Cale de navigare

Sportul în UE


Sportul și activitatea fizică ocupă un loc important în viața a milioane de cetățeni europeni și sunt profund ancorate în societatea europeană. Agenda politică a UE include noul program Erasmus +, care promovează cooperarea, dialogul și participarea în toate domeniile sportului.

Spirit de echipă, solidaritate, fair-play

Atlet efectuând un triplu salt © UE

Programul Erasmus + sprijină politica destinată să promoveze „sportul pentru toți”.

Sportul este important deoarece:

 • promovează bunăstarea fizică și psihică
 • are o funcție educațională și promovează valorile sociale esențiale 
 • îi apropie pe oameni 
 • este un sector economic mare, în creștere rapidă
 • sprijină creșterea și crearea de locuri de muncă.

Totuși, diverse probleme, cum ar fi dopajul, aranjarea meciurilor și violența, necesită o atenție deosebită.

UE sprijină cooperarea între responsabilii politici și dialogul cu organizațiile sportive, promovând valorile pozitive asociate sportului și căutând soluții la provocările existente. 

Sportul în programul Erasmus+

Programul Erasmus+ English (en) (2014-2020) pune accent pe sportul de masă. El poate cofinanța inițiative, contribuind la dezvoltarea, promovarea și punerea în aplicare a ideilor și practicilor inovatoare la nivelul UE și la nivel național, regional și local.

„Erasmus+: Sport” va contribui la dezvoltarea dimensiunii europene a sportului, stimulând cooperarea între organizațiile sportive, autoritățile publice și alte părți interesate. Programul vizează mai multe domenii.

Activitate fizică pentru menținerea sănătății

UE promovează activitatea fizică prin schimbul de bune practici între țările UE și părțile interesate. Orientările UE privind activitatea fizică pdf - 214 KB [214 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) (2008) arată cum pot contribui politicile naționale transsectoriale la îndeplinirea acestui obiectiv. Recomandarea Consiliului din 2013   privind activitatea fizică pentru menținerea sănătății: 

 • va încuraja elaborarea de politici mai eficiente în acest domeniu
 • va permite monitorizarea evoluțiilor și tendințelor în materie de politici și niveluri de activitate fizică.

Activitatea fizică este promovată și prin politica UE în domeniul sănătății. Platforma UE privind alimentația, activitatea fizică și sănătatea oferă un forum pentru abordarea acestor tendințe adverse.

Combaterea dopajului

UE încurajează sportul și activitatea fizică.

UE încurajează sportul și activitatea fizică.

Dopajul subminează principiul concurenței loiale, îi descurajează pe oameni să participe la competiții sportive sau să le urmărească și prezintă riscuri pentru sănătate. În acest domeniu, UE colaborează cu

 • țările UE
 • Consiliul Europei françaisEnglish
 • UNESCO RUfrançaisEnglishعربيespañol 
 • Agenția Mondială Antidoping françaisEnglish.

Țările UE utilizează în mod regulat cadrele UE pentru a discuta chestiuni antidoping înainte de reuniunile în foruri internaționale. Ele cooperează pe probleme legate de drepturile sportivilor, dopajul în sporturi recreative și prevenirea dopajului. „Erasmus + Sport” finanțează proiecte de prevenire a dopajului. Organizațiile patronale și sindicatele pot utiliza dialogul social european pentru a aborda o serie de aspecte, inclusiv lupta antidoping. 

Incluziune socială, integrare și șanse egale

Sportul poate elimina clivajele sociale. El contribuie la îmbunătățirea abilităților persoanelor cu handicap și la emanciparea femeilor și a fetelor, oferind oportunități de leadership. Țările UE care solicită subvenții din Fondul social european și Fondul european pentru dezvoltare regională sunt încurajate să includă proiecte care promovează incluziunea socială prin intermediul sportului. De finanțare au beneficiat și proiecte transnaționale și evenimente internaționale.

Combaterea rasismului și a violenței la evenimentele sportive

UE încurajează serviciile de poliție și autoritățile sportive să difuzeze informații referitoare la suporterii care prezintă un risc potențial și să sprijine inițiativele de prevenire. Comisia a sprijinit lansarea rețelei Fotbalul împotriva rasismului în Europa (FARE) English și mai multe proiecte conexe.

Buna guvernanță în sport

UE respectă autonomia organizațiilor sportive dar, în același timp, promovează respectarea următoarelor principii de bună guvernanță:

 • democrația
 • transparența
 • responsabilizarea în luarea deciziilor
 • promovarea incluziunii în reprezentarea părților interesate.

Comisia încurajează angajatorii, sportivii și lucrătorii din domeniul sportului să definească relațiile de muncă prin intermediul dialogului social european. Există comitete de dialog social pentru fotbalul profesionist și pentru activități de agrement.

Cariere duble pentru sportivi

UE pledează pentru educarea și formarea profesională a tinerilor sportivi de talent în paralel cu antrenamentele sportive intensive la care sunt supuși, pentru a-i pregăti pentru o carieră dublă. Orientările UE privind carierele duble ale sportivilor (2012) pdf - 569 KB [569 KB] English (en) arată cum pot promova politicile naționale și europene acest obiectiv. Mai multe proiecte au beneficiat de sprijin din partea UE.

Începutul paginii

Educație, formare, tineret și sport

Manuscris actualizat în noiembrie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiCONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Pe aceeaşi temă

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: