Navigointipolku

Urheilu


Urheilu ja liikunta ovat osa miljoonien eurooppalaisten jokapäiväistä elämää, ja niillä on tärkeä rooli eurooppalaisessa yhteiskunnassa. Komissio hyväksyi vuonna 2011 EU:n urheilualan kehitysstrategian.

Ryhmähenkeä, solidaarisuutta ja reilua peliä

Kolmiloikkaaja © EU

EU:ssa toimii noin 700 000 urheiluseuraa.

Urheilu on tärkeää sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin kannalta ja yhteisöjen yhdistäjänä. Noin 60 % EU:n väestöstä harrastaa liikuntaa tai urheilua säännöllisesti, ja EU:ssa on noin 700 000 urheiluseuraa. Urheilu on myös suuri ja nopeasti kasvava talouden ala, joka edistää huomattavasti kasvua ja työllisyyttä.

Urheilualan valmistelutoimilla vuosina 2009–2013 DeutschEnglishfrançais EU on rahoittanut ylikansallisia hankkeita, joiden avulla on kartoitettu alan verkostoja ja kokeiltu käytänteiden toimivuutta. Hankkeita on toteutettu seuraavilla aloilla:

  • terveyttä edistävä liikunta
  • vammaisurheilu
  • sukupuolten tasa-arvo urheilun alalla
  • dopingin torjunta, antidoping
  • sosiaalisen osallisuuden edistäminen urheilussa ja urheilun kautta
  • urheilualan koulutus
  • urheilualan vapaaehtoistyö
  • väkivallan ja suvaitsemattomuuden vastainen toiminta urheilun alalla
  • urheiluhallinto.

Hankkeilla on pohjustettu EU:n ensimmäistä varsinaista urheilualan rahoitusohjelmaa, joka on määrä perustaa osaksi EU:n uutta koulutus-, nuoriso- ja urheilupolitiikan toimintaohjelmaa kaudella 2014–2020. Tähän asti EU on tukenut urheiluun ja liikuntaan liittyviä toimia koulutus-, nuoriso- ja terveyspolitiikan, sosiaalista osallisuutta edistävän politiikan ja aluepolitiikan puitteissa.

Terveyttä edistävä liikunta

EU edistää liikuntaa monin tavoin. Urheilun alalla pyritään vaihtamaan ja viemään eteenpäin hyviä toimintatapoja EU-maiden ja alan toimijoiden kesken. Vuonna 2008 laadittiin EU:n liikuntaa koskevat suuntaviivat . Asiakirja sisältää esimerkkejä siitä, miten EU-maissa eri alojen politiikalla edistetään kansalaisten liikuntaharrastusta. EU on perustanut myös ruokavaliota, liikuntaa ja terveyttä käsittelevän toimintafoorumin, jossa Euroopan tason järjestöt keskustelevat näihin aiheisiin liittyvistä kysymyksistä.

Dopingin torjunta

Nainen lyö tennispalloa mailalla © EU

EU pyrkii edistämään urheilua ja liikuntaa.

Doping eli kiellettyjen aineiden käyttö urheilussa rikkoo tasapuolisen kilpailun periaatetta, vähentää kilpaurheilun kiinnostavuutta harrastajien ja yleisön silmissä ja on suuri terveysriski. EU on rahoittanut dopingin vastaisia hankkeita urheilualan valmistelutoimen kautta. EU tukee myös alan tutkimushankkeita ja on säännöllisesti yhteydessä alan elimiin, mm. Maailman antidopingtoimistoon (WADA). Maailman antidopingtoimisto (WADA)

Sosiaalinen osallisuus, integraatio ja tasa-arvo

Urheilu voi yhdistää ihmisiä eri elämänaloilta ja sosiaaliluokista. EU tukee Euroopan sosiaalirahaston ja Euroopan aluekehitysrahaston varoista EU-maiden hankkeita, joissa edistetään sosiaalista osallisuutta urheilun keinoin. Urheilualan valmistelevien toimien puitteissa on tuettu myös monikansallisia hankkeita.

Rasismin ja väkivallan vastainen toiminta

EU kannustaa poliisia ja urheiluviranomaisia vaihtamaan tietoja mahdollisesti vaarallisista urheiluseurojen kannattajista. Komissio tukee Jalkapallo rasismia vastaan Euroopassa -verkostoa (FARE) DeutschEnglishfrançaisitaliano.

Hyvä hallintotapa urheilualalla

EU kunnioittaa urheilujärjestöjen itsemääräämisoikeutta ja itsesäätelyä lainsäädännön puitteissa. Päätöksenteossa on toimittava demokraattisesti, avoimesti ja vastuullisesti, ja kaikkien asianomaisten sidosryhmien on oltava siinä edustettuina.

Komissio kannustaa työnantajia, urheilijoita ja urheilualan työntekijöitä kehittämään urheilualan työmarkkinasuhteita eurooppalaisen työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun avulla.

Sivun alkuun

Sivun alkuunYHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Aiheeseen liittyvää

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.