Politica UE în domeniul transporturilor


Politica UE în domeniul transporturilor se axează pe anumite aspecte care afectează toate țările membre, cum ar fi congestionarea traficului rutier și aerian, dependența de petrol și emisiile de gaze cu efect de seră. În același timp, UE furnizează fonduri pentru a moderniza și armoniza infrastructura de transport din toate statele membre. Nu în ultimul rând, depune eforturi pentru a spori competitivitatea transporturilor europene pe o piață mondială care se dezvoltă rapid.

Provocări majore cu care se confruntă sectorul european al transporturilor

Pe măsură ce societățile noastre devin din ce în ce mai mobile, politica UE încearcă să ajute sistemele noastre de transport să facă față provocărilor majore cu care se confruntă.

Două trenuri de mare viteză cu logourile câtorva companii feroviare europene © UE

Noile rute feroviare de mare viteză din UE - sigure, confortabile și ecologice

 • Congestionarea traficului: afectează atât transportul rutier, cât și pe cel aerian și generează costuri care se ridică la aproximativ 1% din PIB-ul anual al UE. În plus, se preconizează creșteri ale fluxului de mărfuri și de pasageri.
 • Dependența de petrol: mijloacele de transport consumă acum mai puțin combustibil, însă ele depind încă de petrol pentru a-și acoperi 96% din necesarul de energie. Resursele de petrol se vor diminua în continuare în deceniile viitoare. Mai mult, ele se vor găsi în mare parte în zone instabile ale lumii. Până în 2050, se estimează că prețul la petrol va fi mai mult decât dublu față de nivelul din 2005.
 • Emisiile de gaze cu efect de seră: până în 2050, sectorul european al transporturilor trebuie să-și reducă emisiile cu 60% față de nivelurile din 1990, dacă dorim să limităm încălzirea globală la o creștere de doar 2ºC.
 • Infrastructura de transport nu este dezvoltată uniform peste tot în UE. De exemplu, puține țări din Europa de Est au căi ferate adaptate trenurilor de mare viteză. În plus, multe din căile ferate obișnuite nu sunt întotdeauna în cea mai bună stare.
 • Concurența: sectorul transporturilor din UE se confruntă cu o concurență în creștere pe piețele de transport din alte regiuni de pe glob, care cunosc o dezvoltare rapidă.

Iată câteva date statistice în domeniu: Tablou de bord privind transporturile English (en)

Infografice privind transporturile

 • 0-10 English (en)
 • Crearea de conexiuni pentru a fi competitivi English (en)
Transportul european în cifre, în format de buzunar English

Realizările UE în sectorul transporturilor

Datorită politicii UE, sectorul european al transporturilor a înregistrat progrese considerabile în ultimii 20 de ani:

 • un transport aerian, maritim și rutier mai sigur
 • un program de lucru rezonabil pentru cei care lucrează în sectorul transporturilor
 • mai multe posibilități de transport pentru pasageri și mărfuri
 • mai puțină poluare
 • progrese tehnologice către un transport mai ecologic.

20 de ani de realizări în domeniul transporturilor (broșură) English

Impactul concurenței sporite în sectorul european al transporturilor

Transportul rutier - camioanele pot opera acum și în alte țări decât cea de origine, nefiind nevoite să se întoarcă din cursele internaționale fără încărcătură. Această nouă flexibilitate stimulează concurența, sporește calitatea serviciilor de transport de mărfuri și călători, diminuează costurile și eficientizează cursele, reducând poluarea. În același timp, o serie de norme tehnice comune au ameliorat siguranța.

Transportul aerian - zborurile se efectuează mai ușor și mai ieftin, numărul companiilor aeriene și al rutelor a crescut și există sute de servicii care leagă numeroase aeroporturi din Europa. Cu ajutorul inițiativei „Cerul unic european English”, UE va menține această tendință. Acordurile „cer deschis English (en) " le permit companiilor aeriene europene să opereze zboruri cu plecarea de pe orice aeroport din UE și sosirea în orice oraș din alte țări. UE a semnat acest tip de acord și cu SUA, Canada, Israel, țările din Balcanii de Vest, Maroc, Iordania, Georgia și Moldova, lista urmând să se extindă.

Transportul feroviar - orice companie de transport feroviar care dispune de o licență poate presta acum servicii pe tot teritoriul UE. Rețeaua feroviară de mare viteză s-a extins rapid în ultimii ani, permițându-le pasagerilor să economisească timp și bani. Urmează o serie de alte îmbunătățiri.

Transportul maritim - 75% din schimburile comerciale dintre Europa și alte țări se realizează pe mare și 40% din mărfurile din Europa sunt transportate cu vaporul. De asemenea, 400 de milioane de pasageri utilizează anual căile navigabile europene. Deschiderea pieței maritime le-a permis companiilor de transport să opereze și să circule liber și în alte țări decât cea de origine. În 2014, Consiliul și Parlamentul European au convenit să promoveze dezvoltarea, până în 2025, a unei rețele trans-europene de puncte de alimentare cu gaz natural lichefiat situate în porturile maritime principale, precum și a unor puncte de alimentare cu energie electrică de la mal.

Drepturile pasagerilor în UE

Interesele persoanelor care călătoresc pe teritoriul UE sunt protejate de un set de norme privind drepturile pasagerilor.

Descărcați pe smartphone, în limba preferată, aplicația dedicată drepturilor pasagerilor

Siguranța transportului rutier, aerian și maritim

 • Între 1992 și 2010, numărul accidentelor rutiere mortale survenite în Europa s-a înjumătățit, ajungând de la 70 000 la 31 000. Între 2010 și 2013, cifrele au scăzut cu încă 17%. Aceasta înseamnă că UE își va putea atinge, cel mai probabil, obiectivul strategic pentru anul 2020 de a reduce încă o dată la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere.
 • Companiile aeriene care nu prezintă siguranță au interdicție de zbor în Europa.
 • Au fost introduse norme mai riguroase în materie de siguranță maritimă, printre care controale mai stricte ale ambarcațiunilor, penalizări pentru poluarea cauzată de neglijență și scoaterea progresivă din circuit a petrolierelor cu cocă simplă.
 • UE stabilește standarde de siguranță și securitate și finanțează doar proiectele noi de infrastructură care respectă aceste standarde.
 • UE colaborează cu organizații precum Organizația Aviației Civile Internaționale English și Organizația Maritimă Internațională English pentru a promova standardele de siguranță și securitate în restul lumii.

Un transport inteligent și durabil

Trafic în centrul Londrei © Shutterstock

Londra a fost prima capitală care a introdus taxe de acces în centrul orașului pentru automobile.

UE sprijină cercetarea și introducerea unor noi tehnologii ecologice de transport. O serie de noi norme europene DeutschEnglisheesti keelfrançais vor extinde numărul de puncte alternative de realimentare, stabilind standarde comune de proiectare și utilizare (inclusiv prize standard pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice).

Infrastructura de transport și finanțarea proiectelor în domeniu

Unul din principalele obiective ale politicii UE privind rețelele transeuropene este crearea unei rețele de diferite mijloace de transport care să lege marile orașe ale UE și să unească regiunile de vest și de est. UE urmărește, de asemenea, să reducă diferențele în materie de prosperitate și să limiteze schimbările climatice.

Proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport sunt finanțate prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei English, care dispune de un buget de până la 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Acesta va contribui la crearea unor rețele transeuropene eficiente, durabile și integrate pentru transport, energie, internet de bandă largă și servicii digitale.

UE are în vedere nu doar modalități de finanțare publică, ci și adoptarea unei noi abordări privind taxele aplicabile în sectorul transporturilor, pentru a crea un mediu financiar echitabil, care să reflecte principiile „poluatorul plătește” și „utilizatorul plătește”.

Începutul paginii

Transporturi

Manuscris actualizat în noiembrie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Facebook

 • Săptămâna europeană a mobilităţiiEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: