Energiaügy


Az energiaügyi kihívások hatalmas próbatételt jelentenek Európa számára. Az energiaimporttól való függőség és a növekvő energiaárak csökkentik az energiaellátás megbízhatóságát és veszélyeztetik a gazdaság egészét. Fontos döntéseket kell meghoznunk ahhoz, hogy mérsékeljük a szennyezőanyag-kibocsátást és megfékezzük az éghajlatváltozást. Az elkövetkezendő években jelentős beruházásokra lesz szükség, hogy Európa energetikai infrastruktúráját a jövő kihívásaihoz igazítsuk.

A 20/20/20-as célok

Az EU energiapolitikájának középpontjában a biztonságos, biztos, fenntartható és megfizethető energiaellátás áll. A szakpolitika az EU 2020-ig teljesítendő, ún. 20/20/20-as céljaira épül:

 • 20%-kal kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990. évi szinthez képest,
 • a teljes energiaszükséglet 20%-át megújuló energiaforrásokból Deutsch (de) English (en) français (fr) kell fedezni,
 • 20%-kal kell javítani az energiahatékonyságot.

Az EU kész ennél nagyobb mértékben, akár 30%-kal is csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, ha a jelentős kibocsátónak számító többi fejlett és fejlődő ország – erejéhez mérten – ugyanígy kiveszi a részét az erőfeszítésekből.

Az EU hosszú távon azt kívánja elérni, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása 2050-re az 1990. évi szinthez képest 80–95%-kal csökkenjen, de ne az energiaellátás biztonságának és a versenyképességnek a rovására. Ennek megfelelően az uniós vezetők jelenleg azon dolgoznak, hogy a 2020-ig tartó időszakon túlmutató, következetes energia- és éghajlat-politikai keretrendszer Deutsch (de) English (en) français (fr) jöjjön létre, amely kiszámítható környezetet teremt a befektetőknek, új lehetőségeket nyit meg a karbonszegény technológiák előtt, és további munkahelyeket hoz létre az EU energiaágazatán belül. 

A 2030-as energia- és éghajlat-politikai keret révén fokozatosan kiépül egy olyan versenyképes és biztonságos energiaellátó rendszer, amely

 • mindannyiunk számára megfizethető energiát biztosít,
 • növeli az uniós energiaellátás biztonságát,
 • csökkenti az energiaimporttól való függőséget, és
 • további lehetőségeket teremt a növekedésre és a munkahelyteremtésre.

20%-os energiamegtakarítás 2020-ra

Egyre több háztetőn látni Európában napelemeket.

Az energiahatékonyság a 2020-ra kitűzött központi célok egyike. Elengedhetetlen a hosszú távú energia- és éghajlat-politikai célkitűzések teljesítéséhez, valamint a leginkább költséghatékony módja

 • a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésének,
 • az energiabiztonság és a versenyképesség növelésének, és
 • az energiaárak leszorításának.

Az energiahatékonyság növelése érdekében az EU különös figyelmet szentel a tömegközlekedésnek és az építőiparnak, mert ezeken a területeken kínálkozik a legtöbb lehetőség az energiamegtakarításra. Szintén az energiafogyasztás csökkentéséhez járulnak hozzá a fogyasztói oldalon az intelligens fogyasztásmérők, valamint a háztartási gépek energiafogyasztását jelző uniós energetikai címkék Deutsch (de) English (en) français (fr) .

Az energia szabad mozgása a belső piacon

A villamos energia és a földgáz szállítása hálózatokon és csővezetékeken keresztül történik, amelyek gyakran lépnek át országhatárokat. Egy tagállam energiapolitikai döntései ezért óhatatlanul kihatnak a többi tagállamra.

Ha Európa-szerte biztosítva lesz az energia szabad mozgása, akkor:

 • az árak versenyképesebbé válnak,
 • nagyobb lesz a fogyasztói kínálat,
 • nőni fog az energiaellátás biztonsága, és
 • kiszámíthatóvá válik a szabályozási környezet a megújuló energiaforrásokon alapuló új technológiákba és infrastruktúrákba való befektetéshez.

Az energetikai címke jelzi a készülékek energiafogyasztásának hatékonyságát.

A megfelelő kapacitású szállítási és tárolási infrastruktúrára épülő, zökkenőmentesen működő belső piac Deutsch (de) English (en) français (fr) a legjobb garancia az energiaellátás biztonságára, mivel az energia a piaci kereslethez igazodva el tud jutni oda, ahol szükség van rá. Az EU arra törekszik, hogy 2014-re kiépüljön a tagállami energiapiacokat teljes mértékben integráló belső piac. 

Technológiai váltás

Technológiai váltás nélkül az EU nem fogja tudni teljesíteni a villamosenergia- és közlekedési ágazat szén-dioxid-mentesítésének hosszú távú, ambiciózus célját. Az európai stratégiai energiatechnológiai terv Deutsch (de) English (en) français (fr) az összes ágazatra vonatkozóan középtávú stratégiát vázol fel.

Fel kell gyorsítani a fő technológiák (pl. második generációs bioüzemanyagok, intelligens hálózatok) fejlesztési és demonstrációs projektjeit. Az uniós kutatók és vállalkozók részéről még több erőfeszítésre lenne szükség ahhoz, hogy az energiatechnológia virágzó nemzetközi piacának élvonalában maradjanak. Az is fontos, hogy az egyes technológiák terén szorosabbra fűzzük az együttműködést harmadik országokkal.

Szoros nemzetközi partnerkapcsolatok

Több mint 500 millió fogyasztójával az EU energiapiaca a világ egyik legnagyobb regionális piacának és energiaimportőrének számít. Az EU ugyanazokkal a kihívásokkal kénytelen szembenézni, mint a legtöbb ország, ezért nemzetközi együttműködést igényel

 • az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén,
 • a kőolaj- és földgázszükséglet kielégítéséhez,
 • a technológiai fejlesztésekhez, és
 • a hatékony energiafelhasználáshoz.

A nemzetközi energiapolitikának az energiaellátás-biztonság, a versenyképesség és a fenntarthatóság közös céljaira kell összpontosítania. A termelő és a tranzitországokkal fenntartott jó viszonyon túl egyre nagyobb a jelentősége a nagy energiafogyasztó nemzetekkel, mindenekelőtt a feltörekvő és a fejlődő országokkal fenntartott kapcsolatnak.

Az oldal tetejére

Energiapolitika

A kézirat frissítve: 2014. november

A kiadvány a „Közérthetően az Európai Unió szakpolitikáiról” sorozat része.


Az oldal tetejéreSegítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?