Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Upcoming events

Discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii, Strasbourg, 13 septembrie 2017

Știrea

Miercuri, 13 septembrie 2017, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va susține un discurs privind starea Uniunii în fața Parlamentului European.

Președintele va dezvolta ideile exprimate în cadrul amplei dezbateri privind #FutureofEurope (viitorul Europei), la care au participat cetățenii, Parlamentul European, parlamentele naționale, autoritățile locale și regionale și societatea civilă în general și își va prezenta viziunea cu privire la viitorul Europei, precum și prioritățile sale pentru anul următor.

Context

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene rostește în fața Parlamentului European un discurs privind starea Uniunii, în care face un bilanț al realizărilor din cursul ultimului an și prezintă prioritățile pentru anul următor. Președintele schițează, de asemenea, modul în care Comisia va aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană. Discursul este urmat de o dezbatere în plen, care lansează dialogul cu Parlamentul și Consiliul în vederea elaborării programului de lucru al Comisiei pentru anul următor.

Ancorat în Tratatul de la Lisabona, discursul privind starea Uniunii este prevăzut în Acordul-cadru din 2010 privind relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană. În acest acord se precizează, de asemenea, că președintele trimite președintelui Parlamentului European și președinției Consiliului o scrisoare de intenție în care prezintă în detaliu acțiunile pe care Comisia intenționează să le întreprindă, prin măsuri legislative și prin alte inițiative, până la sfârșitul anului următor (în acest caz, anul 2018).

Eveniment

Miercuri, 13 septembrie 2017, la ora 9.00, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va susține un discurs în fața Parlamentului European, reunit în hemiciclul de la Strasbourg. Evenimentul va fi transmis în direct pe EbS și online, pe pagina de Facebook a Comisiei.

Surse

Mai multe informații cu privire la starea Uniunii în 2017 sunt disponibile la adresa:

https://ec.europa.eu/commission/state-union-2017_ro

Discursul din 2016 al președintelui Juncker privind starea Uniunii este disponibil la adresa:

https://ec.europa.eu/commission/state-union-2016_ro

Discursul din 2015 al președintelui Juncker privind starea Uniunii este disponibil la adresa:

https://ec.europa.eu/commission/state-union-2015_en

Cartea albă privind viitorul Europei este disponibilă la adresa:

https://ec.europa.eu/commission/white-paper-future-europe-reflections-and-scenarios-eu27_ro

AGENDA/17/2321

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar