Πολιτική μεταφορών της ΕΕ


Η πολιτική μεταφορών της ΕΕ ασχολείται με θέματα που αφορούν όλα τα κράτη μέλη, όπως, οδική και αεροπορική κυκλοφοριακή συμφόρηση, εξάρτηση από το πετρέλαιο και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Χρηματοδοτεί έργα που θα φέρουν τις υποδομές μεταφορών στο ίδιο επίπεδο σε όλη την ΕΕ. Ένα άλλο θέμα είναι η στήριξη του ευρωπαϊκού τομέα μεταφορών ώστε να είναι ανταγωνιστικός στην ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά.

Μεγάλες προκλήσεις στον τομέα των μεταφορών στην ΕΕ

Καθώς η κινητικότητα αυξάνεται στις κοινωνίες του σήμερα, η πολιτική της ΕΕ έχει ως στόχο να βοηθήσει τα συστήματα μεταφορών να ανταποκριθούν στις παρακάτω μείζονες προκλήσεις:

Δύο συρμοί υψηλής ταχύτητας με τα σήματα διάφορων ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών εταιρειών © EU

Νέες σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας στην ΕΕ - ασφαλείς, άνετες και οικολογικές

 • κυκλοφοριακή συμφόρηση: αφορά τόσο τις οδικές όσο και τις αεροπορικές μεταφορές και κοστίζει στην Ευρώπη περίπου το 1% του ετήσιου ΑΕΠ. Επιπλέον, οι μεταφορές εμπορευμάτων αλλά και επιβατών αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον.
 • εξάρτηση από το πετρέλαιο: παρά τις βελτιώσεις όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, ο κλάδος των μεταφορών εξακολουθεί να καλύπτει το 96% των ενεργειακών αναγκών του από το πετρέλαιο. Το πετρέλαιο θα είναι όλο και πιο δυσεύρετο τις επόμενες δεκαετίες, και μάλιστα θα προέρχεται όλο και περισσότερο από ασταθείς περιοχές του κόσμου. Μέχρι το 2050, η τιμή του πετρελαίου προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2005.
 • εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου: μέχρι το 2050, η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις εκπομπές του τομέα των μεταφορών κατά 60% - σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 - αν θέλει να περιοριστεί μόνο σε 2ºC η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη.
 • υποδομές: έχουν αναπτυχθεί άνισα στις χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα, λίγες ανατολικές χώρες της ΕΕ διαθέτουν δίκτυο για τραίνα υψηλής ταχύτητας, ενώ και το συμβατικό σιδηροδρομικό τους δίκτυο είναι συνήθως σε κακή κατάσταση.
 • ανταγωνισμός: ο τομέας των μεταφορών στην ΕΕ αντιμετωπίζει ολοένα σκληρότερο ανταγωνισμό από τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές μεταφορών άλλων περιοχών του κόσμου.

Στατιστικές σχετικά με τις μεταφορές: Πίνακας αποτελεσμάτων για τις μεταφορές English (en)

Γραφικά σχετικά με τις μεταφορές:

 • 0 έως 10 English (en)
 • Connect to Compete English (en)
Οι μεταφορές της ΕΕ σε αριθμούς: στατιστικό φυλλάδιο English

Τι πέτυχε η ΕΕ στον τομέα των μεταφορών

Χάρη στην πολιτική της ΕΕ, την τελευταία εικοσαετία σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη:

 • ασφαλέστερες αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές
 • αξιοπρεπή ωράρια για όσους εργάζονται στον τομέα των μεταφορών
 • περισσότερες επιλογές για όσους ταξιδεύουν
 • λιγότερη ρύπανση
 • τεχνολογική πρόοδος για καθαρότερες μεταφορές.

20 χρόνια επιτευγμάτων στις μεταφορές (φυλλάδιο) English

Ο αντίκτυπος του αυξημένου ανταγωνισμού στις μεταφορές στην ΕΕ

Οδικές μεταφορές: τα φορτηγά μπορούν πλέον να εκτελούν μεταφορές σε χώρες εκτός της δικής τους, ώστε να μην επιστρέφουν άδεια μετά από διεθνείς διαδρομές. Αυτή η νέα ευελιξία ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό, βελτιώνει την ποιότητα των μεταφορών εμπορευμάτων και επιβατών, μειώνει το κόστος και εξορθολογίζει τη χρήση των οχημάτων, συμβάλλοντας στη μείωση της ρύπανσης. Επίσης, η εφαρμογή ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών βελτίωσε τα επίπεδα ασφάλειας.

Αεροπορικές μεταφορές: τα αεροπορικά ταξίδια έχουν γίνει ευκολότερα και φτηνότερα, με νέες αεροπορικές εταιρείες, περισσότερα δρομολόγια και εκατοντάδες γραμμές να συνδέουν πάμπολλα αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη. Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός English της ΕΕ θα συμβάλει στη συνέχιση αυτής της τάσης. Οι συμφωνίες Ανοικτοί ουρανοί English (en) δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους αερομεταφορείς της ΕΕ να πετούν από οποιονδήποτε αερολιμένα της ΕΕ σε οποιονδήποτε προορισμό σε άλλη χώρα. Τέτοιες συμφωνίες έχουν επίσης υπογραφεί με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ισραήλ, τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το Μαρόκο, την Ιορδανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, και σύντομα θα υπάρξουν και άλλες.

Σιδηροδρομικές μεταφορές: κάθε σιδηροδρομική εταιρεία που διαθέτει άδεια μπορεί τώρα να παρέχει υπηρεσίες οπουδήποτε στην ΕΕ. Το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να εξοικονομούν οι ταξιδιώτες χρόνο και χρήμα. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες βελτιώσεις.

Θαλάσσιες μεταφορές: το 75% των εμπορικών συναλλαγών της Ευρώπης με τρίτες χώρες και το 40% των εμπορευματικών συναλλαγών εντός της Ευρώπης πραγματοποιούνται θαλασσίως, ενώ παράλληλα, κάθε χρόνο, περίπου 400 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη χρησιμοποιούν πλωτά μεταφορικά μέσα. Το άνοιγμα της αγοράς θαλάσσιων μεταφορών έδωσε στις ναυτιλιακές εταιρείες τη δυνατότητα να παρέχουν ελεύθερα τις υπηρεσίες τους και σε χώρες άλλες από τη χώρα προέλευσής τους. Το 2014, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν να προωθήσουν μέχρι το 2025 την ανάπτυξη ενός κεντρικού δικτύου σημείων ανεφοδιασμού σε υγροποιημένο φυσικό αέριο στους κυριότερους θαλάσσιες λιμένες που αποτελούν το διευρωπαϊκό δίκτυο, καθώς και εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης από ξηράς.

Δικαιώματα επιβατών στην ΕΕ

Τα συμφέροντα των επιβατών στην ΕΕ προστατεύονται μέσω εκτεταμένων δικαιωμάτων επιβατών.

Τηλεφορτώστε στο κινητό σας την εφαρμογή για τα δικαιώματα των επιβατών στη γλώσσα σας.

Οδική, αεροπορική και θαλάσσια ασφάλεια

 • Ο αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη από τροχαία μειώθηκε στο μισό μεταξύ 1992 και 2010 (από 70.000 σε 31.000). Μεταξύ 2010 και 2013, ο αριθμός αυτός έπεσε κατά 17% επιπλέον. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου της για μείωση κατά 50% επιπλέον των θανατηφόρων τροχαίων μέχρι το 2020.
 • Οι μη ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες απαγορεύεται να πετούν στην Ευρώπη.
 • Αυστηρότεροι κανόνες για την ασφάλεια στη θάλασσα προβλέπουν μεταξύ άλλων αυστηρότερες επιθεωρήσεις των πλοίων, ποινές για τη ρύπανση που προκαλείται λόγω σοβαρής αμέλειας, και ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των δεξαμενόπλοιων μονού κύτους.
 • Η ΕΕ εφαρμόζει πρότυπα ασφάλειας και προστασίας και χρηματοδοτεί μόνο τα νέα έργα υποδομών που πληρούν τα πρότυπα αυτά.
 • Η ΕΕ συνεργάζεται με οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας English και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός English για την προώθηση των προτύπων ασφάλειας και προστασίας παγκοσμίως.

Έξυπνες, βιώσιμες μεταφορές

Κίνηση στο κέντρο του Λονδίνου © Shutterstock

Λονδίνο: η πρώτη πρωτεύουσα που επέβαλε στα οχήματα τέλη εισόδου στο κέντρο της πόλης.

Η ΕΕ στηρίζει την έρευνα και την αποτελεσματική ανάπτυξη νέων, πράσινων τεχνολογιών στον τομέα των μεταφορών. Η νέα νομοθεσία της ΕΕ DeutschEnglisheesti keelfrançais θα αυξήσει τον αριθμό των σημείων εναλλακτικού ανεφοδιασμού οχημάτων στην Ευρώπη, καθορίζοντας ενιαία πρότυπα για τον σχεδιασμό και τη χρήση τους, π.χ., ενιαία πρίζα φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Μεταφορικές υποδομές και χρηματοδότηση

Ένας από τους κύριους στόχους της πολιτικής της ΕΕ για τα διευρωπαϊκά δίκτυα είναι η δημιουργία ενός κεντρικού δικτύου πολλών διαφορετικών μέσων μεταφοράς, το οποίο θα συνδέει τις μεγαλύτερες πόλεις και θα μειώνει τις αποστάσεις μεταξύ των δυτικών και των ανατολικών χωρών της ΕΕ. Άλλοι σημαντικοί στόχοι είναι η κάλυψη των χασμάτων ευμάρειας και ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής.

Οι μεταφορές υποδομών χρηματοδοτούνται από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» English, της οποίας ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ για το 2014-2020. Η διευκόλυνση αυτή θα στηρίξει τη δημιουργία αποτελεσματικών, βιώσιμων και ολοκληρωμένων διευρωπαϊκών δικτύων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της ευρυζωνικότητας και των ψηφιακών υπηρεσιών.

Παράλληλα με τη δημόσια χρηματοδότηση, χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά τα μεταφορικά τέλη, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκαιο οικονομικό περιβάλλον που θα αντανακλά τις αρχές "ο ρυπαίνων πληρώνει" και "ο χρήστης πληρώνει".

Αρχή σελίδας

Μεταφορές

Το χειρόγραφο επικαιροποιήθηκε τον Νοέμβριος του 2014.

Η έκδοση αυτή αποτελεί μέρος της σειράς «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απλά λόγια


Αρχή σελίδαςΚρατήστε επαφή

Facebook

 • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ΚινητικότηταςEnglish (en)

Αρχή σελίδας

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;