Onderwijs, opleiding en jeugdzaken


Alle EU-landen zijn verantwoordelijk voor hun eigen onderwijs- en opleidingsbeleid, maar de EU steunt hen bij het vaststellen van gemeenschappelijke doelstellingen en het uitwisselen van goede werkwijzen.

Het vlaggenschip op dit gebied, Erasmus+ Englishfrançais , is een programma om vooral de jeugdwerkloosheid aan te pakken door vaardigheden aan te kweken en de inzetbaarheid van jongeren te vergroten.

Mogelijkheden voor jongeren

Een groep leerlingen © Carofoto

De erkenning van beroepskwalificaties in de hele EU is een prioriteit.

De EU-strategie voor jongeren Deutsch (de) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) promoot gelijke kansen voor jongeren in het onderwijs en op de arbeidsmarkt en moedigt hen aan om actief deel te nemen aan de maatschappij.

Erasmus+: onderwijs, opleiding, jeugd en sport

  • Totale begroting: 14,7 miljard euro (40% meer dan in de vorige financieringsperiode tot 2013)
  • Doelgroep: meer dan 4 miljoen mensen, vooral jongeren, die aan een studie, opleiding, werkervaring of vrijwilligerswerk in het buitenland geholpen worden
  • Het programma helpt ook meer dan 125.000 organisaties om met collega's in andere landen samen te werken aan innovatie en modernisering in onderwijs en jeugdwerk

Erasmus+ vervangt zeven bestaande EU-programma’s op dit gebied. Het moet de toegang tot financiering eenvoudiger maken en omvat voor het eerst nu ook sport.

Europass: een standaard-cv

Europass is een reeks documenten waarmee mensen makkelijk hun vaardigheden en kwalificaties kunnen beschrijven in een Europees standaardformaat. Dit maakt het makkelijker voor werkgevers om kwalificaties uit andere landen te beoordelen, en voor werknemers om te solliciteren op banen in het buitenland.

Standbeeld van Erasmus © Erasmus Universiteit Rotterdam

Het EU-systeem voor studeren in het buitenland is genoemd naar Erasmus, een Nederlands geleerde uit de 16e eeuw.

Kwalificaties: vergelijkbaarheid en erkenning

Het Europees kwalificatiekader English maakt het makkelijker om uiteenlopende nationale diploma's te vergelijken door de examens en opleidingsniveaus te koppelen aan een gemeenschappelijk referentiekader. Zo kunnen Europeanen makkelijker in het buitenland gaan studeren en werken.

Beroepsonderwijs en -opleiding

Via het proces van Kopenhagen werken Europese landen (inclusief alle EU-landen), vakbonden en werkgevers samen aan de verbetering van het beroepsonderwijs en beroepsopleidingen. Dit heeft al geleid tot het Europees systeem van studiepuntenoverdracht en de Europese kwaliteitsborging English, handige systemen voor wie in het buitenland wil gaan werken of studeren.

Hoger onderwijs

Het Bologna-proces en de start van de Europese ruimte voor hoger onderwijs English versoepelen de overstap naar onderwijs in een ander EU-land door de wederzijdse erkenning van studieperiodes, vergelijkbare kwalificaties en uniforme kwaliteitsnormen.

Innovatie en ondernemerschap

Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT)

De kerntaak van het EIT English is het verenigen van Europa's beste onderwijsinstellingen, onderzoekscentra en bedrijven zodat die zich kunnen wijden aan de grootste maatschappelijke uitdagingen.

Onderzoek: Marie Skłodowska-Curie programma

Het Marie Skłodowska-Curie-programma stimuleert de carrièremogelijkheden en opleiding van onderzoekers in alle wetenschappelijke disciplines, vooral door hen te helpen ook in andere landen en sectoren ervaring op te doen.

Naar boven

Onderwijs, opleiding, jeugd en sport

Tekst bijgewerkt in november 2014

Deze publicatie maakt deel uit van de reeks "De Europese Unie in het kort"


Naar bovenBlijf in contact

Facebook

  • Europese Stichting voor opleidingEnglish (en)
  • Ondersteuning van geavanceerde leer- en opleidingsmogelijkheden in Oost-Europa en de KaukasusEnglish (en)
  • Eurydice-netwerkEnglish (en)
  • Erasmus +English (en)

Naar boven

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?