Cercetare și inovare


Inovarea a fost plasată în centrul strategiei UE privind creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

Statele membre sunt încurajate să investească 3% din PIB în cercetare și dezvoltare până în 2020 (1% din fonduri publice, 2% din investiții private), ceea ce se estimează că ar genera 3,7 milioane de locuri de muncă și ar determina o creștere anuală a PIB-ului UE cu circa 800 de miliarde de euro.

Inițiativa O Uniune a inovării English direcționează eforturile Europei (și cooperarea cu țările din afara UE) către abordarea principalelor provocări actuale: energie, siguranță alimentară, schimbări climatice, îmbătrânirea populației. Sectorul public va fi folosit pentru stimularea sectorului privat și eliminarea blocajelor care împiedică ideile să ajungă pe piață, inclusiv lipsa capitalului, fragmentarea sistemelor de cercetare și a piețelor, utilizarea insuficientă a procedurilor de achiziții publice în domeniul inovării și ritmul lent de adoptare a standardelor.

UE depune eforturi pentru a crea un singur Spațiu european de cercetare English, care să le permită cercetătorilor să lucreze în orice țară din UE și în interiorul căruia să fie sprijinită și încurajată cooperarea transfrontalieră.

Finanțare europeană

În ianuarie 2014, UE a lansat noul program de cercetare, prevăzut pentru o perioadă de 7 ani, Orizont 2020 English. O sumă de circa 80 de miliarde de euro va fi disponibilă până în 2020, alături de investițiile publice și private pe care această finanțare europeană le va atrage. Orizont 2020 reunește toate finanțările pentru cercetare și inovare într-un singur program integrat.

Obiectivele sale sunt:

 • să consolideze poziția UE în domeniul științific (24,4 miliarde de euro, dintre care 13 miliarde destinate Consiliului European pentru Cercetare English
 • să consolideze inovarea industrială (17 miliarde de euro) - inclusiv prin investiții în tehnologii-cheie, acces îmbunătățit la capital și sprijin pentru întreprinderile mici
 • să abordeze principalele provocări, cum ar fi schimbările climatice, transportul durabil, energia regenerabilă, securitatea și siguranța alimentară, îmbătrânirea populației (24,4 miliarde de euro).

Programul Orizont 2020 își propune:

 • să se asigure că progresele tehnologice se traduc în produse viabile, cu un real potențial de comercializare, prin crearea de legături între furnizorii de resurse publice și întreprinderile private
 • să intensifice cooperarea internațională în domeniul cercetării și inovării English, prin stimularea participării organizațiilor și țărilor din afara UE 
 • să continue dezvoltarea Spațiului european de cercetare English.

Alte organisme europene din domeniul cercetării și inovării

 • Centrul Comun de Cercetare (CCC) English este un serviciu al Comisiei care oferă suport tehnic și științific independent, bazat pe date sigure, pentru dezvoltarea politicilor UE.
 • Consiliul European pentru Cercetare (CEC) English  sprijină în special proiectele de cercetare ambițioase și creative.
 • Agenția Executivă pentru Cercetare (AEC) English gestionează aproape jumătate din granturile pentru cercetare acordate de UE.
 • Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (EASME) English gestionează mai multe programe ale UE menite să sprijine întreprinderile.
 • Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA) English gestionează implementarea rețelelor transeuropene de transport. 
 • Institutul European de Inovare și Tehnologie English stabilește parteneriate între instituții de învățământ superior și organisme din domeniul cercetării/inovării, cunoscute sub numele de „comunități ale cunoașterii și inovării”.

Începutul paginii

Cercetare și inovare

Manuscris actualizat în noiembrie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Facebook

 • O Uniune a inovăriiEnglish (en)

Twitter

 • Finanţare CORDIS - ştiriEnglish (en)
 • O Uniune a inovăriiEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Pe aceeaşi temă

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: