Gazdasági és monetáris ügyek


Az EU országai összehangolják gazdaságpolitikájukat, hogy együtt léphessenek fel a közös problémákkal, például a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válsággal szemben. Az együttműködést 19 tagállam még szorosabbra fűzte azáltal, hogy bevezette a közös valutát, az eurót.

Az EU összes országa tagja a gazdasági együttműködés kereteit megteremtő gazdasági és monetáris uniónak. A tagállamok az együttműködés révén arra törekednek, hogy:

 • elősegítsék a fenntartható növekedést és a munkahelyteremtést, valamint magasabb szintű szociális biztonságot teremtsenek mindenkinek;
 • összehangolt intézkedéseket dolgozzanak ki a globális gazdasági és pénzügyi kihívásokra válaszul;
 • jobban ellen tudjanak állni a külső sokkhatásoknak.

Az Európai Unió munkájának köszönhetően a szülők ma már olcsóbban utalhatnak át pénzt külföldön tanuló gyermekeiknek.

A válság elleni fellépés összehangolása

A 2008 októberében kirobbant pénzügyi és gazdasági válság kezdete óta a tagállami kormányok az Európai Központi Bankkal (EKB) és az Európai Bizottsággal karöltve azon munkálkodnak, hogy

 • helyreállítsák a stabilitást, és kedvező feltételeket biztosítsanak a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez – ezt a bankok felügyeletének és támogatásának, valamint a bankokkal kapcsolatos intézkedéseknek a koordinálásával kívánják elérni;
 • gondoskodjanak a megtakarítások biztonságáról – ennek érdekében a bankszámlákat védő állami garancia felső értékének minimális összegét ügyfelenként és bankonként 100 ezer euróra emelték;
 • fenntartsák a hiteláramlást, hogy a vállalkozások és a háztartások megfizethető áron vehessenek fel kölcsönt; 
 • jobb uniós gazdasági és pénzügyi kormányzási rendszert léptessenek életbe.

Az uniós országok kormányai, hogy megakadályozzák bankrendszerük teljes összeomlását, arra kényszerültek, hogy gyorstámogatással mentsék meg bankjaikat a csődtől. A bankok megmentése olyan óriási erőfeszítést igényelt az országok részéről, amelyre még nem volt példa a történelemben. A bankrendszer 2008 és 2011 között 1,6 billió euró – az éves uniós GDP 13%-ának megfelelő – értékű tőkeinjekciót kapott garanciák, illetve közvetlen tőke formájában. 

Pénzügyi stabilitásának megőrzése és az euróövezeti állampapírpiacokon tapasztalható feszültségek enyhítése céljából az az EU létrehozta az Európai Stabilitási Mechanizmust, a nehézségekkel küzdő tagországok megsegítését célzó pénzügyi védőhálót. A korábbi ideigles eszközök helyét átvevő mechanizmus ma a világ legnagyobb nemzetközi pénzügyi intézményének számít, és 500 milliárd euróig terjedő hitelezési kapacitásával elengedhetetlen tartozékává vált az euróövezet pénzügyi stabilitását fenntartani hivatott átfogó uniós stratégiának.

További információk arról, milyen lépéseket tett az EU a válság elhárításáért, és hogyan javult az euróövezet és a gazdasági és monetáris unió uniós irányítása: A pénzügyi és gazdasági válság

Az euró előnyei

Az uniós országok nagy részének a közös valuta, az euró a fizetőeszköze. Ez megkönnyítette, hogy az Európai Unió összehangoltan reagáljon az egész világot megrázó hitelválságra, és a stabilitás megőrzését is elősegítette. Például ahelyett, hogy az országok külön-külön határozták volna meg nemzeti fizetőeszközük árfolyamát, az Európai Központi Bank az egész euróövezetben csökkenteni tudta a kamatlábakat, és ma már EU-szerte egységes feltételekkel valósulhat meg a bankközi hitelezés.

Az egységes valuta, melyet több mint 338,6 millió uniós polgár használ, mindenki számára előnyös. Előnyei a következők:

 • az euróövezet területén az embereknek nem kell pénzt váltaniuk, ha hazájukból akár üdülés, akár üzletkötés céljából egy másik euróövezeti országba utaznak, ezáltal pedig időt és pénzt takaríthatnak meg;
 • a határokon átívelő fizetési műveletek jóval kevesebbe kerülnek (sőt egyes esetekben teljesen ingyenesek);
 • a fogyasztók és a vállalkozások könnyebben összevethetik az árakat, ami arra ösztönzi a termékeikért, illetve szolgáltatásaikért borsos árat felszámító cégeket, hogy csökkentsék áraikat.

Az euróövezeti tagság az árstabilitást is garantálja. Az Európai Központi Bank úgy állapítja meg az irányadó kamatlábakat, hogy az euróövezeti infláció középtávon ne haladja meg a 2%-ot. Az EKB devizapiaci intervenció révén is befolyásolhatja az euró árfolyamát. További feladata az EU devizatartalékainak kezelése.

Az euróövezethez való csatlakozás feltételei

Az euróövezeten kívüli uniós országok az elképzelések szerint csatlakozni fognak az övezethez, amint gazdaságuk kész lesz erre. Azok az országok, amelyek 2004-ben, 2007-ben és 2013-ban váltak uniós tagokká, fokozatosan áttérnek az euró használatára. Dánia és az Egyesült Királyság külön politikai megállapodást kötött, melynek értelmében nem csatlakozik az euróövezethez.

Az euró bevezetésének egyik feltétele az, hogy az adott országban a hivatalos fizetőeszköz árfolyama már legalább 2 éve stabil legyen. További szigorú feltételek vonatkoznak

 • a kamatokra,
 • a költségvetési hiányra,
 • az államadósságra és az
 • inflációs rátára. 

A határokon átívelő fizetési műveletek költségének csökkentése

Az Európai Központi Bank feladata nem csupán az árstabilitás biztosítása. Az EKB felügyel arra is, hogy a bankok és ügyfeleik a lehető legolcsóbban utalhassanak át eurót más tagállamokba.

A különösen nagy pénzösszegek átutalásához az EKB és a nemzeti jegybankok valós idejű fizetési rendszert működtetnek, TARGET2 néven. A 2015 júniusában induló Target2-Securities rendszernek köszönhetően a határokon átívelő értékpapírügyletek intézésére szintén egyetlen, az eurórendszer által működtetett platformon fog sor kerülni, ami javítani fogja a biztonságot és az eredményességet.

Az EKB az Európai Bizottsággal együttműködve az ún. egységes eurófizetési térség (SEPA) kialakításán dolgozik, hogy elősegítse a hatékony és olcsó fizetési műveletek térnyerését. A végső cél az, hogy valamennyi eurófizetési műveletre azonos feltételek vonatkozzanak, függetlenül attól, hogy banki átutalásról, csoportos beszedésről vagy kártyás fizetésről van-e szó, és ne számítson, hogy a tranzakció belföldi vagy országközi művelet-e. Az EU jelenleg azon dolgozik, hogy a rendszert az átutalásokra és a közvetlen kártyaterheléssel történő kifizetésekre is kiterjessze.

Az oldal tetejére

Gazdasági és monetáris unió és az euró

A kézirat frissítve: 2014. november

A kiadvány a „Közérthetően az Európai Unió szakpolitikáiról” sorozat része.


Az oldal tetejéreMaradj kapcsolatban

Twitter

 • Európai Bizottság – gazdasági és pénzügyekEnglish (en)

Az oldal tetejére

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?