O piaţă fără frontiere


Pe piaţa unică a UE (cunoscută şi sub numele de „piaţa internă”) persoanele, mărfurile, serviciile şi banii pot circula liber la fel ca pe teritoriul unei singure ţări, fără obstacole precum frontierele interne şi barierele naţionale care existau în trecut.

În prezent, cetăţenii UE pot studia, locui, lucra, se pot pensiona şi pot face cumpărături în orice ţară din UE, sau pot achiziţiona, în propria ţară, o gamă largă de produse provenind din toată Europa.

Fără bariere naţionale

Electrician © Bilderbox

Majoritatea familiilor europene sunt libere să îşi aleagă furnizorul de electricitate.

Pentru a crea această piaţă unificată, sute de bariere de ordin tehnic, juridic şi birocratic, care stăteau în calea liberului schimb şi a liberei circulaţii între statele membre, au fost eliminate, ceea ce a generat 2,77 milioane de locuri de muncă suplimentare şi o creştere de 2,1% în perioada 1992-2008.

Având posibilitatea de a desfăşura activităţi economice în toate ţările UE, companiile şi-au extins operaţiunile. Rezultatul: a crescut concurenţa, ceea ce a dus la scăderea preţurilor şi la diversificarea ofertei.

În Europa, convorbirile telefonice costă mult mai puţin decât în urmă cu 10 ani, tarifele la biletele de avion au scăzut semnificativ şi au fost inaugurate noi rute. Persoanele fizice şi întreprinderile îşi pot alege acum furnizorul de electricitate şi gaz.

În acelaşi timp, UE depune eforturi, alături de autorităţile naţionale din domeniul reglementării şi concurenţei, pentru a se asigura că aceste libertăţi nu sunt în detrimentul echităţii, protecţiei consumatorului sau sustenabilităţii mediului.

O oportunitate de afaceri unică

Firmele europene care îşi comercializează produsele şi serviciile în UE dispun de acces nerestricţionat la aproximativ 500 de milioane de consumatori, având astfel şanse mari să rămână competitive în contextul economiei globale. De asemenea, această vastă piaţă unificată este foarte atractivă pentru investitorii străini.

Integrarea economică poate constitui un mijloc valoros de protecţie împotriva recesiunilor periodice, permiţându-le statelor membre să îşi menţină relaţiile comerciale mai degrabă decât să recurgă la măsuri protecţioniste, care ar avea ca rezultat adâncirea crizei.

Obstacolele rămase

Chirurgi © Shutterstock

Persoanele cu înaltă calificare pot lucra oriunde în UE.

Mai există multe domenii cu potenţial neexploatat, în care integrarea avansează mai greu:

  • caracterul fragmentat al sistemelor fiscale naţionale constituie un obstacol în calea integrării şi eficienţei pieţei
  • sectorul serviciilor s-a deschis mai greu decât pieţele pentru bunuri (deşi, începând din 2006, întreprinderile pot furniza, din ţara de origine, o serie de servicii transfrontaliere)
  • mai există încă pieţe naţionale separate în sectorul serviciilor financiare, energiei şi transporturilor
  • comerţul electronic s-a dezvoltat mai greu între statele membre decât la nivel naţional şi există diferenţe semnificative la nivelul normelor, standardelor şi practicilor aplicate de fiecare ţară
  • normele privind recunoaşterea calificărilor profesionale trebuie simplificate pentru ca lucrătorii calificaţi să îşi poată căuta mai uşor un loc de muncă în altă ţară din UE.

Piaţa serviciilor financiare constituie un caz special. UE încearcă să evite repetarea crizei din 2009. Pentru aceasta, construieşte un sector financiar mai sigur şi mai puternic, luând măsuri ca supervizarea instituţiilor financiare şi reglementarea produselor financiare complexe şi solicitând băncilor să deţină mai mult capital.

Controale la frontierele externe

Spaţiul Schengen este un spaţiu fără frontiere interne. În prezent, cuprinde 26 de ţări: Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein şi toate statele membre cu excepţia Regatului Unit, Irlandei, Bulgariei, României, Ciprului şi Croaţiei.

Ţările din spaţiul Schengen nu mai efectuează controale la frontierele lor interne, însă le-au intensificat pe cele efectuate la frontierele externe.

Pentru a garanta securitatea în spaţiul fără frontiere, aceste ţări au intensificat şi cooperarea poliţienească, în special prin supraveghere şi urmăriri transfrontaliere. Cu ajutorul Sistemului de informare Schengen, autorităţile vamale şi forţele naţionale de poliţie pot face schimb de alerte referitoare la persoane căutate sau date dispărute sau la autovehicule şi documente furate.

Începutul paginii

Piața interna

Publicată în august 2013

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Twitter

  • Comisia Europeană - Piaţă internă şi serviciiEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: