Ανθρωπιστική βοήθεια και Πολιτική Προστασία


Όταν ξεσπά ανθρωπιστική κρίση - είτε αυτή είναι ανθρωπογενής είτε έχει προκληθεί από φυσική καταστροφή - η ΕΕ έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να παράσχει βοήθεια το ταχύτερο δυνατό σε όσους τη χρειάζονται. Έχοντας αναλάβει την πάγια δέσμευση να συνδράμει τα θύματα τέτοιων κρίσεων, προσφέρει βοήθεια απευθείας στα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, θρησκείας, φύλου ή εθνοτικής καταγωγής.

Η ΕΕ είναι παρούσα σε περιοχές κρίσεων σε όλον τον κόσμο, όπως στη Συρία, το Αφγανιστάν, τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και πολλές περιοχές της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αναλαμβάνει επίσης επιχειρήσεις παροχής βοήθειας σε περιοχές που πλήττονται από παρατεταμένες κρίσεις και αστάθεια, ως αποτέλεσμα συγκρούσεων.

Τρισδιάστατο διάγραμμα που δείχνει πώς κατανέμεται η βοήθεια ανά τομέα. Το μεγαλύτερο μερίδιο αντιστοιχεί στην παροχή τροφίμων

Κατανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας ανά τομέα (2011).

Ο ρόλος της ECHO

Η Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αρμόδια για τις δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας που αναλαμβάνει η ΕΕ. Οι ποικίλες δραστηριότητες της ECHO αντικατοπτρίζουν τον μεγάλο αριθμό σοβαρών κρίσεων σε όλο τον κόσμο και την προθυμία της ΕΕ να ηγηθεί των προσπαθειών παροχής βοήθειας στα θύματα. Τα τελευταία χρόνια, ο μέσος προϋπολογισμός των δράσεων ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν 1 περίπου δισ. ευρώ ετησίως, τα οποία φθάνουν σε 100 και πλέον εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Πρωταρχικό καθήκον της ECHO είναι να βοηθά στη διάσωση ζωών, τη μείωση του πόνου και την προστασία της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας των πληγέντων ατόμων. Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει σκηνές, κουβέρτες, τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, συστήματα καθαρισμού του νερού και καύσιμα. Η ECHO χρηματοδοτεί επίσης ιατρικές ομάδες, ειδικευμένους στην εκκαθάριση ναρκοπεδίων, βοήθεια στον τομέα των μεταφορών και υλικοτεχνική υποστήριξη. Από το 1992, έχει αναλάβει δράση σε περισσότερες από 140 χώρες του κόσμου.

Άνδρας με στολή της ΕΕ συζητά με σεισμοπλήκτους ανάμεσα στα χαλάσματα © European Union – EC/ECHO

Μετά τον σεισμό του 2011 στην πόλη Βαν της Τουρκίας, ομάδα πολιτικής προστασίας της ΕΕ βοήθησε στην παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας.

Πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, η ECHO βοηθά με τον συντονισμό της πολιτικής προστασίας σε όλη την ΕΕ. Διαχειρίζεται το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (MIC), το οποίο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 θα γίνει "Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης" (ERC) . Το MIC/ERC είναι το "γενικό επιτελείο" του έργου πολιτικής προστασίας της ΕΕ και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Οποιαδήποτε χώρα, εντός ή εκτός ΕΕ, πλήττεται από μείζονα καταστροφή μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του MIC, το οποίο:

  • λειτουργεί ως κέντρο επικοινωνίας ανάμεσα στις 31 συμμετέχουσες χώρες (28 χώρες-μέλη της ΕΕ συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), την πληγείσα χώρα και τους εμπειρογνώμονες που στέλνονται επιτόπου
  • παρέχει επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε εξέλιξη
  • αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο, αντιστοιχίζοντας την προσφορά βοήθειας των συμμετεχόντων κρατών με τις ανάγκες της πληγείσας χώρας.

Ένα εταιρικό δίκτυο

Γυναίκα της περιοχής με παραδοσιακή ενδυμασία μαζί με εργαζόμενη στην ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ, η οποία φορά παραδοσιακή μπαντάνα και κολιέ © European Union – EC/ECHO/Malini Morzaria

Γυναίκα της περιοχής δίνει σε εργαζόμενη της οργάνωσης Oxfam παραδοσιακά κοσμήματα, τσάντες και μπουκάλια νερού/γάλακτος, τα οποία οι γυναίκες πωλούν στην περιοχή αυτή.

Η ECHO δεν έχει η ίδια το προσωπικό και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης, την εξασφάλιση ομάδων διάσωσης, τη δημιουργία κινητών νοσοκομειακών μονάδων έκτακτης ανάγκης και την εγκατάσταση προσωρινών συστημάτων επικοινωνίας. Αντίθετα, χρηματοδοτεί και συντονίζει τις ανθρωπιστικές αυτές δράσεις, συνεργαζόμενη με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), τις ειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις διεθνείς οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους επιτόπου.

Χέρι βοήθειας

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ συνίσταται στα εξής:

  • βοήθεια για απόκτηση μεγαλύτερης αντοχής, ώστε οι ιδιώτες, τα νοικοκυριά, οι τοπικές κοινωνίες, οι χώρες και οι περιφέρειες να μπορούν να προσαρμόζονται και να ανακάμπτουν μετά από κρίσεις, όπως η ξηρασία, η βία, οι συγκρούσεις και οι φυσικές καταστροφές
  • βοήθεια έκτακτης ανάγκης: κονδύλια για την αγορά και παράδοση βασικών αγαθών - όπως φάρμακα, τρόφιμα και καταλύματα - ή για τη χρηματοδότηση έργων ανασυγκρότησης μετά από καταστροφές
  • επισιτιστική βοήθεια: κονδύλια για την παροχή κατάλληλου εφοδιασμού σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία και λιμό, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονική παραγωγή, ή για τη χρηματοδότηση επείγουσας προμήθειας τροφίμων, όταν προκαλούνται ελλείψεις από ανθρωπογενείς ή απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές
  • βοήθεια σε πρόσφυγες: σε προσωρινή βάση, μέχρις ότου αυτοί μπορέσουν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους ή να εγκατασταθούν σε μια νέα χώρα
  • μείωση του κινδύνου καταστροφών: μεταξύ άλλων, ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών και συνεκτίμηση της μείωσης του κινδύνου καταστροφών σε όλες τις ανθρωπιστικές δράσεις.

Στρατηγική αποχώρησης και μεταβίβαση δραστηριοτήτων

Η αρωγή για την αντιμετώπιση καταστροφών και η βοήθεια έκτακτης ανάγκης έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ συνήθως διαρκούν λιγότερο από 6 μήνες. Ωστόσο, η Ένωση επιθυμεί να διασφαλίσει ότι, μετά την αποχώρηση των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια, οι ντόπιοι πληθυσμοί θα μπορέσουν να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους, ή ότι θα υπάρξει μια άλλη μορφή αναπτυξιακής βοήθειας σε πιο μακροπρόθεσμη βάση.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος οι άνθρωποι να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους, η ΕΕ ζητά από τους επιτόπου εταίρους της να καταρτίζουν, παράλληλα με τη χάραξη ενός σχεδίου ή έργου, και στρατηγική αποχώρησης. Θα πρέπει είτε να παραδίδουν τον έλεγχο σε μια τοπική αρχή είτε, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να φροντίζουν για την αντικατάστασή τους από άλλους φορείς παροχής βοήθειας μετά την αποχώρησή τους.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Παιδιά της Ειρήνης»: η Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης-2012

Το βραβείο "Νόμπελ Ειρήνης-2012" απονεμήθηκε στην ΕΕ για όσα πέτυχε για την ειρήνη στην Ευρώπη. Σε ένδειξη αλληλεγγύης σε όσους είναι λιγότερο τυχεροί, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα του βραβείου για να βοηθήσει παιδιά που έχουν στερηθεί τη δυνατότητα να μεγαλώνουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης. Συγκεκριμένα, η ΕΕ θα διπλασιάσει τα χρήματα του βραβείου, ώστε να συγκεντρωθεί ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί σε τέσσερα σχέδια παροχής εκπαίδευσης σε παιδιά που έχουν πέσει θύματα συγκρούσεων. Τα σχέδια που θα επιλεγούν θα παρέχουν στοιχειώδη εκπαίδευση σε 23.000 παιδιά στο Ιράκ, την Κολομβία, τον Ισημερινό, την Αιθιοπία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Πακιστάν, σε ασφαλείς χώρους ειδικά διαμορφωμένους για παιδιά.

Αρχή σελίδας

Ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία

Δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013

Η έκδοση αυτή αποτελεί μέρος της σειράς «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απλά λόγια»


Αρχή σελίδαςΚρατήστε επαφή

Facebook

  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική ΠροστασίαEnglish (en)

Twitter

  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ανθρωπιστική βοήθεια και Πολιτική ΠροστασίαEnglish (en)

Αρχή σελίδας

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;