Ajutor umanitar și protecție civilă


Uniunea Europeană s-a angajat să sprijine victimele dezastrelor naturale și provocate de om în întreaga lume. Ea ajută anual peste 120 de milioane de persoane. Alături de statele sale membre, UE este cel mai mare donator de ajutor umanitar din lume. Cu toate acestea, ajutorul UE reprezintă mai puțin de 1% din bugetul anual total al Uniunii, adică aproximativ 2 euro pe cap de locuitor.

Tratatul de la Lisabona oferă temeiul legal pentru acordarea ajutorului menit să ajute persoanele aflate în dificultate, indiferent de naționalitate, religie, sex sau origine etnică. UE și-a asumat un rol-cheie în intervențiile în caz de dezastre.

Începând din 2010, Comisia Europeană a instituit un mecanism mai solid și mai eficient de gestionare a dezastrelor. În prezent, ajutorul umanitar English français și protecția civilă English français intră în responsabilitatea unei singure organizații, ceea ce le sporește eficiența.

Mecanismul UE de protecție civilă English français acționează împreună cu finanțarea UE în domeniul ajutorului umanitar pentru a răspunde necesităților care apar în urma unui conflict sau a unei catastrofe. Un exemplu îl reprezintă epidemia de Ebola English français, care a izbucnit în 2014. Acest mecanism a contribuit la furnizarea de provizii de urgență din partea țărilor UE, în timp ce Comisia Europeană a cheltuit peste 400 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar (potrivit datelor din februarie 2015).

Christos Stylianides ελληνικά English, comisar european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, se află la cârma ECHO English français din noiembrie 2014.

Ajutor umanitar

UE intervine în toate zonele majore de conflict, inclusiv Siria English français, Sudanul de Sud English français, Ucraina English français, țările din vestul Africii afectate de Ebola English français și Republica Centrafricană English français, precum și în țări care se confruntă cu instabilitatea postconflict, cum ar fi Côte d'Ivoire English français. Scopul său este acela de a salva vieți, de a ușura suferința și de a proteja integritatea și demnitatea celor afectați. Începând din 1992, UE a furnizat asistență umanitară în peste 140 de țări.

Bugetul anual pentru operațiuni cu caracter umanitar este în prezent de aproape 1 miliard de euro. Deși bugetul este destul de limitat, asistența acordată de UE ajută aproximativ 120 de milioane de persoane în fiecare an.

Uniunea se străduiește, de asemenea, să sensibilizeze publicul cu privire la crizele uitate, adică acele crize de lungă durată care au ieșit din atenția presei și a comunității internaționale. Recent, a readus în centrul discuției dezastrul umanitar din Republica Centrafricană English français.

Cum lucrăm

Operațiunile de asistență derulate de UE sunt coordonate de Direcția Ajutor Umanitar și Protecție Civilă English français (ECHO). Ajutorul este direcționat prin intermediul a peste 200 de organizații și agenții partenere de pe teren, inclusiv:

 • organizații neguvernamentale (ONG-uri)
 • organizații internaționale
 • societățile de Cruce Roșie
 • agențiile ONU.

Oferim ajutorul de urgență în mod imparțial, indiferent de rasa, apartenența etnică, religia, sexul, vârsta, naționalitatea sau afilierea politică a persoanelor afectate.

Ajutorul umanitar furnizat de UE este orientat în special către: alimentație și nutriție - 40%, adăpost - 19%, asistență medicală - 14%

Principalele sectoare care beneficiază de ajutor umanitar din partea UE

EU Aid Volunteers

Inițiativa EU Aid Volunteers English français (2014-2020) va permite unui număr de 18 000 de europeni să participe la proiecte de voluntariat finanțate de UE peste tot în lume. Până la finalizarea programului:

 • aproximativ 4 000 de persoane vor fi pregătite și detașate de organizații umanitare în țări afectate de dezastre
 • 4 000 de voluntari și membri ai ONG-urilor vor beneficia de formare și de măsuri de consolidare a capacităților
 • 10 000 de voluntari on-line vor sprijini proiecte în țările lor de origine.

Protecție civilă

Comisia Europeană joacă un rol-cheie în coordonarea răspunsurilor la situații de criză în Europa și în lume, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE English français. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență English français monitorizează 24 de ore din 24 crizele existente și potențiale.

Acesta coordonează comunicarea dintre țara în cauză, experții în domeniu și țările participante la mecanismul de protecție civilă al UE (statele membre ale UE, Islanda, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Norvegia).

Ofertele de ajutor ale participanților se adaptează la nevoile țării afectate.

În perioada 2010-2014, UE a reacționat la peste 80 de situații de urgență în lumea întreagă:

 • triplul dezastru din Japonia English français
 • războiul civil din Siria English français
 • incendiile izbucnite în păduri English français din Europa de Sud și din Balcani
 • inundațiile din Europa Centrală și Balcani (Serbia English français, Bosnia și Herțegovina English français)
 • epidemia de Ebola English français în vestul Africii
 • conflictul din Ucraina English français

În ianuarie 2014, a intrat în vigoare noua legislație privind protecția civilă. Aceasta oferă un cadru pentru o cooperare mai strânsă cu privire la:

 • prevenirea catastrofelor
 • evaluarea riscului
 • pregătire și planificare - inclusiv mai multe formări și exerciții comune periodice pentru echipele de protecție civilă.

De asemenea, prevede o rezervă voluntară de capacități și experți din partea țărilor UE.

Începutul paginii

Ajutor umanitar şi protecţie civilă

Manuscris actualizat în noiembrie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Facebook

 • Comisia Europeană – Ajutor umanitar şi protecţie civilăEnglish (en)

Twitter

 • Comisia Europeană - Ajutorul umanitar şi protecţia civilăEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: