Cale de navigare

Multilingvism


Pe lângă cele 24 de limbi oficiale, în Europa se vorbesc multe alte limbi regionale și minoritare. UE protejează această diversitate lingvistică și promovează învățarea limbilor străine.

Limbi oficiale

Drapelele celor 28 de state membre ale UE © UE

În prezent, UE numără 24 de limbi oficiale.

Acestea sunt: bulgara, ceha, croata, daneza, engleza, estona, finlandeza, franceza, germana, greaca, maghiara, irlandeza, italiana, letona, lituaniana, malteza, olandeza, polona, portugheza, româna, slovaca, slovena, spaniola și suedeza.

Ascultați aici limbile oficiale ale UE

Orice cetățean are dreptul de a se adresa instituțiilor europene în oricare dintre aceste limbi și de a primi răspuns în aceeași limbă. Toate documente legislative ale Uniunii sunt publicate în fiecare dintre aceste limbi, cu excepția limbii irlandeze (în baza unui acord temporar, se traduc în irlandeză doar regulamentele adoptate împreună de Consiliul UE și de Parlamentul European).

Membrii Parlamentului European, reprezentanți aleși ai cetățenilor europeni, au dreptul de a vorbi în plen în oricare dintre limbile oficiale ale UE.

Limbile folosite pe site-ul EUROPA

Numeroasele informații publicate pe site-ul Europa cu privire la UE și la activitățile sale nu pot fi disponibile în toate limbile oficiale. Uniunea pune la dispoziție informații generale despre politicile sale în toate limbile. Celelalte informații sunt oferite în limbile cele mai vorbite ale Uniunii.

Limbi regionale și minoritare

În UE există peste 60 de limbi regionale sau minoritare, vorbite de aproximativ 40 de milioane de persoane. Printre acestea se numără limbile catalană, bască, friziană, sami, galeză și idiș.

Statutul juridic și sprijinul acordat în favoarea acestor limbi țin de voința guvernelor statelor membre, însă Comisia menține deschis dialogul cu acestea, încurajând, pe cât posibil, diversitatea lingvistică. Inițiativele având ca obiect protejarea și promovarea limbilor minoritare, în special prin predare și învățare, pot primi finanțare prin Erasmus+ , noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport.

Învățarea limbilor străine

Dicționare multilingve pe un raft © iStockphoto

Învățarea limbilor străine de la o vârstă fragedă poate fi foarte benefică pentru copii.

Unul din obiectivele politicii UE în materie de multilingvism este ca fiecare european să vorbească 2 limbi străine, pe lângă limba maternă. Pentru aceasta, unul din cele mai eficiente mijloace ar fi să li se predea copiilor două limbi străine încă de la o vârstă fragedă. Experiența ne arată că în acest fel se poate facilita învățarea mai rapidă a limbilor străine și, în același timp, se îmbogățesc cunoștințele de limbă maternă.

UE sprijină învățarea limbilor străine pentru că:

  • îmbunătățirea competențelor lingvistice ale copiilor, tinerilor și adulților va permite unui număr mai mare de europeni să studieze și să lucreze în altă țară din UE, ameliorându-le astfel perspectivele de angajare
  • cunoașterea limbilor străine facilitează înțelegerea interculturală, esențială pentru a trăi împreună într-o Europă multilingvă și multiculturală
  • întreprinderile au nevoie de personal multilingv pentru a putea să funcționeze eficient la nivel european
  • industria lingvistică - predare, traducere și interpretare, tehnologii lingvistice, etc. - reprezintă unul dintre sectoarele economice cu cea mai rapidă dezvoltare.

Cel mai recent sondaj Eurobarometru pe tema „Europenii și limbile lor” pdf - 8 MB [8 MB] Deutsch (de) English (en) français (fr) (2012) arată că europenii au o atitudine extrem de pozitivă față de multilingvism. 98% consideră că stăpânirea limbilor străine este utilă pentru viitorul copiilor lor, în timp ce 88% cred că este utilă pentru ei înșiși. 72% sunt de acord cu obiectivul UE potrivit căruia toți europenii trebuie să învețe cel puțin 2 limbi străine, iar 77% consideră că îmbunătățirea competențelor lingvistice ar trebui să fie o prioritate politică.

Începutul paginii

Începutul paginiiRămâi conectat

Facebook

  • Interpretariat pentru EuropaEnglish (en)
  • Traduceri pentru Europa English (en)

Twitter

  • Interpretariat pentru EuropaEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: