Egyetlen, határok nélküli piac


Az EU egységes piacán (más néven: belső piacán) ma már nem gátolják nemzeti határok és akadályok a szabad mozgást: a személyek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások ugyanolyan szabadon áramolhatnak, mintha egyetlen államról lenne szó.

Az uniós polgárok az EU bármely más országában tanulmányokat folytathatnak, letelepedhetnek, vásárolhatnak, munkát vállalhatnak és nyugdíjba vonulhatnak. Azok is részesülhetnek az egységes piac előnyeiből, akik nem élnek a fenti lehetőségekkel, hiszen a szabad kereskedelem révén az Európa különböző pontjain gyártott termékek széles választékából válogathatnak.

A tagállami határok felszámolása

Villanyszerelő © Bilderbox

Európában a legtöbb lakossági fogyasztó szabadon választhat az áramszolgáltató cégek közül.

Az egységes piac kiépítéséhez több száz olyan technikai, jogi és bürokratikus akadályt kellett felszámolni, amely hátráltatta az uniós tagállamok közötti szabad kereskedelmet és a szabad mozgást. Az EU ezáltal 1992 és 2008 között 2,77 millió munkahelyet teremtett, és 2,1%-os növekedést generált.

Miután a vállalatok szabadon működhettek az Unió teljes területén, üzleti tevékenységeik köre kitágult. Az így létrejövő versenynek köszönhetően az árak csökkentek és a választék nőtt.

Az európai telefonhívások ára napjainkban csupán a töredéke a tíz évvel ezelőtti áraknak, a légi közlekedésben pedig új útvonalakon közlekedő járatok jelentek meg, és sok repülőjegy ára jelentősen csökkent. A magánszemélyek és a vállalkozások ma már sok esetben megválaszthatják, melyik áram- vagy gázszolgáltatóval kötnek szerződést.

Az EU – számos európai versenyhivatal és a szabályozó hatóság munkája segítségével – mindamellett arra is ügyel, hogy a nagyobb szabadság ne ássa alá a tisztességes üzleti gyakorlatot, a megfelelő fogyasztóvédelmet vagy a fenntartható környezetet.

Óriási üzleti lehetőség

Az EU területén tevékenykedő európai cégek majdnem 500 millió fogyasztónak kínálhatják szabadon termékeiket vagy szolgáltatásaikat, ami szilárd alapot jelent ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a világgazdaság porondján. Egy ilyen kiterjedt egységes piac emellett vonzerőt jelenthet a külföldi befektetők szemében is.

A gazdasági integráció értékes védelmet jelenthet az időközönként megjelenő recessziók ellen, mert lehetővé teszi az uniós országok számára, hogy a válságot elmélyítő, szűklátókörű protekcionista intézkedések foganatosítása helyett egymással kereskedjenek.

Vannak még akadályok

Sebészek © Shutterstock

A szakképzett munkavállalók az EU területén bárhol dolgozhatnak.

Az integráció azonban a kívántnál hosszabb időt vesz igénybe számos területen, ahol így sok lehetőség még mindig kiaknázatlan.

  • A tagállami adórendszerek széttagoltsága hátráltatja a piaci integrációt, és akadályozza a piac hatékony működését.
  • A szolgáltatási ágazat integrációja nem éri el az árupiacokét (noha 2006 óta a vállalatok számos szolgáltatást biztosíthatnak székhelyüktől eltérő tagállamokban is).
  • A pénzügyi szolgáltatások, az energia és a közlekedés terén még mindig elkülönült tagállami piacokról beszélhetünk.
  • Az e-kereskedelem lassabban indul be a tagállamok között, mint az egyes országokon belül, és a különböző tagállamok szabályai, előírásai és gyakorlata között pedig jelentős különbségek vannak.
  • Egyszerűsíteni kell a szakmai képesítések elismerésére vonatkozó szabályokat, hogy a szakképzett munkavállalók még könnyebben helyezkedhessenek el más tagállamokban.

A pénzügyi szolgáltatások piaca más ügy. Itt az EU arra törekszik, hogy a pénzügyi intézetek felügyeletével, az összetett pénzügyi termékek szabályozásával és a banktőke-követelmények szigorításával erős és biztonságos pénzügyi ágazatot építsen ki úgy, hogy elkerülje a 2009-es válság megismétlődését.

A külső határok ellenőrzése

A belső határok nélküli schengeni térség jelenleg 26 országot foglal magában: Norvégiát, Izlandot, Svájcot és Lichtensteint, továbbá az összes uniós tagállamot, kivéve az Egyesült Királyságot, Írországot, Bulgáriát, Romániát, Ciprust és Horvátországot.

A schengeni országok megszüntették a határellenőrzést a belső határokon, de megszigorították a külső határok ellenőrzését.

A határmentes övezet biztonságának növelése érdekében ezek az országok a rendőrségi együttműködést is elmélyítették, különös tekintettel az üldözésekre és a határokon átnyúló megfigyelésre. A Schengeni Információs Rendszer segítségével a határellenőrző és rendőrségi szervek, valamint a vámhatóságok riasztást adhatnak ki a többi tagállamnak körözött vagy eltűnt személyekkel, illetve lopott járművekkel és okmányokkal kapcsolatban.

Az oldal tetejére

Belső piac

Közzététel ideje: 2013. augusztus

A kiadvány a „Közérthetően az Európai Unió szakpolitikáiról” sorozat része.


Az oldal tetejéreMaradj kapcsolatban

Twitter

  • Európai Bizottság – belső piac és szolgáltatásokEnglish (en)

Az oldal tetejére

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?