Ajutor umanitar și protecție civilă


UE și-a asumat cu mult timp în urmă angajamentul de a ajuta victimele conflictelor din lumea întreagă. Începând din 1992, a furnizat ajutor umanitar în peste 140 de țări. Uniunea Europeană dorește să ajute persoanele aflate în dificultate, ca urmare a conflictelor provocate de om sau de dezastre naturale, indiferent de naționalitate, religie, sex sau origine etnică. Activitățile ample desfășurate reflectă creșterea numărului de crize grave la nivel mondial, dar și dorința UE de a veni în ajutorul victimelor.

 

Începând din 2010, Comisia Europeană a instituit un mecanism mai solid și mai eficient pentru a face față dezastrelor, atât în interiorul, cât și în afara UE. Ajutorul umanitar și protecția civilă sunt, în prezent, integrate într-o singură structură, acest lucru îmbunătățind eficiența și complementaritatea lor.

Mecanismul UE de protecție civilă și finanțarea UE în domeniul ajutorului umanitar se completează reciproc pentru a răspunde necesităților care rezultă dintr-un conflict sau o catastrofă. Când taifunul Haiyan françaisEnglish a afectat statul Filipine în 2013, Comisia și țările UE au colectat împreună resursele financiare și contribuțiile în natură destinate persoanelor afectate.

 

Ajutor umanitar

UE este prezentă în principalele zone de conflict din lume, inclusiv în Siria françaisEnglishعربي, Sudanul de Sud françaisEnglish și Republica Centrafricană françaisEnglish, precum și în țări care se confruntă cu instabilitate post-conflictuală, cum ar fi Côte d’Ivoire françaisEnglish. Principala sa misiune este aceea de a salva vieți, de a ușura suferința și de a proteja integritatea și demnitatea celor afectați.

În ultimii ani, bugetul anual pentru intervențiile umanitare s-a ridicat la circa 1 miliard de euro (reprezentând puțin peste 2 euro din partea fiecărui cetățean european). În ciuda bugetului limitat, ajutorul umanitar al UE ajunge la aproximativ 120 de milioane de oameni în fiecare an.

Repartizarea ajutorului umanitar pe sectoare (2012)

Ajutorul umanitar, în funcție de tip (2012)

Cum lucrăm

Un expert ECHO discută cu membrii unei comunități locale afectate de ciclonul Phailin, care a lovit coasta de est a Indiei în octombrie 2013.

Un expert ECHO discută cu membrii unei comunități locale afectate de ciclonul Phailin, care a lovit coasta de est a Indiei în octombrie 2013.

Operațiunile de ajutor derulate de UE sunt coordonate de Direcția Ajutor Umanitar și Protecție Civilă (ECHO). UE nu furnizează în mod direct ajutorul umanitar, ci finanțează și coordonează organizațiile partenere prezente pe teren. Există peste 200 de astfel de organizații la nivel mondial, inclusiv organizații neguvernamentale (ONG), organizații internaționale și agenții ONU.

Ajutorul finanțat de UE include:

 • articole de primă necesitate - alimente, adăpost, medicamente
 • consolidarea rezilienței și reducerea riscului de catastrofe
 • echipe medicale
 • experți în deminare
 • transport
 • sprijin logistic.

Ajutorul de urgență este oferit oriunde este nevoie: acolo unde apar crizele și/sau în locurile în care ajung refugiații sau persoanele strămutate.

Strategia de retragere și transfer

Prin definiție, ajutorul umanitar și asistența de urgență sunt acțiuni de scurtă durată. În general, acțiunile finanțate de UE durează maxim 12 luni. Cu toate acestea, de îndată ce ajutorul umanitar ajunge la final, trebuie fie ca beneficiarii să poată face față singuri situației, fie ca o altă formă de asistență pentru dezvoltare pe termen mai lung să fie pusă în aplicare.

O femeie din populația Turkana oferă unui asistent Oxfam bijuterii, genți și vase folosite pentru a căra apă și lapte, pe care femeile le vând pe piața locală.

O femeie din populația Turkana oferă unui asistent Oxfam bijuterii, genți și vase folosite pentru a căra apă și lapte, pe care femeile le vând pe piața locală.

Pentru a reduce riscul ca ajutorul să fie întrerupt înainte ca beneficiarii să fie pregătiți să facă față situației, UE le cere partenerilor de pe teren să prevadă și strategii de ieșire atunci când își definesc proiectele. În mod normal, ei ar trebui să le redea autorităților locale controlul asupra situației sau, dacă acest lucru nu este posibil, să prevadă ca alte structuri de ajutorare să le ia lua locul.

EU Aid Volunteers

Conceput pentru a ajuta UE să intervină mai eficient în caz de criză, programul „EU Aid Volunteers” (2014 - 2020) françaisEnglish permite unui număr de circa 18 000 de europeni să ia parte ca voluntari la proiecte finanțate de UE în lumea întreagă. Până la finalizarea programului, circa 4 000 de persoane vor fi pregătite și detașate de organizații umanitare în țări afectate de dezastre; 4 000 de voluntari și membri ai ONG-urilor vor beneficia de formare și de măsuri de consolidare a capacităților; alți 10 000 de voluntari on-line vor sprijini proiecte din propria lor țară.

 

Protecție civilă

După cutremurul din 2011 de la Van (Turcia), o echipă de protecție civilă a UE a contribuit la furnizarea de ajutor pe teren.

După cutremurul din în 2011 de la Van (Turcia), o echipă de protecție civilă a UE a contribuit la furnizarea de ajutor pe teren.

 

Comisia Europeană joacă un rol-cheie în coordonarea măsurilor de protecție civilă luate pentru a face față unei situații de criză în Europa și în lume prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. Baza operațională a mecanismului este reprezentată de Centrul de coordonare a răspunsului pentru situații de urgență English(ERCC), care a fost înființat în 2013 și monitorizează 24 de ore din 24 crizele existente și potențiale din toată lumea.

Centrul coordonează comunicarea dintre țara afectată, experții în domeniu și cele 32 de țări participante (28 de țări ale UE, Islanda, Liechtenstein, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Norvegia). Ofertele de ajutor ale participanților se adaptează la nevoile țării afectate.

În perioada 2010-2013, mecanismul de protecție civilă al UE a reacționat la peste 80 de situații de urgență:

 • triplul dezastru din Japonia (2011)
 • războiul civil din Siria
 • incendiile de pădure din Europa de Sud și din Balcani
 • inundațiile din Europa Centrală.

Noua legislație privind protecția civilă, în vigoare din ianuarie 2014, oferă un cadru pentru o cooperare mai strânsă pentru prevenirea dezastrelor, evaluarea riscurilor, pregătire și planificare, precum și cursuri de formare și exerciții comune, organizate mai regulat, pentru echipele europene de protecție civilă. Aceasta prevede, de asemenea, o rezervă voluntară de capacități și experți din partea țărilor UE.

Începutul paginii

Ajutor umanitar şi protecţie civilă

Manuscris actualizat în noiembrie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Facebook

 • Comisia Europeană – Ajutor umanitar şi protecţie civilăEnglish (en)

Twitter

 • Comisia Europeană - Ajutorul umanitar şi protecţia civilăEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: