Siguranța alimentară în UE


Politica UE privind siguranța alimentară are ca scop să garanteze:

 1. alimente și furaje sigure și hrănitoare
 2. un nivel ridicat de sănătate și bunăstare a animalelor și de protecție a plantelor
 3. informații suficient de transparente cu privire la originea, conținutul, etichetarea și utilizarea alimentelor.

Oameni culegând recolta © Corbis

Fie că sunt importate sau produse pe plan intern, alimentele trebuie să respecte standardele UE.

Politica UE în domeniul alimentar are la bază trei elemente fundamentale:

 • o legislație amplă privind siguranța alimentelor și a furajelor, precum și igiena alimentară
 • date științifice fundamentate în baza cărora se iau deciziile
 • măsuri de punere în aplicare și control.

De asemenea, sunt prevăzute măsuri speciale în domenii în care se justifică o protecție specifică a consumatorilor:

 • utilizarea pesticidelor, a suplimentelor alimentare, a coloranților, a antibioticelor sau a hormonilor
 • aditivii alimentari - de exemplu, conservanții și aromele
 • produsele care intră în contact cu alimentele - de exemplu, ambalajele de plastic
 • inscripționarea pe etichete a ingredientelor care pot cauza alergii și a expresiilor de tipul „conținut scăzut de grăsime” și „bogat în fibre”.

Promovarea diversității pe piața produselor alimentare a UE

UE depune eforturi semnificative pentru ca alimentele tradiționale să nu fie scoase de pe piață din cauza standardelor de siguranță alimentară, pentru ca inovarea să nu fie descurajată, iar calitatea să nu aibă de suferit.

Pe măsură ce noi state aderă la UE (și, în același timp, la piața unică), sunt uneori necesare măsuri de tranziție care să le permită să se adapteze la standardele ridicate ale UE în materie de siguranță alimentară. În această perioadă, ele nu pot exporta produsele alimentare care nu respectă aceste standarde.

În ceea ce privește alimentele care conțin organisme modificate genetic (OMG), clonarea și nanotehnologia („alimentele noi”), Comisia promovează inovarea responsabilă. Acest lucru le oferă cetățenilor UE garanția siguranței și dă un impuls puternic creșterii economice.

Teckel maro, cu un pașaport în gură.

Și el poate avea pașaport pentru a vă însoți în călătorii.

Siguranța animalelor

Animalele pot fi transportate liber pe teritoriul UE. Totuși, standardele privind sănătatea și bunăstarea, aplicabile exploatațiilor agricole, trebuie respectate și pe durata transportului. În situația în care apar focare de boli la animale, UE dispune de mecanisme și proceduri care permit o intervenție rapidă și, dacă este necesar, se pot interzice anumite produse.

„Pașaportul pentru animale de companie” introdus de UE le permite cetățenilor europeni să călătorească împreună cu animalele lor de companie (pisici, câini, dihori domestici). Totuși, pentru a preveni răspândirea anumitor boli, se aplică o serie de măsuri de precauție, ca și în cazul celorlalte animale.

Sănătatea plantelor

Plantele și materialele vegetale pot fi transportate oriunde pe teritoriul UE, cu condiția să nu fie purtătoare de organisme dăunătoare. Verificarea materialelor vegetale importate și monitorizarea teritoriului UE permit depistarea din timp de noi organisme dăunătoare.

Prin urmare, pot fi întreprinse acțiuni preventive, evitând luarea unor măsuri curative, cum ar fi folosirea pesticidelor. Pașapoartele fitosanitare pentru arborii tineri arată că aceștia au crescut în condiții sănătoase.

Sistemul rapid de alertă

UE utilizează un sistem rapid de alertă (RASFF) pentru a proteja populația de produsele alimentare care nu sunt conforme cu normele europene în materie de siguranță alimentară. De asemenea, sistemul stabilește dacă anumite produse alimentare conțin substanțe interzise sau cantități excesive de substanțe cu risc ridicat, cum ar fi reziduuri de medicamente veterinare în carne sau coloranți cancerigeni.

De îndată ce se identifică un astfel de risc, este trimisă o alertă în toate țările UE. Uneori este suficient să fie oprit un singur lot, dar, în caz de necesitate, pot fi blocate toate încărcăturile cu un anumit produs provenind de la o exploatație agricolă, o fabrică sau un port de intrare. Produsele care se află deja în depozite sau în magazine pot fi retrase.

Trasabilitatea și gestionarea riscului

Ori de câte ori apar focare de boli la animale sau intoxicații alimentare care îi afectează pe consumatorii europeni, autoritățile din UE pot identifica circuitul produselor alimentare până la etapa inițială din lanțul de producție, indiferent dacă este vorba de animale vii, de produse de origine animală sau de plante.

Aceste funcții de trasabilitate și de gestionare a riscului sunt asigurate de Traces (Sistemul de control al comerțului și de expertiză), un sistem electronic de control la frontieră și de certificare a mărfurilor comercializate.

Decizii bazate pe date științifice fundamentate

Știința stă la baza politicii UE în domeniul siguranței alimentare. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) DeutschEnglishfrançaisitaliano oferă Comisiei Europene și statelor membre consiliere științifică independentă în etapa de elaborare a proiectelor legislative sau atunci când factorii de decizie se confruntă cu o amenințare la adresa siguranței alimentare.

Comisia aplică principiul precauției - acționează imediat în cazul în care oamenii de știință declară că există un pericol potențial.

Măsuri de punere în aplicare și control

Comisia pune în aplicare legislația UE în domeniul alimentar:

 • verifică faptul că toate țările UE transpun legislația UE în dreptul lor național și o pun în aplicare
 • dispune de un Oficiu Alimentar și Veterinar English(OAV) care realizează inspecții la fața locului, atât în UE, cât și în afara Uniunii.

Oficiul Alimentar și Veterinar inspectează unitățile de producție alimentară. Cu toate acestea, principala sa sarcină este de a se asigura că guvernele țărilor UE și din afara Uniunii dispun de mecanismele necesare pentru a garanta că producătorii de alimente respectă standardele ridicate de siguranță alimentară ale UE. Începând din 2013, activitățile sale s-au extins pentru a include și dispozitivele medicale.

Începutul paginii

Siguranța alimentară

Manuscris actualizat în noiembrie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Twitter

 • Comisia Europeană - Sănătate şi protecţia consumatorilorEnglish (en)
 • Centrul Comun de Cercetare - Institutul pentru Sănătate şi Protecţia ConsumatorilorEnglish (en)
 • Centrul Comun de Cercetare - Institutul pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor - Specialişti nutriţieEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: