Cale de navigare

Sănătate


Organizarea sistemelor medicale și furnizarea de asistență medicală intră în responsabilitatea guvernelor naționale. UE are rolul de a veni în completarea politicilor naționale prin măsuri de natură:

 • să ajute statele membre să atingă obiective comune
 • să genereze economii de scară prin punerea în comun a resurselor
 • să ajute statele membre să răspundă provocărilor comune precum pandemiile, bolile cronice sau presiunea la care sunt supuse sistemele de sănătate în condițiile creșterii speranței de viață.

Politica este implementată prin intermediul strategiei în domeniul sănătății DeutschEnglishfrançais și vizează în special:

 • prevenirea - mai ales prin promovarea unui stil de viață sănătos
 • asigurarea accesului tuturor la servicii de asistență medicală de calitate (indiferent de venit, sex, etnie etc.)
 • îndepărtarea amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății
 • menținerea unei stări bune de sănătate a populației pe măsură ce aceasta îmbătrânește
 • dezvoltarea de noi tehnologii și practici.

După cum se arată în documentul de lucru al serviciilor Comisiei „Investind în sănătate English”, starea de sănătate a populației afectează și prosperitatea economică.

Acțiuni specifice ale UE

 • UE stabilește norme și standarde aplicabile în toată Europa atât în ceea ce privește produsele și serviciile medicale (ex. medicamente, echipamente medicale și e-sănătate), cât și drepturile pacienților (ex. siguranța pacienților și asistența medicală în alte țări din UE)
 • UE pune la dispoziția țărilor UE instrumente care facilitează colaborarea și schimbul de bune practici (ex. activități de promovare a sănătății, combaterea factorilor de risc, gestionarea bolilor și sistemele medicale)
 • UE finanțează inițiative inovatoare prin intermediul programului UE în domeniul sănătății.

Prevenirea bolilor

UE sprijină activitățile de prevenire a bolilor:

 • promovează etichetarea responsabilă a produselor alimentare, în așa fel încât consumatorii să știe ce mănâncă
 • luptă împotriva cancerului de sân și a cancerului cervical și colorectal, promovând programe ample de depistare, furnizând orientări pentru asigurarea calității tratamentelor și punând în comun cunoștințe și resurse
 • combate obiceiurile alimentare nesănătoase și sedentarismul, încurajând autoritățile, ONG-urile și mediul privat să colaboreze în domeniu și facilitând schimbarea stilului de viață al consumatorilor
 • descurajează fumatul prin campanii și norme privind produsele din tutun, promovarea și sponsorizarea acestora.

Combaterea bolilor

UE ajută statele membre să se pregătească mai bine și să reacționeze la unison pentru a face față unor eventuale amenințări transfrontaliere la adresa sănătății (ex. prin achiziționarea în comun de vaccinuri etc.).

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor English, cu sediul la Stockholm, evaluează pericolele, permițându-i Uniunii să reacționeze rapid în cazul unor urgențe de sănătate publică. Centrul culege și difuzează informații referitoare la amenințările existente și potențiale și colaborează cu omologii din statele membre pentru instituirea unor sisteme europene de monitorizare a bolilor.

Produse farmaceutice

Fiecare țară din UE impune cerințe stricte de testare a medicamentelor înainte ca acestea să poată fi introduse pe piață. Datorită sistemului de monitorizare a siguranței medicamentelor English (en) pe toată durata vieții acestora, orice medicament care se dovedește a fi periculos poate fi temporar sau permanent retras de pe piață.

Sistemul implică atât participarea Comisiei și a autorităților naționale, cât și a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) English , cu sediul la Londra. EMA vine în sprijinul autorităților naționale de reglementare prin coordonarea activităților de evaluare științifică a calității, siguranței și eficacității medicamentelor.

Cercetare și inovare

Prin intermediul programului de cercetare Orizont 2020 English , UE va aloca în perioada 2014-2020 aproape 7,5 miliarde de euro pentru proiecte de cercetare menite să îmbunătățească serviciile de asistență medicală din Europa.

Tratament în străinătate

UE intervine pentru a ajuta pacienții să obțină asistență medicală în străinătate, atunci când acest lucru este necesar, de exemplu, pentru că pacientul locuiește aproape de graniță, iar cel mai apropiat spital este dincolo de aceasta, ori pentru că pacientului nu i se poate oferi un anumit tratament în propria țară.

Dreptul cetățenilor UE de a fi tratați în alt stat membru este clarificat de legislația UE privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere, care:

 • înlesnește colaborarea și schimbul de informații între autoritățile sanitare naționale cu privire la standardele de calitate și de siguranță în domeniul asistenței medicale
 • garantează că rețetele prescrise de medici pot fi recunoscute în alte state membre
 • pregătește terenul pentru crearea unor „rețele europene de referință English (en) ” care vor reuni centrele specializate de expertiză și le vor permite specialiștilor din toată Europa să facă schimb de bune practici în domeniul medical.

Cardul european de asigurări de sănătate facilitează accesul europenilor la servicii medicale dacă se îmbolnăvesc pe durata unei călătorii în altă țară din UE.

Cooperarea internațională

UE colaborează îndeaproape cu parteneri strategici precum Organizația Mondială a Sănătății Englishespañolfrançais , în vederea îmbunătățirii serviciilor medicale peste tot în lume. În acest sens, finanțează proiecte de cercetare, furnizează ajutor pentru dezvoltare, sporește accesul la medicamente ș.a.m.d.

Începutul paginii

Sănătatea publică

Manuscris actualizat în noiembrie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Twitter

 • Comisia Europeană – Protecția consumatorilor în UEEnglish (en)
 • Centrul Comun de Cercetare - Institutul pentru Sănătate şi Protecţia ConsumatorilorEnglish (en)
 • Centrul Comun de Cercetare - Institutul pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor - Specialişti nutriţieEnglish (en)
 • Parteneriatul european pentru inovare privind îmbătrânirea activă şi în condiţii bune de sănătateEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Pe aceeaşi temă

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: