Ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία


Τηρώντας την πάγια δέσμευσή της να συνδράμει τα θύματα καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η ΕΕ έχει παράσχει από το 1992 ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερες από 140 χώρες. Προσπαθεί να βοηθήσει τα άτομα που κινδυνεύουν εξαιτίας ανθρωπογενών συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών, ανεξαρτήτως της ιθαγένειας, της θρησκείας, του φύλου ή της εθνοτικής καταγωγής τους. Αυτές οι ποικίλες δραστηριότητες αντικατοπτρίζουν τον μεγάλο αριθμό σοβαρών κρίσεων σε όλο τον κόσμο και τη δέσμευση της ΕΕ να ηγηθεί των προσπαθειών στήριξης των θυμάτων.

 

Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει έναν ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης καταστροφών τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ. Η ανθρωπιστική βοήθεια και η πολιτική προστασία ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα ενός ενιαίου οργανισμού, γεγονός που βελτιώνει την αποδοτικότητα της παρεχόμενης συνδρομής και τη συμπληρωματικότητα των διαφόρων δράσεων.

Ο ενωσιακός μηχανισμός πολιτικής προστασίας λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση αναγκών λόγω συγκρούσεων ή καταστροφών. Όταν ο τυφώνας Χαγιάν françaisEnglish έπληξε τις Φιλιππίνες το 2013, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ συγκέντρωσαν από κοινού χρηματοοικονομικούς και υλικούς πόρους προκειμένου να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες.

 

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η ΕΕ είναι παρούσα σε όλες τις σημαντικότερες ζώνες κρίσεων στον κόσμο, μεταξύ άλλων, στη Συρία françaisEnglishعربي, το Νότιο Σουδάν françaisEnglish και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία françaisEnglish, καθώς και σε χώρες όπου οι συγκρούσεις οδήγησαν σε συνθήκες αστάθειας, όπως στην Ακτή Ελεφαντοστού françaisEnglish. Έχει δεσμευθεί να βοηθά στη διάσωση ζωών, τη μείωση του πόνου και την προστασία της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας των πληγέντων ατόμων.

Τα τελευταία χρόνια, ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις ανθρωπιστικές δράσεις ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο περισσότερο από 2 ευρώ ανά Ευρωπαίο πολίτη. Παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό, η ανθρωπιστική δράση της ΕΕ βοηθά κάθε χρόνο γύρω στα 120 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Κατανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας ανά τομέα (2012)

Κατανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας ανά τομέα (2012)

ΠΩΣ εργαζόμαστε

Εμπειρογνώμονας της ECHO συνομιλεί με μέλη τοπικής κοινότητας που επλήγησαν από τον κυκλώνα Φαϊλίν στις ανατολικές ακτές της Ινδίας τον Οκτώβριο του 2013.

Εμπειρογνώμονας της ECHO συνομιλεί με μέλη τοπικής κοινότητας που επλήγησαν από τον κυκλώνα Φαϊλίν στις ανατολικές ακτές της Ινδίας τον Οκτώβριο του 2013.

Τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας που χρηματοδοτεί η ΕΕ χειρίζεται η υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO). Η ΕΕ δεν παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια άμεσα, αλλά χρηματοδοτεί και συντονίζει οργανισμούς-εταίρους που εργάζονται στον τόπο των καταστροφών. Υπάρχουν πάνω από 200 τέτοιοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), διεθνών οργανισμών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ βοήθεια περιλαμβάνει

 • παροχή βασικών ειδών, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα
 • ενίσχυση της ανθεκτικότητας και μείωση του κινδύνου καταστροφών
 • ιατρικές ομάδες
 • ναρκοσυλλέκτες
 • μεταφορικά μέσα
 • υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης παρέχεται εκεί όπου είναι αναγκαία: στον τόπο εκδήλωσης μιας κρίσης και/ή εκεί όπου καταλήγουν οι μετανάστες ή οι εκτοπισθέντες πληθυσμοί.

Στρατηγική αποχώρησης και μεταβίβαση δραστηριοτήτων

Η αρωγή για την αντιμετώπιση καταστροφών και η βοήθεια έκτακτης ανάγκης έχουν εξ ορισμού βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ συνήθως διαρκούν λιγότερο από 12 μήνες. Ωστόσο, μετά το πέρας της εκάστοτε ανθρωπιστικής δραστηριότητας, οι δικαιούχοι πρέπει να είναι σε θέση να σταθούν μόνοι τους στα πόδια τους ή πρέπει να τους παρασχεθεί μια άλλη μορφή αναπτυξιακής βοήθειας σε πιο μακροπρόθεσμη βάση.

