Външни отношения


Самите мащаби на Европейския съюз в икономическо, търговско и финансово отношение го правят един от световните лидери. ЕС е най-големият участник в световната търговия и използва втората по значимост валута в света, а също така изразходва повече от 7 млрд. евро годишно за помощ за развиващите се страни. Неговите споразумения за търговия и партньорство обхващат повечето страни и региони.

Икономическа сила с население от почти половин милиард души, Европейският съюз играе важна роля в света, като значението му нараства с увеличаването на случаите, в които страните от Съюза вземат външнополитически решения като едно цяло.

Момчета в Централна Азия © EuropeAid

ЕС изгражда отношения със страните от Централна Азия.

ЕС провежда редовни срещи на върха със САЩ, Япония, Канада, а отскоро - с Русия, Индия и Китай. Отношенията на Съюза с тези и други страни обхващат много области, включително образование, околна среда, престъпност и човешки права.

Най-голям търговски партньор: САЩ

ЕС е ангажиран в ефективно и балансирано партньорство със САЩ - неговия най-голям търговски партньор. През 2007 г. двете страни създадоха Трансатлантическия икономически съвет - политически орган, който контролира усилията за укрепване на икономическите връзки. Наскоро ЕС и САЩ се договориха за план за по-тясно сътрудничество в управлението на кризи и предотвратяването на конфликти. ЕС се надява да работи със САЩ и в областта на изменението на климата и подобряването на банковата система след финансовата криза.

Петрол и газ: Русия

ЕС и Русия работят по ново споразумение, което да ръководи техните отношения. Разговорите започнаха през юли 2008 г., но бяха преустановени за няколко месеца след конфликта между Русия и Грузия. Двете страни се стремят към засилване на сътрудничеството по всички фронтове, осъзнавайки засилващите се връзки помежду си. По-специално ЕС иска да си сътрудничи по-тясно с Русия за гарантиране на енергийните доставки. Русия доставя голяма част от петрола и газа за Европа, но тези доставки бяха неколкократно нарушавани от спорове между Русия и транзитни страни, предимно Украйна.

Гласуващ мъж © ECHO

В рамките на подкрепата на ЕС за човешките права по света се изпращат наблюдатели на избори.

На Изток

Освен с Русия, ЕС се стреми да засили връзките си с шест други страни на Изток: Грузия, Армения, Азербайджан, Молдова, Украйна и Беларус. ЕС призовава за увеличаване на финансирането за тези страни и им предлага перспектива за споразумения за свободна търговия, ако предприемат политически и икономически реформи. Страните, които ще имат полза от това Източно партньорство, са транзитни страни за петрола и газа за Европа. Всички те за изправени пред сериозни предизвикателства за демокрацията и върховенството на закона. ЕС е загрижен и за стабилността в региона след войната между Русия и Грузия през август 2008 г., завършила с договорено с негова помощ спиране на огъня.

По-тесни връзки: Средиземноморието и Близкият изток

ЕС даде начало на Съюза за Средиземноморието през юли 2008 г., за да изгради по-тесни връзки с Близкия изток и съседите си от Северна Африка. Обединявайки 27-те държави-членки на ЕС и 16 много различни страни като Израел, Турция и Сирия, новият форум обхваща население от близо 800 млн. души. Той ще предприема съвместни проекти за съживяване на Средиземноморието, като почистване на замърсяването, реновиране на пристанища, подобряване на корабоплаването и развитие на слънчевата енергия. Арабската лига и Палестинската автономна власт ще бъдат представени.

Регионални отношения: Азия и Латинска Америка

Освен поддържането на двустранни отношения, Европейският съюз засилва отношенията с регионални групи, по-специално в Азия и Латинска Америка. Със своите бързо развиващи се азиатски партньори ЕС създаде „засилено партньорство“, отразяващо по-добрия баланс между икономическите, политическите, социалните и културните елементи на техните отношения.

Бъдещи членове на ЕС: Балканите

Седем държави на Балканите искат да станат членове на ЕС. Хърватия и Бивша югославска република Македония са официално приети за кандидати за членство в ЕС. Съюзът смята пет други страни от Западните Балкани за потенциални кандидати: Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Сърбия. Косово обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., но все още няма международно споразумение за неговия статут. ЕС активно търси дипломатическо решение, като междувременно предоставя практическа помощ. Около 1900 правосъдни и полицейски служители бяха изпратени от Съюза да помогнат за укрепването на върховенството на закона.

Нагоре

Нагоре

НагореПомогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?