Sport az Európai Unióban


Az európaiak milliói sportolnak vagy végeznek testmozgással járó aktív szabadidős tevékenységet – voltaképpen ez az európai életforma alapvető részét képezi. Szakpolitikai tevékenysége keretében az EU nemrég útnak indította az új Erasmus+ programot, amely a sport minden területén előmozdítja az együttműködést, a párbeszédet és a részvételt.

Csapatszellem, összetartás, tisztességes játék

Hármasugró © EU

Az Erasmus+ EU-szerte támogatja a tömegsporttal kapcsolatos projekteket, kezdeményezéseket.

A sport rendkívül fontos, mert:

 • elősegíti, hogy fizikai és szellemi jóllétben éljünk,
 • nevelési eszköz, egyúttal pedig fontos társadalmi értékeket képvisel, 
 • közelebb hozza egymáshoz a közösségeket, 
 • méretes és dinamikusan növekvő gazdasági ágazat,
 • hozzájárul a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

Ugyanakkor az is figyelmet érdemlő tény, hogy számos probléma jelentkezik a sport területén. Példaként említhető a doppingolás, az erőszak és a mérkőzések eredményének tiltott befolyásolása.

Az EU támogatja a szakpolitikai döntéshozók és a sportszervezetek közötti együttműködést és párbeszédet, s ezáltal elősegíti, hogy érvényre jussanak a sportban rejlő pozitív értékek, és sikerüljön megoldást találni a sport terén jelentkező kihívásokra. 

Sport az Erasmus+ programban

Az Erasmus+ program English (en) (2014–2020) nagy hangsúlyt fektet a tömegsportra. A program társfinanszírozást nyújt a közösségi sportkezdeményezésekhez, és támogatja az újító ötletek és megoldások uniós, tagállami, regionális vagy helyi szinten történő kidolgozását, megosztását és végrehajtását.

Az Erasmus+ hozzá fog járulni a sport európai dimenziójának fejlesztéséhez, lendületet adva a sportszervezetek, a hatóságok és más érdekelt felek közötti együttműködésnek. A program sporttal kapcsolatos intézkedései a következő területekre irányulnak:

Egészségfejlesztő testmozgás

Az EU ösztönzi a testmozgást, és ennek érdekében előmozdítja, hogy a tagállamok megosszák egymással és az érdekelt felekkel a náluk bevált módszereket, és így elősegítsék térnyerésüket. Az EU testmozgásra vonatkozó, 2008. évi iránymutatásai pdf - 214 KB [214 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv) felvázolják, hogy a horizontális tagállami szakpolitikák miképp lendíthetik előre ezt a folyamatot. A Tanács egészségvédő testmozgásról szóló 2013. évi ajánlása  

 • ösztönözni fogja, hogy hatékonyabb szakpolitikai intézkedések szülessenek ezen a területen;
 • elő fogja segíteni a testmozgás előmozdítása terén elért eredmények, valamint a testmozgással kapcsolatos trendek és szakpolitikai intézkedések figyelemmel kísérését.

Az EU egészségügyi politikája szintén hangsúlyt fektet a testmozgásra. A Táplálkozás, Testmozgás és Egészség Európai Uniós Platform fórumot biztosít a kedvezőtlen tendenciák megfordításán dolgozó érdekelteknek.

Doppingellenes tevékenység

Az EU támogatja a sportot és a testmozgást.

Az EU támogatja a sportot és a testmozgást.

A dopping aláássa a tisztességes versenyt, eltántorítja az embereket a sporttevékenységektől és a sportesemények figyelemmel kísérésétől, ráadásul egészségügyi kockázatokkal is jár. Ezen a területen az EU együttműködik:

 • az EU-országokkal,
 • az Európa Tanáccsal françaisEnglish,
 • az UNESCO-val, RUfrançaisEnglishعربيespañol 
 • valamint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel françaisEnglish.

Az EU országai rendszeresen egyeztetnek egymással uniós szinten, mielőtt nemzetközi partnereikkel megvitatnák a a dopping elleni küzdelemmel összefüggő ügyeket. Az uniós tagállamok együttműködnek egymással a sportolók jogait, a doppingszerek szabadidős sportokban történő használatát és a doppingmegelőzést érintő kérdésekben. Az Erasmus+ Sport finanszírozást nyújt doppingmegelőzési projektekhez. A munkaadói szervezeteknek és a szakszervezeteknek számos kérdést alkalmuk nyílik megvitatni az uniós szociális párbeszéd keretében, ideértve a dopping elleni fellépéssel kapcsolatos teendőket is. 

Társadalmi befogadás, integráció, esélyegyenlőség

A sport alkalmas arra, hogy áthidalja a társadalmi különbségeket. Ráirányítja a figyelmet a fogyatékkal élők készségeire, valamint elősegíti a nők és a lányok fokozott érvényesülését és vezetői szerepvállalását. Az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaira igényt tartó uniós országokat a Bizottság arra biztatja, hogy pályázataikban szerepeltessenek olyan projekteket is, amelyek a társadalmi befogadást a sport révén hivatottak elősegíteni. E két uniós alap transznacionális projektekhez és nemzetközi rendezvényekhez is nyújt finanszírozást.

A sporteseményeket kísérő rasszizmus és erőszak elleni fellépés

Az EU arra ösztönzi a rendőri szerveket és a sporthatóságokat, hogy osszák meg egymással a kockázatot jelentő szurkolókkal kapcsolatos információikat, és támogassák a megelőzést célzó kezdeményezéseket. A Bizottság támogatta a Futballal a Rasszizmus Ellen Európában English elnevezésű hálózat és ahhoz kapcsolódó projektek létrehozását.

Megfelelő sportirányítás

Az EU tiszteletben tartja a sportszervezetek autonómiáját, ugyanakkor ösztönzi a jó sportirányítás elveinek érvényesülését. Ezek az elvek a következők:

 • demokratikus viszonyok,
 • átláthatóság,
 • a döntéshozók elszámoltathatósága,
 • az érdekelt felek bevonása és a képviseletük biztosítása.

A Bizottság arra ösztönzi a munkaadókat, a sportolókat és a sportszakembereket, hogy az európai szociális párbeszéd keretében fejlesszék a munkaügyi kapcsolatokat. Szociális párbeszédért felelős bizottság alakult a hivatásos labdarúgás és az aktív szabadidős tevékenységek területén is.

Kettős karrierek

Az EU támogatja, hogy a fiatal sporttehetségek az intenzív sporttevékenység mellett oktatásban, illetve szakképzésben részesüljenek, amely lehetővé teszi számukra, hogy a sport mellett más foglalkozást is választhassanak. A sportolók kettős karrierjére vonatkozó, 2012. évi európai uniós iránymutatás pdf - 569 KB [569 KB] English (en) ismerteti, hogyan lehet elősegíteni ezt nemzeti, illetve uniós intézkedések révén. Több projekt is részesült már ezen a területen európai uniós támogatásból.

Az oldal tetejére

Oktatási, képzési, ifjúsági és sportpolitika

A kézirat frissítve: 2014. Novemberében

A kiadvány a „Közérthetően az Európai Unió szakpolitikáiról” sorozat része.


Az oldal tetejéreKapcsolódó témák

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?