Afaceri economice și monetare


Țările UE își coordonează politicile economice naționale astfel încât să poată reacționa împreună în fața unor provocări precum criza economică și financiară actuală. 19 țări au mers chiar mai departe cu coordonarea și au adoptat moneda euro.

Toate țările UE fac parte din uniunea economică și monetară (UEM), care servește drept cadru pentru cooperarea economică. Obiectivele lor comune sunt:

 • promovarea creșterii durabile și a ocupării forței de muncă și garantarea unei mai bune protecții sociale pentru toți
 • găsirea mijloacelor de a reacționa în mod coerent în cazul unei situații economice și financiare dificile
 • îmbunătățirea gradului de rezistență a statelor membre la șocurile externe.

Mulțumită UE, plătiți mai puțin pentru a le trimite bani copiilor aflați la studii în străinătate.

O reacție coordonată în fața crizei

Încă din octombrie 2008, când a început actuala criză economică și financiară, guvernele statelor membre, Banca Centrală Europeană (BCE) și Comisia au depus eforturi comune pentru:

 • readucerea stabilității și crearea condițiilor necesare relansării creșterii economice și creării de locuri de muncă – prin coordonarea acțiunilor de supraveghere și de intervenție și prin susținerea băncilor
 • protejarea economiilor, prin majorarea nivelului de garantare a conturilor bancare la minimum 100 000 de euro per client și per bancă
 • menținerea unui flux de credite accesibile întreprinderilor și familiilor 
 • crearea unui sistem mai bun de guvernanță economică și financiară la nivelul UE.

Pentru a preveni prăbușirea completă a sistemului bancar, guvernele UE au adoptat măsuri urgente, fără precedent, de sprijinire a propriilor bănci. În perioada 2008 - 2011, 1,6 bilioane de euro (echivalentul a 13 % din PIB-ul anual al UE) au fost injectate în sistem, sub formă de garanții sau de capital direct. 

Pentru a menține stabilitatea financiară a UE și pentru a detensiona situația existentă pe piețele datoriilor suverane, UE a creat o plasă de siguranță pentru membrii zonei euro aflați în dificultate: Mecanismul european de stabilitate (MES). Acest mecanism, care înlocuiește instrumentele temporare existente, este cea mai mare instituție financiară internațională. Cu o capacitate efectivă de creditare de până la 500 de miliarde de euro, acesta a devenit un instrument esențial al strategiei globale a UE de garantare a stabilității financiare a zonei euro.

Pentru mai multe informații despre acțiunile UE privind răspunsul la criză și îmbunătățirea gestionării monedei euro și a uniunii economice și monetare (UEM), a se vedea „Criza financiară și economică”.

Avantajele monedei euro

Datorită faptului că o mare parte din țările europene utilizează moneda euro, UE a putut formula un răspuns coordonat la criza globală a creditelor, oferind mai multă stabilitate decât ar fi fost posibil în alte condiții. De exemplu, BCE a putut reduce rata dobânzilor pentru întreaga zonă euro, evitându-se fixarea de către fiecare țară a propriei rate de schimb. În prezent, băncile europene pot să acorde sau să primească împrumuturi de la alte bănci, în aceleași condiții.

Moneda euro, pe care o utilizează peste 338,6 de milioane de cetățeni europeni, prezintă avantaje pentru toată lumea :

 • Persoanele care se deplasează în zona euro nu mai trebuie să schimbe valută, câștigând astfel timp și nemaiplătind comisioane de schimb.
 • Costurile asociate plăților transfrontaliere se reduc, fiind uneori chiar eliminate.
 • Consumatorii și întreprinderile pot compara mai ușor prețurile, ceea ce încurajează întreprinderile să-și reducă prețurile.

Zona euro constituie, în sine, o garanție pentru stabilitatea prețurilor. BCE fixează ratele dobânzilor de referință la niveluri menite să mențină inflația în zona euro sub 2%, pe termen mediu. De asemenea, gestionează rezervele valutare ale UE și poate interveni pe piețele de schimb valutar pentru a influența cursul de schimb al monedei euro.

Aderarea la zona euro

Se așteaptă ca toate statele membre care nu au adoptat încă moneda euro să o facă, însă doar atunci când economia lor va fi pregătită. Țările care au aderat la UE în 2004, 2007 și 2013 adoptă treptat moneda euro. Danemarca și Regatul Unit au rămas în afara zonei euro în baza unui acord politic special.

Pentru ca o țară să poată adera la zona euro, moneda sa națională trebuie să fi avut un curs de schimb stabil timp de doi ani. La aceasta se adaugă alte condiții stricte în ceea ce privește:

 • rata dobânzilor
 • deficitele bugetare
 • nivelul datoriei publice
 • rata inflației. 

Costuri mai reduse pentru plățile transfrontaliere

Pe lângă menținerea stabilității prețurilor, Banca Centrală Europeană garantează că plățile transfrontaliere în euro se efectuează cu costuri cât mai reduse atât pentru bănci, cât și pentru clienții acestora.

Pentru sume foarte mari, BCE și băncile centrale din statele membre folosesc un sistem de plăți în timp real numit TARGET2. Odată cu lansarea TARGET 2-Securities, în iunie 2015, operațiunile cu titluri de valoare se vor efectua, de asemenea, la nivel transfrontalier în Europa, pe o platformă unică, în cadrul Eurosistemului. Sistemul de decontare va deveni astfel mai sigur și mai eficient.

BCE și Comisia Europeană colaborează pentru crearea unui spațiu unic de plăți în euro (SEPA), care ar permite extinderea avantajelor oferite de plățile efectuate eficient, cu costuri reduse. Obiectivul final este acela ca plățile în euro, indiferent de modul în care se efectuează - prin virament bancar, prin debitare directă sau cu cardul - să fie tratate exact în același mod. Nu va mai conta dacă plata este internă sau transfrontalieră. În prezent, UE extinde beneficiile acestui sistem la transferurile de credit și la plățile efectuate prin debitare directă.

Începutul paginii

Uniunea economică și monetară (UEM) și moneda euro

Manuscris actualizat în noiembrie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Twitter

 • Comisia Europeană - Ocuparea forţei de muncă şi afaceri financiareEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: