Humanitarna pomoč in civilna zaščita


V skladu s svojo dolgoletno zavezo, da bo pomagala žrtvam nesreč po vsem svetu, je Evropska unija od leta 1992 do danes poslala humanitarno pomoč v več kot 140 držav. Pomaga v izrednih razmerah, ki so posledica oboroženih spopadov ali naravnih nesreč, in sicer vsem ljudem ne glede na njihovo državljanstvo, narodnost, vero, spol. Z različnimi dejavnostmi se odziva na naraščajoče število kriznih žarišč v svetu in izpolnjuje svojo zavezo, da bo prva priskočila na pomoč žrtvam.

 

Evropska komisija je po letu 2010 vzpostavila trdnejši in učinkovitejši mehanizem ukrepanja v izrednih razmerah znotraj in zunaj Evropske unije. Humanitarna pomoč in civilna zaščita EU sta zdaj organizacijsko združeni, zaradi česar sta učinkovitejši, bolje se tudi medsebojno dopolnjujeta.

Mehanizem civilne zaščite EU in humanitarna pomoč EU delujeta vzporedno pri reševanju stisk, ki so posledica oboroženih spopadov ali naravne nesreče. Ko je denimo tajfun Haiyan françaisEnglish leta 2013 opustošil Filipine, so Evropska komisija in države EU združile finančna sredstva in materialno pomoč za prizadeto prebivalstvo.

 

Humanitarna pomoč

Evropska unija pomaga na vseh velikih kriznih žariščih v svetu, tudi v Siriji françaisEnglishعربي, Južnem Sudanu françaisEnglish in Srednjeafriški republiki françaisEnglish, ter v državah, ki se po koncu konfliktov spopadajo z nestabilnostjo, denimo Slonokoščeni obali françaisEnglish. Prizadeva si obvarovati življenja, zmanjševati trpljenje, skrbeti za varnost in zaščititi dostojanstvo prizadetih ljudi.

Letni proračun za humanitarno pomoč se zadnja leta giblje okoli ene milijarde evrov, kar pomeni le nekaj več kot 2 evra na državljana EU. Kljub omejenim sredstvom EU vsako leto pomaga približno 120 milijonom ljudi.

Porazdelitev humanitarne pomoči po področju (2012)

Porazdelitev humanitarne pomoči po področju (2012)

Kako delamo

Delavec urada ECHO v pogovoru z lokalnimi prebivalci, potem ko je vzhodno obalo Indije oktobra 2013 opustošil ciklon Phailin.

Delavec urada ECHO v pogovoru z lokalnimi prebivalci, potem ko je vzhodno obalo Indije oktobra 2013 opustošil ciklon Phailin.

Za humanitarno pomoč je pristojen urad Evropske komisije za humanitarno pomoč in civilno zaščito (ECHO). Evropska unija humanitarne pomoči ne pošilja neposredno, pač pa finančno podpira partnerske organizacije in koordinira njihovo delo na terenu. Po vsem svetu jih je več kot 200, med njimi so nevladne organizacije, mednarodne organizacije in agencije ZN.

Pomoč, ki jo financira EU, obsega:

 • osnovne potrebščine (hrana, zatočišče, zdravila)
 • izboljšanje vzdržljivosti prebivalstva in zmanjševanje nevarnosti nesreč
 • zdravniške ekipe
 • strokovnjake za odstranjevanje min
 • prevoz
 • logistično podporo

Nujna pomoč gre tja, kjer je najbolj potrebna: na krizna žarišča in v taborišča za begunce in razseljence.

Izhodna strategija in prenos nadzora

Pomoč ob nesrečah je že po opredelitvi skoraj vedno kratkoročna. Dejavnosti, ki jih financira EU, na splošno trajajo manj kot 12 mesecev. Toda ko se humanitarna pomoč izteče, morajo biti prizadeti ljudje sposobni stvari prevzeti v svoje roke ali pa je treba ponuditi dolgoročno razvojno pomoč.

Ženska iz okrožja Turkana je humanitarni delavki Oxfama nadela nakit in torbo s steklenicami za vodo oziroma mleko, ki jih domačinke prodajajo na trgu.

Ženska iz okrožja Turkana je humanitarni delavki Oxfama nadela nakit in torbo s steklenicami za vodo oziroma mleko, ki jih domačinke prodajajo na trgu.

EU želi preprečiti, da bi se pomoč nehala prej, kot bi bili prizadeti ljudje pripravljeni, zato od partnerskih organizacij na terenu zahteva, da v projektni načrt vključijo tudi izhodno strategijo. Navadno gre za to, da storitve, ki jih opravljajo, prevzamejo spet lokalni organi, drugače morajo poskrbeti, da jih prevzamejo druge strukture pomoči.

Prostovoljska enota EU

EU s programom EU Aid Volunteers (Prostovoljska enota EU) (2014–2020) françaisEnglish omogoča približno 18 000 državljanom, da kot prostovoljci sodelujejo v projektih po vsem svetu. Program bo v času svojega delovanja približno 4000 prostovoljcev usposobil in povezal z ustreznimi humanitarnimi organizacijami, ki jih bodo razporedile na delo v prizadete države; poskrbel bo za usposabljanje in krepitev zmogljivosti 4000 prostovoljcev in članov nevladnih organizacij; omogočil bo 10 000 prostovoljcem, da na spletu podprejo projekte v domovini.

 

Civilna zaščita

Po potresu na območju Vana v Turčiji leta 2011 je ekipa civilne zaščite EU pomagala razdeljevati evropsko pomoč.

Po potresu na območju Vana v Turčiji leta 2011 je ekipa civilne zaščite EU pomagala razdeljevati evropsko pomoč.

 

Evropska komisija ima ključno vlogo pri koordinaciji ukrepov civilne zaščite ob nesrečah v Evropi in svetu. To omogoča mehanizem civilne zaščite EU. Operativno središče mehanizma je center za usklajevanje nujnega odziva English (ERCC), ki od svojega začetka leta 2013 neprekinjeno spremlja obstoječa in potencialna krizna žarišča v svetu.

Skrbi za usklajeno komuniciranje med prizadeto državo, izvedenci na terenu in 32 sodelujočimi državami (28 držav EU, Islandija, Lihtenštajn, Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, Norveška). Pomoč, ki jo ponudijo sodelujoče države, prilagodi potrebam države v stiski.

Mehanizem EU za civilno zaščito se je v času svojega delovanja (2010–2013) odzval na več kot 80 kriz:

 • trojna katastrofa na Japonskem (2011)
 • državljanska vojna v Siriji
 • gozdni požari v južni Evropi in na Balkanu
 • poplave v srednje Evropi

Januarja 2014 je začela veljati nova zakonodaja o civilni zaščiti, ki prinaša okvir za tesnejše sodelovanje pri preprečevanju nesreč, oceni tveganja, pripravljenosti in načrtovanju, kamor sodijo tudi redno skupno usposabljanje in vaje za ekipe civilne zaščite EU. Države EU zdaj tudi prostovoljno združujejo svoje zmogljivosti in izvedence.

Na vrh

Humanitarna pomoč in civilna zaščita

Rokopis je bil posodobljen november 2014.

Publikacija je del zbirke „Politike Evropske unije“


Na vrhOstanite povezani

Facebook

 • Evropska komisija – humanitarna pomoč in civilna zaščitaEnglish (en)

Twitter

 • Evropska komisija - Humanitarna pomoč in civilna zaščitaEnglish (en)

Na vrh

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?