Navigacijski put

Zdravlje


Organizacija i pružanje zdravstvene skrbi u nadležnosti je nacionalnih vlada. EU nadopunjuje nacionalne politike:

 • pomažući im da ostvare zajedničke ciljeve
 • stvarajući ekonomije razmjera udruživanjem resursa
 • pomažući državama članicama da se suoče sa zajedničkim izazovima kao što su pandemije, kronične bolesti ili utjecaj produljenja životnog vijeka na sustave zdravstvene skrbi.

Zdravstvena politika EU-a, koja se provodi s pomoću europske strategije zdravstva DeutschEnglishfrançais, usmjerena je:

 • na prevenciju, posebice promicanjem zdravijih načina života
 • na jednake mogućnosti dobrog zdravlja i kvalitetne zdravstvene skrbi za sve (bez obzira na dohodak, spol, etničku pripadnost itd.)
 • na rješavanje ozbiljnih prekograničnih zdravstvenih prijetnji
 • na očuvanje zdravlja do poznih godina
 • na nove tehnologije i metode

Zdravlje utječe i na gospodarski prosperitet – vidi dokument Politika ulaganja u zdravstvo. English

Posebne mjere EU-a

 • Zakoni i norme EU-a za zdravstvene proizvode i usluge (npr. lijekove, medicinske uređaje i e-zdravlje) te pacijente (npr. sigurnost i prekogranične zdravstvene usluge)
 • Dostupnost alata koji će državama članicama pomoći da surađuju i utvrde najbolju praksu (npr. aktivnosti za promicanje zdravlja, upozoravanje na čimbenike rizika, upravljanje bolešću i zdravstveni sustavi)
 • Osiguravanje financijskih sredstava za inovativne inicijative s pomoću zdravstvenog programa EU-a българскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisGaeilgeitalianolatviešu valodaMaltiNederlandspolskiportuguêslietuvių kalbamagyarromânăslovenčinaslovenščinasuomisvenska .

Sprječavanje bolesti

EU podupire aktivnosti za sprječavanje bolesti kao što su:

 • promicanje odgovornog označivanja namirnica kako bi potrošači znali što jedu
 • borba protiv raka dojke, grlića maternice i debelog crijeva promicanjem programa probira u čitavom EU-u, izdavanjem smjernica za osiguravanje kvalitete liječenja te udruživanjem znanja i resursa
 • nezdrava prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti – poticanje vlada, nevladinih organizacija i gospodarskih subjekata da surađuju na suzbijanju tih problema i pomaganje potrošačima da promijene način života
 • pušenje – sveobuhvatan pristup koji obuhvaća zakonodavstvo o duhanskim proizvodima, promidžbu i sponzorstvo.

Suzbijanje bolesti

EU pomaže vladama država članica da se bolje pripreme za ozbiljne prekogranične zdravstvene prijetnje i budu spremnije za koordinaciju mjera suzbijanja bolesti, primjerice tako što omogućuje zajedničku nabavu cjepiva i provedbu drugih medicinskih protumjera.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti English u Stockholmu procjenjuje nove zdravstvene prijetnje te tako omogućuje brzo poduzimanje mjera u EU-u. Prikuplja i razmjenjuje znanje o postojećim i novim prijetnjama zdravlju te surađuje s nacionalnim centrima na razvoju sustava nadzora bolesti na razini čitave Europe.

Farmaceutski proizvodi

U svim državama EU-a na snazi su strogi zahtjevi za testiranje lijekova prije njihova stavljanja na tržište. Nadzor sigurnosti lijekova English (en) nastavlja se tijekom čitavog životnog vijeka lijeka. Ako se otkrije da je lijek opasan, poduzimaju se brze mjere, na primjer privremeno ili trajno oduzimanje odobrenja za stavljanje lijeka u promet.

Ulogu u navedenom sustavu imaju Komisija, nadležna nacionalna tijela i Europska agencija za lijekove (EMA) English sa sjedištem u Londonu. EMA pomaže nacionalnim regulatornim tijelima tako što koordinira znanstvenu ocjenu kvalitete, sigurnosti i djelotvornosti lijekova.

Istraživanje i inovacije

EU će potrošiti gotovo 7,5 milijardi EUR na istraživanje za poboljšanje zdravstvene skrbi u Europi u razdoblju 2014. – 2020. u okviru istraživačkog projekta Obzor 2020. English

Liječenje u inozemstvu

EU građanima pomaže pri odlasku na liječenje u inozemstvo ako je to jednostavnije ili potrebno, primjerice ako se najbliža bolnica nalazi odmah preko granice ili ako je specijalističko liječenje dostupno samo u inozemstvu.

Prava građana EU-a na liječenje u drugoj državi članici EU-a pojašnjena su u zakonodavstvu EU-a o pravima pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi kojim se

 • nacionalnim tijelima nadležnima za zdravstvo omogućuje lakša suradnja i razmjena informacija o standardima kvalitete i sigurnosti u zdravstvu
 • osigurava priznavanje recepata u drugim državama članicama EU-a
 • priprema uvođenje europskih referentnih mreža English (en) – specijaliziranih centara znanja koji zdravstvenim stručnjacima iz čitave Europe omogućuju razmjenu najbolje prakse.

Europskom karticom zdravstvenog osiguranja omogućuje se lakše ostvarivanje prava na zdravstvenu skrb tijekom godišnjeg odmora ili službenog puta u drugoj europskoj zemlji.

Međunarodna suradnja

EU blisko surađuje sa strateškim partnerima, primjerice sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom Englishespañolfrançais , na poboljšanju zdravstvene skrbi s pomoću istraživanja, razvojne pomoći, veće dostupnosti lijekova itd.

Vrh

Javno zdravstvo

Rukopis ažuriran u studeni 2014.

Ova publikacija je dio serije "Objašnjena Europska Unija"


VrhOstanite povezani

Twitter

 • Europska komisija – zaštita potrošača u EU-uEnglish (en)
 • Zajednički istraživački centar - Institut za zaštitu zdravlja i potrošačaEnglish (en)
 • Zajednički istraživački centar - Institut za zaštitu potrošačaEnglish (en)
 • Europsko inovativno partnerstvo za aktivno i zdravo starenjeEnglish (en)

Vrh

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Vezane teme

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?