Élelmiszer-biztonság


Az EU élelmiszer-biztonsági stratégiája:

 • az élelmiszer-biztonságot, az állategészségügyet, az állatjólétet és a növényegészségügyet foglalja magában, és
 • lehetővé teszi, hogy az élelmiszerek útja a termelőtől a fogyasztóig – akár több uniós tagországon keresztül is – nyomon követhető legyen. Ez a kereskedelem zavartalansága mellett azt is biztosítja, hogy változatos ételek kerülhessenek az európai polgárok asztalára.
 • szigorú követelményeket szab meg az Európai Unióban mind a tagállamok által előállított, mind a külső országokból behozott élelmiszerek vonatkozásában.

Szüretelők © Corbis

Az importált vagy az EU-ban előállított élelmiszereknek szigorú uniós normáknak kell megfelelniük.

Az uniós élelmiszer-stratégia három pillérre épül:

 • az élelmiszerek és a takarmányok biztonságát, illetve az élelmiszer-higiéniát célzó átfogó jogszabályokra,
 • tudományosan megalapozott döntéshozatalra,
 • valamint végrehajtásra és ellenőrzésre.

Az EU különleges fogyasztóvédelmi intézkedéseket foganatosított az alábbi területeken:

 • a növényvédő szerek, a táplálékkiegészítők, a színezékek, az antibiotikumok és a hormonok használata,
 • a vitaminok, ásványi és egyéb anyagok anyagok élelmiszerekhez történő adagolása,
 • az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő termékek, pl. a műanyag csomagolóeszközök használata,
 • az allergén anyagok címkézése, valamint az „alacsony zsírtartalmú” és „magas rosttartalmú” címkék használata.

A sokszínűség védelme

Az EU ügyel arra, hogy az élelmiszerekre vonatkozó előírások ne száműzzék a hagyományos élelmiszereket a piacról, az innováció lendülete ne törjön meg, és a termékek minőség ne romoljon.

A bővítések során az Unióba belépő új tagállamok egyben az egységes piacnak is részeseivé válnak. Ezért bizonyos esetekben átmeneti intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy ezeknek az országoknak elegendő idejük legyen a szigorú uniós élelmiszer-biztonsági szabványokat átvenni. Ameddig azonban ez nem történik meg, az új tagállamok nem exportálhatnak olyan élelmiszereket, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak.

A géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k), a klónozás és a nanotechnológia (összefoglaló néven: az új élelmiszerek) vonatkozásában a Bizottság a felelősségteljes innováció elvét vallja, hogy a lehető legjobban szavatolja az uniós polgárok biztonságát és ösztönözze a gazdasági növekedést.

Kutya © Imageselect

Kedvencünk saját útlevéllel velünk utazhat külföldre.

Az állatok biztonságáért

Az állatok is szabadon szállíthatók az EU egész területén. A gazdaságokban alkalmazott állat-egészségügyi és állatjóléti előírásokat a szállításkor is be kell tartani. Ha valahol állatbetegség üti fel a fejét, az Unió szükség esetén gyorsan közbelép, és befagyasztja az állatok kereskedelmét.

Az uniós „kisállatútlevél” birtokában az állatbarátok könnyebben vihetik magukkal házi kedvenceiket külföldi utazásaikra. A betegségek terjedésének megakadályozása érdekében azonban a kedvtelésből tartott állatokra ugyanazok az óvintézkedések vonatkoznak, mint a haszonállatokra.

Az egészséges növényekért

A kártevőmentes növények és növényi anyagok szabadon szállíthatók az EU területén. Az importált növényi anyagok ellenőrzése és az EU területén történő nyomon követés révén az új kártevők megjelenése korán kimutatható.

Ennek köszönhetően kezelő intézkedések (pl. peszticidek alkalmazása) helyett megelőző intézkedések foganatosíthatók. A növényútlevél igazolja, hogy az adott növényt (pl. fiatal fa) egészséges körülmények között termesztették.

Korai figyelmeztetés

Az EU korai figyelmeztető rendszert működtet, hogy megvédje állampolgárait az ételmérgezéstől. A rendszer abban az esetben is figyelmeztetés ad ki, ha az élelmiszerek vagy a takarmányok tiltott anyagokat tartalmaznak, illetve ha a bennük előforduló veszélyes anyagok koncentrációja meghaladja a megengedett értéket. Az utóbbiak közé tartoznak az állatgyógyászati készítmények maradékanyagai a húsfélékben, illetve az élelmiszerek előállításához felhasznált rákkeltő színezékek.

Veszély észlelése esetén a rendszer mindegyik uniós tagországot riasztja. Egyes esetekben elegendő pusztán egyetlen árutétel szállítását leállítani. Máskor szükségesnek bizonyulhat feltartóztatni egy meghatározott termék valamennyi olyan szállítmányát, amely egy adott kikötőn vagy légikikötőn át érkezett az EU-ba, vagy amely egy meghatározott gyárból, termelőüzemből származik. Előfordulhat, hogy a már áruházakba és üzletekbe került termékeket is ki kell vonni a forgalomból.

Nyomonkövethetőség és kockázatkezelés

Ha súlyos állatbetegség-járvány vagy ételmérgezés veszélyezteti az európai fogyasztókat, az uniós hatóságok a termelési lánc legelső állomásáig vissza tudják követni az élelmiszeripari termékeket, legyen szó élő állatokról, állati eredetű termékekről vagy növényekről.

A nyomon követhetőséget és a kockázatkezelést a TRACES rendszer (kereskedelmi ellenőrző és szakértői rendszer) teszi lehetővé. Az elektronikus rendszer feladata a kereskedelmi forgalomba kerülő áruk ellenőrzése a határokon, valamint az igazoló dokumentumok kibocsátása.

Tudományosan megalapozott döntéshozatal

Az Európai Unió tudományos alapon hozza meg élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos döntéseit. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) DeutschEnglishfrançaisitaliano szaktanácsokkal segíti a jogszabály-alkotási folyamatot. Ezenfelül javaslatokkal látja el a szakpolitikai döntéshozókat azokban az esetekben, amikor egyes élelmiszerek kapcsán pánik tör ki a fogyasztók körében.

A Bizottság az elővigyázatosság elve alapján cselekszik, azaz haladék nélkül közbelép, ha a tudományos szakértők szerint potenciális veszélyhelyzetről lehet szó.

Végrehajtás és ellenőrzés

Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó jogszabályainak a Bizottság szerez érvényt: ellenőrzi, hogy a tagállamok megfelelően átültették-e nemzeti jogukba és végrehajtják-e az uniós jogszabályokat, továbbá helyszíni vizsgálatokat végez az Unió határain belül és kívül.

A Bizottság Élelmiszerügyi és Állat-egészségügyi Hivatala English az egyes élelmiszergyártó üzemeket is ellenőrizheti, fő feladata azonban nem ebben áll. Arról kell meggyőződnie, hogy a tagállamok és az Unión kívüli országok kormányai rendelkeznek-e a szükséges mechanizmusokkal ahhoz, hogy maguk ellenőrizzék, a helyi élelmiszergyártók betartják-e a szigorú uniós élelmiszer-biztonsági előírásokat. A hivatal hatásköre 2013-tól már az orvostechnikai eszközökre is kiterjed.

Az oldal tetejére

Az oldal tetejéreMaradj kapcsolatban

Twitter

 • Európai Bizottság – egészségügy és fogyasztóvédelemEnglish (en)
 • Közös Kutatóközpont – Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi IntézetEnglish (en)
 • Közös Kutatóközpont – Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Intézet – Táplálkozásügyi csoportEnglish (en)

Az oldal tetejére

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?