Meertaligheid


Naast de 24 officiële EU-talen worden er in Europa ook veel regionale en minderheidstalen gesproken. De EU wil deze taaldiversiteit beschermen en het leren van talen stimuleren.

Officiële talen

De vlaggen van de 28 EU-lidstaten © EU

Er zijn momenteel 24 officiële EU-talen.

De officiële EU-talen zijn nu: Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Frans, Grieks, Hongaars, Iers, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch en Zweeds.

Luister hier naar een voorbeeld van alle officiële EU-talen

Als EU-burger kunt u in elk van deze talen met de EU-instellingen corresponderen, en hebt u ook recht op een antwoord in die taal. Alle EU-verordeningen en andere wetgeving worden gepubliceerd in al deze talen, behalve in het Iers (een tijdelijke regeling bepaalt dat alleen verordeningen die door zowel de Raad als het Europees Parlement aangenomen zijn, in het Iers vertaald worden).

Ook in het Europees Parlement kunnen de mensen die u gekozen heeft, elk van de officiële EU-talen gebruiken.

Talen op de EUROPA-website

Op internet is er zoveel informatie over de EU en wat zij doet, dat niet alles in alle talen beschikbaar kan zijn. De belangrijkste algemene informatie over het beleid van de EU is natuurlijk wel in alle talen vertaald. Andere informatie is beschikbaar in de meest gebruikte EU-talen.

Regionale en minderheidstalen

In de EU worden meer dan 60 inheemse regionale of minderheidstalen gesproken door in totaal ongeveer 40 miljoen mensen. Het gaat om talen als Catalaans, Baskisch, Fries, Saami, Welsh en Jiddisch.

Welke status die talen hebben en hoe ze worden gebruikt, wordt bepaald door de regering van ieder EU-land afzonderlijk, maar de Europese Commissie moedigt de taalkundige verscheidenheid zoveel mogelijk aan. Initiatieven om minderheidstalen te beschermen en te promoten, vooral door onderwijs en opleiding, komen in aanmerking voor financiering in het kader van Erasmus+ , het nieuwe EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport.

Talen leren

Meertalige woordenboeken op een boekenplank © iStockphoto

Kinderen steken er veel van op als ze van jongs af aan met vreemde talen in contact komen.

Eén van de doelen van het EU-beleid voor meertaligheid is dat iedere Europeaan naast zijn moedertaal nog twee andere talen spreekt. De meest efficiënte manier om dit te bereiken is om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met twee vreemde talen. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat ze dan later sneller talen leren en ook vlotter hun moedertaal beheersen.

De EU ondersteunt het leren van talen omdat:

  • meer kinderen, jongeren en volwassenen de mogelijkheid zullen krijgen om in andere Europese landen te studeren of te werken als ze hun talenkennis verbeteren; ook zullen ze dan in het algemeen meer kans hebben op een baan
  • kennis van vreemde talen intercultureel begrip bevordert; dit is essentieel voor een meertalig en multicultureel Europa
  • bedrijven meertalig personeel nodig hebben om in heel Europa handel te kunnen drijven
  • de talenindustrie – vertalen, tolken, leren van talen, taaltechnologie enz. – een van de snelst groeiende economische sectoren is

Uit de meest recente EU-enquête over Europeanen en hun talen pdf - 8 MB [8 MB] Deutsch (de) English (en) français (fr) (Eurobarometer, 2012) blijkt dat Europeanen meertaligheid als iets positiefs zien. 98% denkt dat kennis van vreemde talen belangrijk is voor de toekomst van zijn kinderen. 88% denkt dat kennis van vreemde talen handig is voor zichzelf. 72% is het eens met het doel dat iedereen minstens twee vreemde talen moet leren, en 77% vindt dat het verbeteren van taalvaardigheden een politieke prioriteit moet zijn.

Naar boven

Naar bovenBlijf in contact

Facebook

  • Tolken voor EuropaEnglish (en)
  • Vertalen voor Europa English (en)

Twitter

  • Tolken voor EuropaEnglish (en)

Naar boven

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?