 14 септември 2017 г., четвъртък, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в дебат с трима млади „ютюбъри“, за да обсъдят неговата реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент от предния ден.

Онлайн дебатът, организиран в сътрудничество с Евронюз, форума Debating Europe (Дебат за Европа) и YouTube, ще бъде възможност за оживена дискусия между председателя на Комисията и младите хора в цяла Европа във връзка с речта за състоянието на Съюза и дебата за бъдещето на Европа #FutureofEurope.

Председателят Юнкер ще използва идеите от дебата #FutureofEurope с Европейския парламент, националните парламенти, местните и регионалните органи и гражданското общество като цяло в своята реч за състоянието на Съюза и ще изложи личните си виждания за бъдещето на Европа и своите приоритети за идните години.

 

Контекстът:

Всяка година през месец септември председателят на Европейската комисия произнася реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент, в която разглежда постигнатото през изминалата година и представя приоритетите си за предстоящата година. Председателят също посочва как Комисията ще се справи с най-належащите предизвикателства пред Европейския съюз. След речта се провежда пленарен дебат. Така започва диалогът с Парламента и Съвета за подготвяне на работната програма на Комисията за следващата година.

Речта за състоянието на Съюза е предвидена в Договора от Лисабон и Рамковото споразумение от 2010 г. за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия, в което се предвижда също председателят на Комисията да изпраща писмо за намеренията си до председателя на Европейския парламент и председателството на Съвета, в което подробно излага действията, които Комисията възнамерява да предприеме чрез приемане на законодателство и други инициативи до края на следващата година (в този случай 2018 г.).

 

Събитието:

В 14:00 ч. на 14 септември 2017 г., четвъртък, председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще участва в дебат с трима млади европейци по YouTube: Abdel en Vrai от Белгия, Diana zur Löwen от Германия и Kovy от Чешката република. Събитието ще се излъчва на живо по Евронюз, по канала на Евронюз в YouTube и по онлайн телевизионния канал EbS (Европа по сателит) със симултанен превод на всички официални езици на ЕС. Събитието ще се предава на живо по интернет и в пресцентъра на Комисията.

 

Източниците:

Повече информация за речта за състоянието на Съюза за 2017 г.: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2017_bg

Реч на председателя Юнкер за 2016 г.: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2016_bg

Реч на председателя Юнкер за 2015 г.: https://ec.europa.eu/commission/state-union-2015_en

Бяла книга за бъдещето на Европа: https://ec.europa.eu/commission/white-paper-future-europe-reflections-and-scenarios-eu27_bg

 

AGENDA/17/3161

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar