Cale de navigare

Transport


Pe măsură ce societăţile noastre devin din ce în ce mai mobile, politica UE în domeniul transporturilor se axează pe anumite aspecte care afectează toate ţările membre, cum ar fi blocajele asociate traficului rutier şi aerian, dependenţa de petrol şi emisiile de gaze cu efect de seră. Strategia sa, susţinută de finanţări, este de a aduce infrastructura de transport la un anumit nivel pe tot teritoriul UE, precum şi de a găsi modalităţi prin care sectorul european al transporturilor să poată concura pe piaţa mondială care se dezvoltă rapid.

Provocări majore cu care se confruntă sectorul european al transporturilor

Pe măsură ce societăţile noastre devin din ce în ce mai mobile, politica UE încearcă să ajute sistemele noastre de transport să facă faţă provocărilor majore cu care se confruntă.

Două trenuri de mare viteză cu logourile unor companii feroviare europene © UE

Noile trenuri de mare viteză care străbat Uniunea Europeană sunt un mijloc de transport sigur, rapid, confortabil şi ecologic.

 • Blocajele: afectează atât traficul rutier, cât şi pe cel aerian, Europa cheltuie aproximativ 1% din PIB-ul său anual pentru descongestionarea traficului şi, potrivit estimărilor, transportul de mărfuri şi traficul de călători vor continua să se intensifice.
 • Dependenţa de petrol: transportul a devenit mai economic, însă depinde încă de petrol pentru a-şi acoperi 96% din necesarul de energie. Petrolul va deveni tot mai rar în deceniile viitoare, sursele de aprovizionare aflându-se în zone de instabilitate. Se estimează că, până în 2050, preţul petrolului va fi cel puţin dublu faţă de nivelul din 2005.
 • Emisiile de gaze cu efect de seră: până în 2050, UE trebuie să reducă emisiile din sectorul transporturilor cu 60% (şi cu 80-95% per ansamblu) faţă de nivelurile din 1990, dacă dorim să limităm încălzirea globală la o creştere de doar 2ºC.
 • Infrastructura: este dezvoltată inegal pe teritoriul UE. De exemplu, majoritatea ţărilor din estul UE nu dispun de linii de cale ferată de mare viteză şi chiar cele normale nu sunt întotdeauna în cea mai bună stare.
 • Concurenţa: sectorul transporturilor din UE se confruntă cu o concurenţă în creştere pe pieţele de transport din alte regiuni de pe glob, care cunosc o dezvoltare rapidă.

Pentru o imagine completă asupra statisticilor din domeniul transportului, accesaţi:
Crearea de conexiuni pentru a fi competitivi: Infografic transport English (en)
Transport 2050: 50 de date şi cifre

Realizările UE până astăzi

În ultimii 20 de ani, politica UE a ajutat sectorul european al transporturilor să evolueze în multe privinţe:

 • un transport aerian, maritim şi rutier mai sigur
 • un program de lucru rezonabil pentru cei care lucrează în sectorul transporturilor
 • mai multe posiibiltăţi de transport pentru călători şi companii
 • mai puţină poluare
 • progrese tehnologice către un transport mai ecologic.

20 de ani de realizări în domeniul transporturilor (broşură) English

Efectele creşterii concurenţei în sectorul european al transporturilor

Transportul rutier – camioanele pot opera acum şi în alte ţări decât cea de origine, nefiind nevoite să se întoarcă din cursele internaţionale fără încărcătură. Această nouă flexibilitate stimulează concurenţa, sporeşte calitatea serviciilor de transport de mărfuri şi călători, diminuează costurile şi eficientizează călătoriile reducând poluarea. De asemenea, o serie de norme tehnice comune au ameliorat nivelurile de siguranţă.