Γυναίκα από τη φυλή Τουρκάνα προσφέρει σε εργαζόμενη της οργάνωσης Oxfam παραδοσιακά κοσμήματα, τσάντες και μπουκάλια νερού/γάλακτος, τα οποία οι γυναίκες πωλούν στην περιοχή αυτή.

Γυναίκα από τη φυλή Τουρκάνα προσφέρει σε εργαζόμενη της οργάνωσης Oxfam παραδοσιακά κοσμήματα, τσάντες και μπουκάλια νερού/γάλακτος, τα οποία οι γυναίκες πωλούν στην περιοχή αυτή.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος να σταματήσει η παροχή βοήθειας προτού οι δικαιούχοι είναι έτοιμοι γι' αυτό, η ΕΕ ζητά από τους επί τόπου εταίρους της να εντάσσουν στο πρόγραμμά τους και στρατηγική αποχώρησης. Κατά κανόνα, πρέπει είτε να παραδίδουν τον έλεγχο σε μια τοπικό αρχή είτε, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να φροντίζουν για την αντικατάστασή τους από άλλους φορείς παροχής βοήθειας.

Εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας

Για να μπορεί η ΕΕ να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις ανθρωπιστικές κρίσεις,το πρόγραμμα "EU Aid Volunteers" (2014 – 2020) françaisEnglish δίνει τη δυνατότητα σε 18.000 περίπου Ευρωπαίους πολίτες να εργάζονται εθελοντικά σε προγράμματα που χρηματοδοτεί η ΕΕ σε όλον τον κόσμο. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, γύρω στα 4.000 άτομα θα έχουν καταρτιστεί και τοποθετηθεί στους κατάλληλους ανθρωπιστικούς οργανισμούς προκειμένου να εργαστούν σε χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές, 4.000 εθελοντές και προσωπικό ΜΚΟ θα ωφεληθούν από δράσεις κατάρτισης και ανάπτυξης ικανοτήτων, ενώ 10.000 εθελοντές θα στηρίζουν προγράμματα στη χώρα τους μέσω διαδικτύου.

 

Πολιτική προστασία

Μετά τον σεισμό του 2011 στην πόλη Βαν της Τουρκίας, ομάδα πολιτικής προστασίας της ΕΕ βοήθησε στην παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας.

Μετά τον σεισμό του 2011 στην πόλη Βαν της Τουρκίας, ομάδα πολιτικής προστασίας της ΕΕ βοήθησε στην παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό των δράσεων παροχής πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κρίσεων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το κέντρο επιχειρήσεων του μηχανισμού βρίσκεται στο Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης English (ERCC), το οποίο συστάθηκε το 2013 και παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά υφιστάμενες και εν δυνάμει κρίσεις σε όλο τον κόσμο 24 ώρες το 24ωρο.

Συντονίζει την επικοινωνία ανάμεσα στην πληγείσα χώρα, τους επί τόπου εμπειρογνώμονες και τις 32 συμμετέχουσες χώρες (τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Νορβηγία). Η παρεχόμενη βοήθεια από τις συμμετέχουσες χώρες αντιστοιχίζεται με τις ανάγκες της εκάστοτε πληγείσας χώρας.

Ο Ενωσιακός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει παράσχει βοήθεια σε πάνω από 80 περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (2010-2013):

 • την τριπλή καταστροφή στην Ιαπωνία (2011)
 • τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία
 • τις δασικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια
 • τις πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη.

Η νέα νομοθεσία για την πολιτική προστασία, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2014, παρέχει το πλαίσιο για ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας με στόχο την πρόληψη των καταστροφών, την εκτίμηση των κινδύνων, την ετοιμότητα και τον κατάλληλο σχεδιασμό, καθώς και την τακτικότερη διενέργεια κοινών δράσεων κατάρτισης και ασκήσεων για τις ευρωπαϊκές ομάδες πολιτικής προστασίας. Θέσπισε επίσης τη συγκέντρωση, σε εθελοντική βάση, των ικανοτήτων και εμπειρογνωμόνων των χωρών της ΕΕ.

Αρχή σελίδας

Ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία

Το χειρόγραφο επικαιροποιήθηκε τον Νοέμβριος του 2014.

Η έκδοση αυτή αποτελεί μέρος της σειράς «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απλά λόγια»


Αρχή σελίδαςΚρατήστε επαφή

Facebook

 • Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική ΠροστασίαEnglish (en)

Twitter

 • Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ανθρωπιστική βοήθεια και Πολιτική ΠροστασίαEnglish (en)

Αρχή σελίδας

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;