Humanitarna pomoć i civilna zaštita


U skladu sa svojom dugogodišnjom obvezom pružanja pomoći žrtvama nesreća diljem svijeta, Unija je od 1992. poslala humanitarnu pomoć u više od 140 zemalja. EU pruža pomoć ljudima u nevolji, bilo da je riječ o sukobima koje je prouzročio čovjek bilo o prirodnim katastrofama i bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru, spol ili etničko podrijetlo. Tim opsežnim aktivnostima odgovara na porast broja ozbiljnih kriza diljem svijeta te ispunjuje svoju obvezu preuzimanja vodstva kada je riječ o pružanju potpore žrtvama.

 

Europska komisija je od 2010. uspostavila jači i učinkovitiji europski mehanizam poduzimanja mjera u slučaju katastrofa unutar i izvan EU-a. Humanitarna pomoć i civilna zaštita EU-a sada su združene u jednu organizaciju te su stoga učinkovitije i međusobno se bolje nadopunjuju.

Mehanizam civilne zaštite EU-a i humanitarna pomoć EU-a nadopunjuju se kako bi se odgovorilo na potrebe koje su posljedica sukoba ili katastrofe. Kada je, primjerice, tajfun Haiyan françaisEnglish 2013. opustošio Filipine, Europska komisija i države članice EU-a udružile su financijska sredstva i materijalnu pomoć za pogođeno stanovništvo.

 

Humanitarna pomoć

EU pomaže na svim velikim kriznim područjima diljem svijeta, uključujući Siriju françaisEnglishعربي, Južni Sudan françaisEnglish i Srednjoafričku Republiku françaisEnglish te u zemljama u kojima vlada nestabilnost nakon sukoba poput Obale Bjelokosti françaisEnglish. Obvezao se pridonijeti spašavanju životâ, smanjenju patnje i zaštiti sigurnosti i dostojanstva pogođenog stanovništva.

Godišnji se proračun za humanitarnu pomoć posljednjih godina kreće oko jedne milijarde eura, što iznosi nešto više od dva eura po građaninu EU-a. Unatoč ograničenim sredstvima, EU svake godine pomaže oko 120 milijuna ljudi.

Raspodjela humanitarne pomoći prema području (2012.)

Raspodjela humanitarne pomoći prema području (2012.)

Način rada

Stručnjak iz ECHO-a razgovara s lokalnim stanovništvom pogođenim ciklonom Phailin koji je u listopadu 2013. opustošio istočnu obalu Indije.

Stručnjak iz ECHO-a razgovara s lokalnim stanovništvom pogođenim ciklonom Phailin koji je u listopadu 2013. opustošio istočnu obalu Indije.

Za humanitarnu pomoć EU-a nadležan je Odjel za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Europske komisije (ECHO). EU humanitarnu pomoć ne pruža izravno, već financira i koordinira partnerske organizacije koje djeluju na terenu. U cijelom ih je svijetu više od 200 i među njima su nevladine organizacije (NVO), međunarodne organizacije i agencije UN-a.

EU financira pomoć u obliku:

 • osnovnih potrepština (hrana, smještaj i lijekovi)
 • izgradnje otpornosti i smanjenja rizika od katastrofa
 • zdravstvenih timova
 • stručnjaka za uklanjanje mina
 • prijevoza
 • logističke potpore.

Pomoć u nuždi usmjerava se tamo gdje je najpotrebnija – na krizna područja i/ili kampove za izbjeglice ili raseljene osobe.

Izlazna strategija i prijenos

Pomoć pri katastrofama i pomoć u nuždi po definiciji su uglavnom kratkoročne. Operacije koje financira EU obično traju do 12 mjeseci. Međutim, kada humanitarna pomoć istekne, korisnici moraju biti spremni preuzeti stvari u svoje ruke ili je potrebno osigurati dugoročniju razvojnu pomoć.

Žena s područja Turkane djelatnici Oxfama daje nakit, torbe i posude od tikve za nošenje vode ili mlijeka koje žene prodaju na tržnici.

Žena s područja Turkane djelatnici Oxfama daje nakit, torbe i posude od tikve za nošenje vode ili mlijeka koje žene prodaju na tržnici.

EU želi spriječiti prijevremeno ukidanje pomoći te stoga od partnerskih organizacija na terenu zahtijeva da u nacrt projekta uključe i izlaznu strategiju nakon koje bi usluge koje pružaju trebali prenijeti na lokalna tijela ili, u protivnom, omogućiti da ih preuzmu druge strukture pomoći.

Volonteri za pružanje humanitarne pomoći EU-a

Radi učinkovitijeg rješavanja kriza EU programom volontera za pružanje humanitarne pomoći EU-a (2014. – 2020.) françaisEnglish omogućuje da približno 18 000 europskih građana dobrovoljno sudjeluje u projektima koje financira EU diljem svijeta. U trenutku njegova završetka programom će biti osposobljeno otprilike 4000 volontera te će ih se povezati s humanitarnim organizacijama koje će ih onda rasporediti u zemlje pogođene katastrofom, 4000 volontera i članova nevladinih organizacija iskoristit će mogućnosti osposobljavanja i izgradnje kapaciteta, a 10 000 volontera moći će na mreži podržavati projekte u svojim zemljama.

 

Civilna zaštita

Nakon potresa 2011. u području Vana u Turskoj ekipa civilne zaštite EU-a pomogla je raspodijeliti europsku pomoć.

Nakon potresa 2011. u području Vana u Turskoj ekipa civilne zaštite EU-a pomogla je raspodijeliti pomoć EU-a.

 

Europska komisija ima ključnu ulogu pri koordinaciji mjera civilne zaštite u kriznim situacijama u Europi i svijetu, što joj je omogućeno mehanizmom EU-a za civilnu zaštitu. Operativno središte mehanizma jest Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije English (ERCC) koji od svojeg osnivanja 2013. neprestano prati postojeće i potencijalne krize diljem svijeta.

U centru se koordinira komunikacija između pogođene zemlje, stručnjaka na terenu i 32 zemlje sudionice (28 država članica EU-a, Island, Lihtenštajn, bivša jugoslavenska republika Makedonija i Norveška). Pomoć koju nude zemlje sudionice prilagođava se potrebama zemlje pogođene katastrofom.

Mehanizmom EU-a za civilnu zaštitu pružena je pomoć u više od 80 hitnih slučajeva (2010. – 2013.):

 • trostruka katastrofa u Japanu (2011.)
 • građanski rat u Siriji
 • šumski požari u južnoj Europi i na Balkanu
 • poplave u srednjoj Europi.

Novim zakonodavstvom u području civilne zaštite koje je na snazi od siječnja 2014. omogućuje se okvir za bližu suradnju u pogledu sprečavanja katastrofa, procjene rizika, pripremljenosti i planiranja, uključujući redovitije zajedničko osposobljavanje i vježbe za europske timove civilne zaštite. Države članice EU-a mogu i dobrovoljno udružiti svoje kapacitete i stručnjake.

Vrh

Humanitarna pomoć i civilna zaštita

Rukopis ažuriran u studeni 2014.

Ova publikacija je dio serije "Objašnjena Europska Unija"


VrhOstanite povezani

Facebook

 • Humanitarna pomoć i građanska zaštitaEnglish (en)

Twitter

 • Humanitarna i civilna zaštitaEnglish (en)

Vrh

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?