Najčešća pitanja povezana s pronalaženjem publikacija i dokumenata EU-a

Ovi savjeti pomoći će vam u pretraživanju odjeljaka „Publikacije” i „Dokumentacijski centar” na internetskim stranicama Europa i pronalaženju željene publikacije ili dokumenta. Ovdje ćete pronaći i odgovore na najčešća pitanja korisnika.

Ako niste pronašli odgovor ili ako imate prijedlog, možete:


General questions

Što mogu pronaći u ovom odjeljku?

Poveznice na razne dokumente EU-a, popis knjižnica (internetskih i „klasičnih”), tumačenje zakonodavstva i ugovorâ EU-a, statističke podatke i ispitivanja javnog mnijenja po područjima, biltene o aktivnostima EU-a, baze podataka English (en) , priručnike i arhive.

Osim toga, ovdje ćete pronaći i informacije povezane s izdavanjem publikacija za EU ili o njemu.

Kojim publikacijama i službenim dokumentima mogu pristupiti?

U ovom odjeljku pronaći ćete poveznice na opće publikacije, statističke podatke, ispitivanja javnog mnijenja, službene dokumente, zakonodavstvo, ugovore i arhive. Dokumente možete pronaći na internetu, u knjižnici ili najbližem dokumentacijskom centru.

Kako mogu naručiti i/ili preuzeti publikaciju?

Ako želite saznati više, kliknite na „Naruči ili preuzmi publikaciju”. Tu možete besplatno preuzeti ili naručiti publikacije institucija i ostalih tijela EU-a. Osim toga, možete se pretplatiti na bilten o određenom području politike ili temi.

Gdje mogu pronaći informacije o važećem zakonodavstu EU-a?

U odjeljku „Zakonodavstvo i ugovori” pronaći ćete poveznicu na bazu podataka zakonodavstva EU-a (direktive, odluke, međunarodni sporazumi i drugi akti). S pomoću tih poveznica pristupite odgovarajućoj stranici za pretraživanje ovisno o tome želite li pretraživati po broju dokumenta, referentnom broju ili ključnoj riječi. Dokumente možete pretraživati i po području ako želite pregled postojećeg zakonodavstva.
Na internetskim stranicama EUR-Lexa besplatno je dostupna najopširnija zbirka zakonodavstva EU-a na svijetu. pdf - 286 KB [286 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Kako mogu pronaći određenu direktivu, uredbu ili odluku?

Kliknite na odjeljak „Zakonodavstvo i ugovori”. Tu možete pretraživati po broju dokumenta, referentnom broju Službenog lista ili ključnoj riječi. Ako pretražujete po ključnoj riječi, upišite ih što više, uključujući i datum ako ga znate. Ako ste dobili previše rezultata, možete suziti pretragu na način da označite samo direktive. Kliknite na „Suzi pretraživanje”. Zatim kliknite na „Vrsta dokumenta” i odaberite „Direktive”.

Gdje mogu pronaći tekstove ugovorâ EU-a?

Kliknite na „Zakonodavstvo i ugovori”. Pod naslovom „Ugovori” pronaći ćete poveznice na informacije o određenim ugovorima, na stranice koje sadržavaju pregled sporazuma te poveznice na cjelovite tekstove.

Koji su službeni dokumenti EU-a?

Službene dokumente izdaju institucije, agencije i tijela EU-a. Ti su dokumenti u rasponu od odluka Europskog ombudsmana do govora, komunikacija i bijelih knjiga. U nastavku se nalaze kratka objašnjenja nekih od dokumenata:

Zakonodavstvo:

  • Direktiva – zakonodavni akt kojim se od svih država članica zahtijeva postizanje određenog rezultata, a da se pri tome ne određuje način na koji taj rezultat treba ostvariti.
  • Uredba – zakonodavni akt koji se odmah izvršava u svim državama članicama.
  • Odluka – obvezujući zakonodavni akt upućen državi članici, osobi ili poduzeću.

Ostali dokumenti:

  • Komunikacija – zakonodavni prijedlog koji objavljuje Europska komisija.
  • Zelena knjiga – dokument čija je svrha poticanje rasprave i pokretanje postupaka savjetovanja.
  • Bijela knjiga – službeno izvješće o određenom problemu i načinima njegova rješavanja. Često se objavljuje nakon Zelene knjige.
  • Preporuke, mišljenja i rezolucije – neobvezujuće izjave.
Kako te dokumente mogu pronaći na internetskim stranicama?

Stranica „Službeni dokumenti” sadržava razne poveznice na dokumente koje su objavile pojedine institucije EU-a, registre dokumenata za glavne institucije EU-a i dokumente koje su objavile Agencije i ostala tijela EU-a.

Gdje mogu pronaći informacije o pravima građana u EU-u?

U odjeljku „Zakonodavstvo i ugovori” pod naslovom „Ugovori” nalazi se poveznica na Povelju o temeljnim ljudskim pravima, kojom su na jednom mjestu obuhvaćene informacije o građanskim, političkim, imovinskim i socijalnim pravima. Više informacija pronaći ćete u odjeljku „Vaša prava u EU-u”, kojemu možete pristupiti s početne stranice Europa.

Koje statističke podatke mogu pronaći u ovom odjeljku?

U odjeljku „Statistički podaci i ispitivanja javnog mnijenja EU-a” možete pregledavati službena statistička izvješća o brojnim područjima (okoliš, gospodarstvo itd.). Statistički podaci Eurostata dostupni su po području i/ili abecednom redu.

Rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljuju se u istraživanjima Eurobarometra te drugim studijama o raznim europskim pitanjima.