Ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία


Τηρώντας τη δέσμευσή της να βοηθά τα θύματα ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών σε ολόκληρο τον κόσμο, η ΕΕ παρέχει βοήθεια σε περισσότερα από 120 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Από κοινού με τα κράτη μέλη της, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Ωστόσο, η παρεχόμενη βοήθεια ΕΕ ισοδυναμεί με λιγότερο από το 1% του ετήσιου προϋπολογισμού της – δηλαδή με μόλις 2 ευρώ ανά Ευρωπαίο πολίτη.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας παρέχει τη νομική βάση για την παροχή βοήθειας. Στόχος είναι η στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, θρησκείας, φύλου ή εθνοτικής καταγωγής. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να πρωτοστατεί στην παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών.

Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει έναν ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης καταστροφών. Η ανθρωπιστική βοήθεια English français και η πολιτική προστασία English français ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα ενός ενιαίου οργανισμού, γεγονός που βελτιώνει την αποτελεσματικότητα.

Ο Ενωσιακός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας English français λειτουργεί συμπληρωματικά με την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση αναγκών λόγω συγκρούσεων ή καταστροφών. Ένα παράδειγμα είναι η επιδημία Έμπολα English français (από το 2014 και μετά). Ο μηχανισμός αυτός συνέβαλε στην παροχή προμηθειών έκτακτης ανάγκης από χώρες της ΕΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια (δεδομένα Φεβρουαρίου 2015).

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, είναι αρμόδιος για την ECHO English français από τον Νοέμβριο του 2014.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η ΕΕ είναι παρούσα σε όλες τις σημαντικότερες περιοχές κρίσεων στον κόσμο, μεταξύ άλλων, στη Συρία English français, το Νότιο Σουδάν English français, την Ουκρανία English français, την πληγείσα από τον Έμπολα Δυτική Αφρική English français και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία English français, καθώς και σε χώρες όπου οι συγκρούσεις οδήγησαν σε συνθήκες αστάθειας, όπως στην Ακτή Ελεφαντοστού English français. Βοηθά στη διάσωση ζωών, την ανακούφιση του πόνου και την προστασία της ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας των πληγέντων ατόμων. Η ΕΕ έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια από το 1992 σε περισσότερες από 140 χώρες.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός των δράσεων ανθρωπιστικής βοήθειας είναι σήμερα σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό, η ενίσχυση που παρέχει η ΕΕ βοηθά περίπου 120 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο.

Η ΕΕ συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για "ξεχασμένες κρίσεις" – συνήθως παρατεταμένες κρίσεις που έχουν διαφύγει της προσοχής των ΜΜΕ και της διεθνούς κοινότητας. Πρόσφατα, συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση γύρω από την ανθρωπιστική καταστροφή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία English français.

Πώς εργαζόμαστε

Τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας που χρηματοδοτεί η ΕΕ χειρίζεται η Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής English français (ECHO). Η ανθρωπιστική βοήθεια διοχετεύεται επιτόπου μέσω 200 φορέων-εταίρων, όπως:

 • μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ)
 • διεθνείς οργανισμοί
 • ενώσεις του Ερυθρού Σταυρού
 • υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Παρέχουμε βοήθεια αμερόληπτα, ανεξαρτήτως φυλής, εθνοτικής ομάδας, θρησκείας, φύλου, ηλικίας, εθνικότητας ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Οι τομείς στους οποίους διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ είναι: τρόφιμα και είδη διατροφής - 40%, παροχή καταλύματος - 19%, υγειονομική περίθαλψη και ιατρική στήριξη - 14%

Tομείς που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ

Εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας

Η πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ English français (2014 – 2020) θα δώσει τη δυνατότητα σε 18.000 Ευρωπαίους να συμμετάσχουν ως εθελοντές σε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ σχέδια παγκοσμίως. Μέχρι το τέλος του προγράμματος:

 • γύρω στα 4.000 άτομα θα έχουν καταρτιστεί και τοποθετηθεί στους κατάλληλους ανθρωπιστικούς οργανισμούς, προκειμένου να εργαστούν σε χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές
 • 4.000 εθελοντές και προσωπικό ΜΚΟ θα ωφεληθούν από δράσεις κατάρτισης και ανάπτυξης ικανοτήτων
 • 10.000 εθελοντές θα στηρίζουν προγράμματα στη χώρα τους μέσω διαδικτύου.

Πολιτική προστασία

Με τον Ενωσιακό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας English français, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει καίριο ρόλο στον συντονισμό των αντιδράσεων σε κρίσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Το Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης English français παρακολουθεί την κατάσταση σε υπάρχουσες και εν δυνάμει κρίσεις 24 ώρες το 24ωρο.

Συντονίζει τις επαφές ανάμεσα στην εκάστοτε χώρα, τους επί τόπο υ εμπειρογνώμονες και τις χώρες που συμμετέχουν στον Ενωσιακό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (κράτη μέλη της ΕΕ, Ισλανδία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Νορβηγία).

Οι συμμετέχοντες συχνά προσφέρουν βοήθεια που ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες.

Την περίοδο 2010-2014, η ΕΕ ανταποκρίθηκε σε 80 και πλέον καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως:

 • την τριπλή καταστροφή στην Ιαπωνία English français
 • τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία English français
 • τις δασικές πυρκαγιές English français στη νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια
 • τις πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια (Σερβία English français, Βοσνία-Ερζεγοβίνη English français)
 • την επιδημία Έμπολα English français στη Δυτική Αφρική
 • την κρίση στην Ουκρανία English français

Τον Ιανουάριο του 2014, τέθηκε σε ισχύ νέα νομοθεσία για την πολιτική προστασία, η οποία παρέχει ένα πλαίσιο για στενότερη συνεργασία όσον αφορά:

 • την πρόληψη των καταστροφών
 • την εκτίμηση της επικινδυνότητας
 • τον σχεδιασμό και την ετοιμότητα (π.χ. με τακτικές κοινές δράσεις κατάρτισης και ασκήσεις για τις ευρωπαϊκές ομάδες πολιτικής προστασίας.

Παρέχει επίσης το πλαίσιο για τη συγκέντρωση εμπειρογνωμόνων και τεχνογνωσίας σε εθελοντική βάση από διάφορες χώρες.

Αρχή σελίδας

Ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία

Το χειρόγραφο επικαιροποιήθηκε τον Νοέμβριος του 2014.

Η έκδοση αυτή αποτελεί μέρος της σειράς «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απλά λόγια»


Αρχή σελίδαςΚρατήστε επαφή

Facebook

 • Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική ΠροστασίαEnglish (en)

Twitter

 • Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ανθρωπιστική βοήθεια και Πολιτική ΠροστασίαEnglish (en)

Αρχή σελίδας

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;