Prevenirea fraudei


Contrabanda cu țigări, falsificarea monedei euro, sustragerea de la plata taxelor la importurile de încălțăminte și îmbrăcăminte, acordarea de subvenții pentru cultivarea portocalelor în ferme inexistente - toate acestea sunt exemple de activități frauduloase care înseamnă pierderi financiare importante pentru contribuabilii europeni.

Principalul organism al UE care are misiunea de a combate aceste activități este Oficiul European de Luptă Antifraudă.

Raportați OLAF o activitate pe o suspectați a fi frauduloasă

Ofițer verificând bunuri © OLAF

Identificarea produselor de contrabandă

Ce face OLAF?

 • investighează actele de fraudă, corupție și alte activități ilegale;
 • depistează și investighează abaterile grave comise de personalul UE;
 • sprijină Comisia Europeană în formularea și punerea în aplicare a politicilor Deutsch (de) English (en) français (fr) de prevenire și depistare a fraudei.

Investigații

 1. Investigațiile pot presupune interviuri și inspecții la fața locului - inclusiv în afara UE. OLAF coordonează, de asemenea, inspecțiile efectuate de agențiile naționale cu atribuții în domeniul combaterii fraudei.
 2. După încheierea unei investigații, OLAF recomandă măsuri instituțiilor UE și guvernelor naționale în cauză: anchete și urmăriri penale, recuperări financiare sau alte măsuri disciplinare.
 3. De asemenea, OLAF monitorizează felul în care sunt transpuse în practică aceste recomandări.

Operațiuni vamale

Autoritățile vamale din statele UE, dar și cele din afara UE, desfășoară constant împreună cu OLAF (și cu alte agenții ale UE) operațiuni comune, menite să combată fenomenul contrabandei și al fraudei în anumite zone considerate ca prezentând un risc ridicat din acest punct de vedere și pe anumite rute identificate.

Un exemplu în acest sens a fost operațiunea Romoluk, care s-a derulat în lunile aprilie și mai 2013 și care a avut drept scop combaterea contrabandei cu țigări pe căile feroviare și rutiere de-a lungul frontierei României cu Moldova și Ucraina. Au fost implicate agențiile în domeniu din toate cele 3 țări și au fost confiscate aproximativ 20 de milioane de țigări.

Aspecte-cheie

Contrabanda cu țigări

Sustragerea de la plata accizelor și a taxelor vamale pentru țigări, în general prin contrabandă, constituie una dintre principalele forme de fraudă întâlnite în UE. În perioada 2012-2014, în urma operațiunilor comune desfășurate de OLAF împreună cu agențiile naționale, au fost capturate:

 • 9 vase, cu o încărcătură de aproximativ 215 de milioane de țigări (pentru care valoarea taxelor se ridica la 43 de milioane de euro);
 • containere în care au fost găsite 93 de milioane de țigări (pentru care valoarea taxelor se ridica la 15 milioane de euro).
Monede euro © Carofoto

Atenție la monedele false!

Contrafacerea

De la introducerea monedei unice în 2002, contrafacerea bancnotelor și a monedelor euro a provocat daune financiare evaluate la cel puțin 500 de milioane de euro.

UE abordează acest fenomen prin:

 • legislația adoptată — menită să asigure coordonarea acțiunilor între autoritățile naționale și să asigure aplicarea unor sancțiuni adecvate, în baza legislației naționale, persoanelor care se fac vinovate de acte de contrafacere;
 • Programul Pericles - prin care se acordă asistență financiară pentru formarea personalului agențiilor naționale, băncilor și altor entități implicate în acțiunile de combatere a contrafacerii monedei euro, atât pe teritoriul UE, cât și în afara acestuia;
 • Centrul Tehnic și Științific European - care analizează monedele contrafăcute (cel mai adesea moneda de 2 euro).

Mai multe acțiuni concertate la nivel european?

Acțiunile de combatere a fraudei în UE sunt în continuare îngreunate de diferențele existente între statele membre în ceea ce privește normele și practicile în domeniu, ceea ce explică gradul variat de protecție de care beneficiază banii publici în diferite state ale UE .

Pentru a aborda aceste probleme, se poartă în prezent discuții pe marginea noii Directive privind protejarea intereselor financiare ale UE prin dispoziții de drept penal , care ar urma să uniformizeze într-o măsură mai mare definițiile infracțiunilor și ale sancțiunilor aplicate.

Această directivă va stabili cadrul juridic pentru funcționarea Parchetului European (EPPO), a cărui creare face în prezent obiectul unei propuneri aflate pe masa de discuție a guvernelor UE Englishfrançais.

În cazul în care se decide instituirea sa, Parchetul European ar trebui să amelioreze capacitățile de investigare și urmărire a infracțiunilor care aduc atingere bugetului UE. Ideea este de a crea un cadru care să permită respectarea legislației la nivelul întregii UE, ținând cont de numărul mare și de complexitatea cazurilor de fraudă la scară largă care privesc adesea mai multe țări și care depășesc, așadar, competențele instanțelor naționale.

Începutul paginii

Lupta UE împotriva fraudei și a corupției

Publicată în martie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiCONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: