Ajutorul umanitar şi protecţia civilă


În situaţii de criză, fie că sunt legate de conflicte declanşate de oameni, sau de dezastre naturale, UE are un singur obiectiv: să acorde sprijin cât mai rapid celor care au nevoie de el. Comisia Europeană şi-a asumat, pe termen lung, angajamentul de a ajuta victimele unor astfel de crize. Ea furnizează ajutor de urgenţă direct persoanelor afectate, indiferent de naţionalitatea, religia, sexul sau originea etnică a acestora.

UE este prezentă în numeroase zone de criză din lume, inclusiv în Siria, Afganistan, teritoriile palestiniene ocupate şi în multe regiuni din Africa, America Centrală şi de Sud şi sud-estul Asiei. De asemenea, derulează operaţiuni de ajutor în zone care se confruntă cu crize de durată sau cu instabilitate postconflictuală.

Diagramă cu repartizarea ajutorului pe sectoare. Ajutorul alimentar reprezintă cea mai mare parte

Repartizarea ajutorului umanitar pe sectoare (2011).

Intervenţiile ECHO

Operaţiunile de ajutor derulate de UE sunt coordonate de ECHO, Direcţia Ajutor Umanitar şi Protecţie Civilă din cadrul Comisiei Europene. Activităţile ample desfăşurate de ECHO reflectă creşterea numărului de crize grave la nivel mondial, dar şi dorinţa sa de a veni în ajutorul victimelor. În ultimii ani, bugetul mediu pentru intervenţiile umanitare s-a ridicat la circa 1 miliard de euro pe an, sumă de care au beneficiat peste 100 de milioane de persoane aflate la nevoie.

Principala misiune a ECHO este aceea de a salva vieţi, de a uşura suferinţa şi de a proteja integritatea şi demnitatea celor afectaţi. Ajutorul de urgenţă include corturi, pături, alimente, medicamente, echipament medical, sisteme de purificare a apei şi combustibil. De asemenea, ECHO acordă fonduri pentru echipe medicale, experţi în deminare, precum şi pentru sprijin logistic şi transport. Din 1992, ECHO a intervenit în peste 140 de ţări.

Bărbat purtând o vestă cu însemnele UE se adresează populaţiei locale în mijlocul ruinelor © Uniunea Europeană – EC/ECHO

După cutremurul care a avut loc în 2011 la Van (Turcia), o echipă de protecţie civilă a UE a contribuit la furnizarea de ajutor pe teren.

Pe lângă asistenţa umanitară, ECHO contribuie la coordonarea protecţiei civile în UE. Conduce Centrul de monitorizare şi informare (MIC), care va deveni, în prima jumătate a anului 2013, Centrul european de răspuns pentru situaţii de urgenţă (ERC). MIC/ERC este punctul central al mecanismului UE de protecţie civilă, accesibil 24 de ore din 24. Orice ţară din interiorul sau din afara UE, afectată de un dezastru major, poate apela la asistenţă prin MIC, care:

  • serveşte ca platformă de comunicare între cele 31 de ţări participante (cele 28 de state membre ale UE, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), ţara afectată şi experţii trimişi pe teren
  • furnizează informaţii actualizate cu privire la situaţiile de urgenţă intervenite
  • joacă un rol de coordonare, adaptând ofertele de asistenţă venite de la ţările participante la nevoile ţării afectate.

Reţeaua de parteneri

O femeie din populaţia Turkana în veşminte tradiţionale, alături de o asistentă umanitară din partea UE care poartă un batic şi bijuterii locale © Uniunea Europeană – CE/ECHO/Malini Morzaria

O femeie din populaţia Turkana oferă unui asistent Oxfam bijuterii, genţi şi sticle cu apă şi lapte, pe care femeile le vând pe piaţa locală.

ECHO nu dispune de personalul, nici de echipamentele necesare pentru a furniza, singur, ajutor umanitar de urgenţă şi echipe de salvare sau pentru a instala spitale de campanie şi sisteme de comunicaţii temporare. În schimb, finanţează şi coordonează aceste operaţiuni umanitare, colaborând cu organizaţii neguvernamentale (ONG-uri), cu agenţii ONU specializate şi cu Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi de Semilună Roşie, care intervin pe teren.

O mână de ajutor

Ajutorul umanitar acordat de UE constă în:

  • asistenţă în ceea ce priveşte creşterea rezistenţei, pentru a ajuta populaţia, comunităţile, regiunile şi ţările să facă faţă şi să depăşească şocuri precum seceta, violenţa, conflictele sau dezastrele naturale
  • ajutor de urgenţă - fonduri care permit achiziţionarea şi livrarea de bunuri de primă necesitate, cum ar fi medicamentele, alimentele şi adăposturile, sau finanţarea lucrărilor de reconstrucţie în urma dezastrelor
  • ajutor alimentar - finanţarea hranei în regiunile afectate de foamete sau secetă, pentru a garanta siguranţa aprovizionării până la reluarea procesului normal de producţie sau finanţarea ajutorului alimentar de urgenţă, în zonele afectate de penurii de alimente survenite brusc, ca rezultat al unor dezastre naturale sau declanşate de oameni
  • ajutor pentru refugiaţi – pentru a-i ajuta să reziste până când se pot întoarce acasă sau se stabilesc în altă ţară
  • reducerea riscurilor de producere a dezastrelor, inclusiv prin pregătire pentru a face faţă dezastrelor şi luând în considerare reducerea riscurilor în toate aspectele acţiunii umanitare.

Strategia de retragere şi transfer

Prin definiţie, ajutorul umanitar şi asistenţa de urgenţă sunt acţiuni de scurtă durată. În general, acţiunile finanţate de UE durează mai puţin de 6 luni. Însă Uniunea doreşte să se asigure că, în momentul în care furnizarea ajutorului umanitar încetează, beneficiarii sunt în măsură să facă faţă singuri situaţiei sau dispun de o altă formă de asistenţă pentru dezvoltare pe termen mai lung.

Pentru a reduce riscul de a lăsa populaţia fără resurse, UE le cere partenerilor săi din teren ca atunci când definesc un proiect să elaboreze şi o strategie de retragere prin care să le redea autorităţilor locale controlul asupra situaţiei sau, dacă această variantă nu este viabilă, să se asigure că la plecarea lor alte structuri de ajutorare le vor lua locul.

Copiii păcii: Uniunea Europeană, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace 2012

Premiul Nobel pentru Pace 2012 a fost decernat UE pentru realizările sale legate de menţinerea păcii în Europa. Din solidaritate cu cei dezavantajaţi, UE a decis să aloce banii primiţi copiilor care nu au norocul de a creşte într-un climat de pace. UE va dubla suma reprezentată de premiu astfel încât aceasta să ajungă la 2 milioane de euro. Banii vor servi la finanţarea a patru proiecte educative destinate copiilor din zonele de conflict. Proiectele selectate vor permite furnizarea unei educaţii de bază în spaţiile pentru copii, pentru 23.000 de copii din Irak, Columbia, Ecuador, Etiopia, Republica Democrată Congo şi Pakistan.

Începutul paginii

Ajutor umanitar şi protecţie civilă

Publicată în februarie 2013

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Facebook

  • Comisia Europeană – Ajutor umanitar şi protecţie civilăEnglish (en)

Twitter

  • Comisia Europeană - Ajutorul umanitar şi protecţia civilăEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: