Egészségügy


Az egészségügyi ellátásnak a megszervezése és biztosítása a nemzeti kormányok feladatkörébe tartozik. Az EU csupán kiegészíti a tagállamok szakpolitikáit, mégpedig a következőképpen:

 • segíti a tagállamokat a közös célok megvalósításában;
 • lehetővé teszi a méretgazdaságosságot az erőforrások összevonása révén;
 • segíti a tagállamokat abban, hogy megoldásokat találjanak a mindannyiukat érintő, közös kihívásokra – például, hogy együttes erővel lépjenek fel a világjárványokkal, illetve a lakosság széles rétegeit érintő krónikus betegségekkel szemben, vagy hogy kezeljék a várható élettartam meghosszabbodásának az egészségügyi ellátórendszerekre gyakorolt hatásait.

Az EU egészségügyi politikája, melynek gerincét az európai egészségügyi stratégia DeutschEnglishfrançais alkotja, arra összpontosít, hogy:

 • elősegítse a betegségmegelőzést – különösen az egészséges életvitel népszerűsítése révén;
 • jövedelmi viszonyoktól, nemi vagy etnikai hovatartozástól stb. függetlenül mindenkinek egyenlő esélyeket biztosítson az egészség és a minőségi egészségügyi ellátás terén;
 • felvegye a küzdelmet a több tagállamot érintő súlyos egészségügyi veszélyek ellen;
 • segítségével az emberek öregkorukat egészségben élhessék meg;
 • előmozdítsa az új technológiák és módszerek térnyerését.

A lakosság egészségügyi állapota a gazdasági élet szempontjából sem közömbös (lásd a Beruházás az egészségügybe English című szakpolitikai dokumentumot).

Uniós fellépés

 • Uniós jogszabályok és normák szabályozzák EU-szerte az egészségügyi termékeket és szolgáltatásokat (pl. a gyógyszereket, az orvostechnikai eszközöket és az e-egészségügyet), valamint a betegellátást (betegbiztonság, határokon átívelő egészségügyi szolgáltatások).
 • Az EU különböző eszközöket bocsát a tagállamok rendelkezésére annak érdekében, hogy segítse őket az együttműködésben és a bevált módszerek azonosításában (pl. az egészségmegőrzés, a kockázati tényezők feltérképezése és kezelése, a betegségekkel szembeni fellépés és az egészségügyi ellátórendszerek megszervezése terén).
 • Innovatív kezdeményezéseket finanszíroz az átfogó uniós egészségügyi program révén.

Betegségmegelőzés

Az EU számos intézkedést és tevékenységet támogat a betegségek megelőzése céljából. Támogatja például:

 • a felelősségteljes élelmiszer-címkézést, hogy a fogyasztók tisztában legyenek azzal, mit is esznek;
 • a mell-, a méhnyak- és a vastagbélrák elleni fellépést, ezért EU-szerte segíti szűrőprogramok megvalósítását, minőségbiztosítási iránymutatásokat készít e betegségek kezeléséhez, valamint egybegyűjti a rendelkezésre álló ismereteket és erőforrásokat;
 • az egészségtelen táplálkozás és a testmozgás hiánya elleni intézkedéseket – arra ösztökéli a kormányokat, a civilszervezeteket és a vállalkozásokat, hogy működjenek együtt ezen a területen, és segítsék elő az egészségesebb életmód elterjedését;
 • a dohányzás elleni intézkedéseket; átfogó tevékenységet folytat ezen a területen, mely a dohánytermékek, a reklámozás és szponzorolás jogi szabályozását is magában foglalja.

Betegségkezelés

Az EU segítséget nyújt a tagállami kormányoknak abban, hogy jobban felkészüljenek a határokon átterjedő egészségügyi veszélyekre, és jobban összehangolják az azok leküzdését célzó lépéseiket. Például lehetővé teszi vakcinák közös beszerzését és egyéb orvosi ellenintézkedések együttes megvalósítását.

A stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) Englishaz új egészségügyi veszélyek feltérképezésével lehetővé teszi az Uniónak, hogy gyors válaszintézkedéseket hozhasson. A központ összesíti és terjeszti a jelenlegi és az új egészségügyi veszélyekkel kapcsolatos ismereteket. Az ECDC a tagállami betegségmegelőzési és járványügyi szervekkel együttműködve európai szintű járványfelügyeleti rendszer kiépítésén dolgozik.

Gyógyszerek

Mindegyik uniós országban szigorú szabályok vonatkoznak a gyógyszerek piaci forgalomba hozatal előtti tesztelésére. A hatóságok a forgalomba hozatalt követően is – a termék egész életciklusa alatt – figyelemmel kísérik a gyógyszerek biztonságosságát English (en) . Ha valamelyik gyógyszerről kiderül, hogy veszélyes, késedelem nélkül intézkednek: szükség esetén felfüggesztik vagy visszavonják a forgalmazási engedélyt.

Ebben a tevékenységben a Bizottságnak, a nemzeti hatóságoknak és a londoni székhelyű Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) English egyaránt fontos szerepe van. Az EMA a gyógyszerek minőségének, biztonságosságának és hatékonyságának tudományos értékelését végzi, és ezzel számottevően segíti a tagállami szabályozó szervek munkáját.

Kutatás és innováció

2014 és 2020 között az EU – kutatási programja, a Horizont 2020 English keretében – közel 7,5 milliárd eurót fog költeni az egészségügy javítását célzó kutatásra.

Külföldi kezelések

Az EU segíti a betegeket abban, hogy amennyiben szükséges vagy könnyebbséget jelent számukra – például ha a legközelebbi kórház a határ másik oldalán van, vagy ha az adott kezelésre saját országukban nincs lehetőség –, külföldön vegyenek igénybe gyógykezelést.

A más tagállamokban orvosi kezelést igénybe vevő EU-polgárok jogait uniós jogszabály, mégpedig a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről szóló irányelv rögzíti, mely:

 • egyszerűbbé teszi az együttműködést, valamint az egészségügyi ellátás minőségi és biztonsági előírásaival kapcsolatos információk cseréjét a tagállami egészségügyi hatóságok számára,
 • biztosítja, hogy a valamelyik uniós országban kiállított orvosi rendelvényeket mindegyik tagállamban elismerjék,
 • elősegíti speciális szakértelemmel rendelkező egészségügyi ellátókból álló európai referenciahálózatok English (en) létrejöttét abból a célból, hogy a szakértők Európa-szerte meg tudják osztani a bevált egészségügyi módszereket.

Az európai egészségbiztosítási kártya segítségével a külföldön üdülő, illetve az üzleti célból külföldön tartózkodó polgárok szükség esetén könnyebben részesülhetnek orvosi ellátásban bárhol az Unióban.

Nemzetközi együttműködés

Az EU stratégiai partnereivel, például az Egészségügyi Világszervezettel Englishespañolfrançais szorosan együttműködve munkálkodik annak érdekében, hogy kutatás, fejlesztési segélyek nyújtása, a gyógyszerellátás javítása stb. révén világszerte emelkedjen az egészségügyi ellátás színvonala.

Az oldal tetejére

Egészségpolitika

A kézirat frissítve: 2014. november

A kiadvány a „Közérthetően az Európai Unió szakpolitikáiról” sorozat része.


Az oldal tetejéreMaradj kapcsolatban

Twitter

 • Európai Bizottság – uniós fogyasztóvédelemEnglish (en)
 • Közös Kutatóközpont – Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi IntézetEnglish (en)
 • Közös Kutatóközpont – Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Intézet – Táplálkozásügyi csoportEnglish (en)
 • A tevékeny és egészséges időskor témájára vonatkozó európai innovációs partnerségEnglish (en)

Az oldal tetejére

Kapcsolódó témák

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?