Εξωτερικές σχέσεις


Λόγω του σημαντικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοδοτικού της ρόλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή. Αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό εταίρο και διαθέτει το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα παγκοσμίως. Δαπανά επίσης πάνω από 7 δισ. ευρώ ετησίως για βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες και εταιρικές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες και περιοχές του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια οικονομική δύναμη με πληθυσμό που πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο παγκοσμίως και το κύρος της αυξάνεται συνεχώς καθώς οι χώρες που την απαρτίζουν λαμβάνουν όλο και περισσότερο κοινές αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.

Μικρά παιδιά στην Κεντρική Ασία © EuropeAid

Η ΕΕ συσφίγγει τις σχέσεις της με τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας

Η ΕΕ διεξάγει τακτικά διασκέψεις κορυφής με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά και, πιο πρόσφατα, με τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα. Οι σχέσεις της ΕΕ με αυτές και άλλες ακόμη χώρες καλύπτουν μεγάλο φάσμα τομέων, όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η εγκληματικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος: οι ΗΠΑ

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διατηρεί μια αποτελεσματική και ισόρροπη εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Το 2007, οι δύο πλευρές δημιούργησαν το Διατλαντικό Οικονομικό Συμβούλιο, ένα πολιτικό όργανο που επιβλέπει τις προσπάθειες ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών. Πρόσφατα η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνήψαν συμφωνία για στενότερη συνεργασία στους τομείς διαχείρισης κρίσεων και πρόληψης συγκρούσεων. Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή και τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Ρωσία

Η ΕΕ και η Ρωσία επεξεργάζονται μια νέα συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις τους. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2008 αλλά διακόπηκαν για αρκετούς μήνες εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Αμφότερες οι πλευρές, αναγνωρίζοντας τους ολοένα ισχυρότερους δεσμούς τους, επιδιώκουν μεγαλύτερη συνεργασία σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, η ΕΕ επιθυμεί να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία προκειμένου να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό. Ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυτές διακόπηκαν επανειλημμένα εξαιτίας των διαφορών ανάμεσα στη Ρωσία και τις χώρες διέλευσης, ιδίως την Ουκρανία.

Άνδρας ψηφίζει © ECHO

Η αποστολή εκλογικών παρατηρητών σ' όλο τον κόσμο αποτελεί μέρος της δράσης της ΕΕ υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άνοιγμα προς ανατολάς

Εκτός από τη Ρωσία, η ΕΕ επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεων με έξι άλλες χώρες προς ανατολάς: τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Το σχέδιο προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση καθώς και την προοπτική ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών γι' αυτές τις χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα προβούν στις αναγκαίες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι χώρες που θα αντλήσουν όφελος από την εν λόγω Ανατολική Εταιρική Σχέση είναι οι χώρες διέλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αλλά όλες αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Εκφράζονται επίσης ανησυχίες όσον αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας τον Αύγουστο 2008, που έληξε με συμφωνία εκεχειρίας ύστερα από διαμεσολάβηση της ΕΕ.

Σύσφιξη σχέσεων με τη Mεσόγειο και τη Μέση Ανατολή

Τον Ιούλιο 2008 η ΕΕ εγκαινίασε την Ένωση για τη Μεσόγειο με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Μέση Ανατολή και τις γειτονικές χώρες της Βορείου Αφρικής. Στο νέο αυτό φόρουμ συμμετέχουν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες 16 χώρες με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και η Συρία, με συνολικό πληθυσμό σχεδόν 800 εκατομμύρια άτομα. Μερικά από τα κοινά σχέδια που θα αναληφθούν για την αναζωογόνηση της Μεσογείου αφορούν την καταπολέμηση της ρύπανσης, την ανάπλαση λιμανιών, τη βελτίωση της ναυτιλίας και την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Στο φόρουμ αυτό θα εκπροσωπηθούν ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Περιφερειακές σχέσεις: Ασία και Λατινική Αμερική

Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τις σχέσεις της με περιφερειακές ομάδες χωρών, ιδίως στην Ασία και Λατινική Αμερική. Με τους ταχέως αναπτυσσόμενους Ασιάτες εταίρους της, η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες «ενισχυμένων εταιρικών σχέσεων», με τις οποίες επιτυγχάνεται καλύτερη εξισορρόπηση των οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών πτυχών των σχέσεών τους.

Υποψήφιες χώρες στον προθάλαμο της ΕΕ: τα Βαλκάνια

Εφτά χώρες της περιοχής των Βαλκανίων προσβλέπουν να καταστούν μέλη της ΕΕ. Η Κροατία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) έχουν γίνει επισήμως δεκτές ως υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ. Η ΕΕ θεωρεί πέντε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ως δυνάμει υποψήφιες χώρες: την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για το καθεστώς του. Η ΕΕ επιδιώκει ενεργά μια διπλωματική λύση και παράλληλα παρέχει πρακτική βοήθεια. Ειδικότερα, επιθυμώντας να ενισχύσει το κράτος δικαίου, έστειλε 1.900 περίπου νομικούς εμπειρογνώμονες και αστυνομικούς υπαλλήλους.

Αρχή σελίδας

Αρχή σελίδας

Αρχή σελίδαςΒοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;