Többnyelvűség


Az Európai Unióban a lakosság – a 24 hivatalos uniós nyelven kívül – számos regionális és kisebbségi nyelvet beszél. Az EU arra törekszik, hogy megőrizze ezt a nyelvi sokszínűséget, és népszerűsítse a nyelvtanulást.

Hivatalos nyelvek

Az EU 28 tagállamának zászlaja © EU

Az Európai Uniónak jelenleg 24 hivatalos nyelve van.

Az Európai Unió hivatalos nyelvei a következők: angol, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, görög, holland, horvát, ír, lengyel, lett, litván, magyar, máltai, német, olasz, portugál, román, spanyol, svéd, szlovák és szlovén.

Hallgassa meg, hogyan szólnak az EU hivatalos nyelvei

Uniós polgárként Ön az EU hivatalos nyelveinek bármelyikén megkeresést intézhet az uniós intézményekhez, és jogában áll, hogy ugyanezen a nyelven kapjon választ. Ezenkívül az EU mindegyik uniós rendeletet és a többi uniós jogalkotási dokumentumot is közzéteszi a hivatalos nyelvek mindegyikén, az ír nyelvet kivéve (a vonatkozó átmeneti intézkedés értelmében csak az EU Tanácsa és az Európai Parlament által együttesen elfogadott rendeleteket kell ír nyelvre lefordítani).

Az Európai Parlamentben a polgárok által megválasztott képviselőknek joguk van ahhoz, hogy az EU bármelyik hivatalos nyelvén felszólaljanak.

Az EUROPA portálon használt nyelvek

Az Európai Unióval és tevékenységeivel kapcsolatban rengeteg információ található az interneten. Nincs mód arra, hogy ezeket az EUROPA portál az összes hivatalos uniós nyelven elérhetővé tegye. Az Európai Unió minden hivatalos uniós nyelven hozzáférést biztosít viszont a szakpolitikáival kapcsolatos alapvető tudnivalókhoz. A portálon található többi információ a legtöbbek által beszélt uniós nyelveken érhető el.

Regionális és kisebbségi nyelvek

Az Európai Unióban több mint 60 őshonos regionális vagy kisebbségi nyelv él. Ezeket összesen kb. 40 millióan beszélik. Ezek közé a nyelvek közé tartozik többek között a katalán, a baszk, a fríz, a számi, a walesi és a jiddis.

A regionális és kisebbségi nyelvek támogatása és jogi státuszuk meghatározása az uniós országok hatáskörébe tartozik, de az Európai Bizottság nyílt párbeszédet folytat a tagállami kormányokkal, arra ösztönözve őket, hogy a lehető legnagyobb mértékben segítsék a nyelvi sokszínűség fennmaradását és térnyerését. Az új uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram, az Erasmus+ költségvetéséből támogatásban részesülhetnek azok a kezdeményezések, amelyek a kisebbségi nyelvek fennmaradását és a kisebbségi nyelvhasználat előmozdítását célozzák.

Nyelvtanulás

Könyvespolcon sorakozó szótárak © iStockphoto

Nagyon hasznos lehet, ha a gyerekek már kiskorukban elkezdenek ismerkedni az idegen nyelvekkel.

Az EU többnyelvűségi politikájának egyik célja az, hogy az Európai Unióban anyanyelvén kívül mindenki még legalább 2 idegen nyelvet elsajátítson. Ezt a leghatékonyabban úgy lehet elérni, ha a gyerekek már kiskorukban elkezdenek ismerkedni két idegen nyelvvel. Mára már bebizonyosodott, hogy ez felgyorsítja a nyelvtanulást, ráadásul az anyanyelvi készségeket is fejleszti.

Az Európai Unió támogatja a nyelvtanulást, mert:

  • az idegennyelv-tudás gyermek-, fiatal- és felnőttkorban történő fejlesztése révén bővül azoknak az uniós polgároknak a köre, akik másik EU-országban folytathatnak tanulmányokat, illetve vállalhatnak munkát, de az idegennyelv-ismeret belföldön is javítja az emberek elhelyezkedési esélyeit;
  • az idegen nyelvek ismerete megkönnyíti a kultúrák közötti megértést, ami a többnyelvű és multikulturális Európában nélkülözhetetlen feltétele a helyi közösségek együttélésének;
  • a cégeknek szükségük van többnyelvű munkavállalókra, hogy hatékonyan végezhessenek üzleti tevékenységet Európa-szerte;
  • a nyelvi szolgáltatások – a fordítás, a tolmácsolás, a nyelvoktatás, a nyelvi technológiák stb. – a leggyorsabban fejlődő gazdasági területek közé tartoznak.

„Az európaiak és nyelveik” című legújabb uniós felmérés pdf - 8 MB [8 MB] Deutsch (de) English (en) français (fr) (Eurobarométer, 2012.) szerint az európaiak nagyon kedvezően vélekednek a többnyelvűségről. A válaszadók 98%-a szerint az idegennyelv-tudás hasznos gyermekeik jövője szempontjából, 88%-uk pedig a saját maga szempontjából is előnyösnek ítéli meg az idegen nyelvek ismeretét. A megkérdezettek 72%-a egyetért azzal az uniós célkitűzéssel, hogy mindenki tanuljon meg legalább két idegen nyelvet, 77%-uk pedig úgy látja, hogy a nyelvi készségek fejlesztését szakpolitikai prioritásként kellene kezelni.

Az oldal tetejére

Az oldal tetejéreMaradj kapcsolatban

Facebook

  • Tolmácsolás EurópábanEnglish (en)
  • Fordítás az Európai Unióban English (en)

Twitter

  • Tolmácsolás EurópábanEnglish (en)

Az oldal tetejére

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?