Transportul aerian – zborurile se efectuează mai uşor şi mai ieftin, numărul companiilor aeriene şi al rutelor a crescut şi există sute de servicii care leagă numeroase aeroporturi din Europa. Cu ajutorul iniţiativei „Cerul unic european English”, UE va menţine această tendinţă. Acordurile „cer deschis English (en) " le permit companiilor aeriene europene să opereze zboruri cu plecarea de pe orice aeroport din UE şi sosirea în orice oraş din alte ţări. UE a semnat acest tip de acord şi cu SUA, ţările din Balcanii de Vest, Maroc, Iordania, Georgia şi Moldova, lista urmând să se extindă.

Transportul feroviar – orice companie de transport feroviar care dispune de o licenţă poate presta acum servicii pe tot teritoriul UE. Reţeaua feroviară de mare viteză s-a extins extrem de mult în ultimii ani, pasagerii economisind astfel timp şi bani. Urmează o serie de alte îmbunătăţiri.

Viitorul transportului feroviar în Europa (material video)

Transportul maritim – 75% din schimburile comerciale dintre Europa şi alte ţări se realizează pe mare şi 40% din mărfurile din Europa sunt transportate cu vaporul. De asemenea, 400 de milioane de pasageri utilizează anual căile navigabile europene. Deschiderea pieţei maritime le-a permis companiilor de transport maritim să îşi desfăşoare activitatea şi să circule liber în alte ţări.

Drepturile pasagerilor

Interesele călătorilor din UE sunt protejate de un număr mare de drepturi ale pasagerilor.

Drepturile pasagerilor (în limba dumneavoastră) - descărcaţi-le pe smartphone

Siguranţa

 • Între 1992 şi 2010 numărul accidentelor rutiere mortale survenite în Europa s-a înjumătăţit (de la 70 000 la 31 000). Politica UE în materie de siguranţă rutieră îşi propune să reducă în continuare acest număr cu încă 50% până în 2020.
 • Companiile aeriene care nu prezintă siguranţă au interdicţie de zbor în Europa.
 • Norme mai riguroase în materie de siguranţă maritimă, printre care controale mai stricte ale ambarcaţiunilor, penalizări pentru poluarea cauzată de neglijenţă şi scoaterea progresivă din circuit a petrolierelor cu cocă simplă.
 • UE stabileşte norme de siguranţă şi securitate şi finanţează doar acele proiecte noi de infrastructură care respectă toate cerinţele.
 • UE colaborează cu organizaţii ca Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale English şi Organizaţia Maritimă Internaţională English pentru a promova normele de siguranţă şi securitate în restul lumii.

Un transport inteligent şi durabil

Traficul din centrul Londrei © Shutterstock

Londra a fost prima capitală care a introdus taxe de acces în centrul oraşului pentru automobile.

De asemenea, UE va sprijini cercetarea şi introducerea unor noi tehnologii ecologice de transport. Noua legislaţie europeană va reduce limitele la emisiile de dioxid de carbon în cazul autovehiculelor şi va promova eficientizarea consumului de carburant şi utilizarea combustibililor alternativi.

Infrastructură şi finanţare

Secţiunea dedicată infrastructurii de transport din cadrul politicii europene privind reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T) are scopul de a crea un „nod de reţea” multimodal, care să lege principalele oraşe mari şi să aducă mai aproape vestul de estul UE. Politica UE încearcă să sprijine şi alte obiective, precum coeziunea socială şi limitarea schimbărilor climatice.

Infrastructura de transport este finanţată de mecanismul Conectarea Europei (MCE) English, care dispune de un buget de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Acesta va sprijini realizarea unor reţele transeuropene comune performante şi durabile în domeniul transportului, energiei, internetului în bandă largă şi serviciilor digitale.

Pe lângă finanţările publice, ar fi necesară o nouă abordare privind taxele de transport pentru a crea un mediu financiar echitabil, care să reflecte principiile „poluatorul plăteşte” şi „utilizatorul plăteşte”.

Începutul paginii

Începutul paginii


Înregistrări video


Rămâi conectat

Facebook

 • Săptămâna europeană a mobilităţiiEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: