Oktatási, képzési és ifjúsági politika


Oktatási és képzési rendszerük fenntartásáért és alakításáért a tagállamok felelősek, de az EU segítséget nyújt nekik ahhoz, hogy közös célokat határozzanak meg, és megosszák egymással a bevált módszereket.

Az EU Erasmus+ Englishfrançais névvel vezérprogramot is létrehozott ezen a területen, hogy a fiatalok készségeinek és foglalkoztathatóságának javításával visszaszorítsa az ifjúsági munkanélküliséget.

Lehetőségek a fiatalok számára

Ipari tanulók csoportja © Carofoto

Nagyon fontos, hogy a szakképzettséget Unió-szerte mindenhol elismerjék.

Az EU ifjúsági stratégiájával Deutsch (de) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) azt szeretné elérni, hogy a fiatalok egyenlő esélyekkel induljanak az oktatásban és a munkaerőpiacon, és arra kívánja buzdítani a fiatalokat, hogy legyenek aktív tagjai a társadalomnak.

Erasmus+ – az oktatás, képzés, ifjúság és sport területére vonatkozó uniós program

  • Teljes költségvetés: 14,7 milliárd euró (ami 40%-kal több a 2013-ben lejárt előző finanszírozási időszakra előirányzott költségvetésnél)
  • A program 4 millió embernek, elsősorban fiataloknak hivatott segíteni abban, hogy külföldön tanulmányokat folytassanak, képzésben vegyenek részt, munkatapasztalatot szerezzenek, illetve önkéntes munkát végezzenek.
  • A program ezenkívül 125 ezer szervezetnek fog segítséget nyújtani ahhoz, hogy együttműködjenek a más országokban hasonló tevékenységet folytató szervezetekkel, ezáltal pedig elősegíti az innovációt és a korszerű módszerek elterjedését a tanítás és az ifjúsági munka területén.

Az Erasmus+ 7 korábbi uniós program helyét veszi át, egyszerűsítve a finanszírozáshoz jutást. A program hatóköre a korábban lefedett területek mellett a sportra is kiterjed.

Europass – az egységes formátumú önéletrajz

Az Europass több dokumentumot foglal magában, amelyek segítségével az emberek különböző készségeiket és képesítéseiketEurópa-szerte egységes formátumban mutathatják be. Az egységes formátumnak köszönhetően a munkaadók könnyebben megérthetik a más országok által kibocsátott képesítések jelentését, az álláskeresők pedig könnyebben jelentkezhetnek külföldi állásajánlatokra.

Erasmus-szobor © Rotterdami Erasmus Egyetem

Az EU a XVI. századi tudósról, Erasmusról nevezte el a külföldi tanulmányokat támogató programját.

Képesítések – összehasonlíthatóság és elismerés

Az európai képesítési keretrendszer English megkönnyíti a különböző nemzeti képesítések összehasonlítását azáltal, hogy a vizsgákat és oktatási szinteket közös keretrendszer segítségével besorolhatóvá teszi. A keretrendszer célja elősegíteni azt, hogy az európaiak külföldön tanulmányokat folytassanak, illetve munkát vállaljanak.

Szakoktatás és szakképzés

Az ún. „koppenhágai folyamat” lehetővé teszi, hogy az európai országok (köztük az összes uniós tagállam), a szakszervezetek és a munkáltatók együttműködjenek a szakoktatás és a szakképzés javítása érdekében. Az együttműködés eredményeként jött létre az európai kreditátviteli rendszer és az európai minőségbiztosítási hálózat English, melyek célja az, hogy segítsék azokat, akik külföldön szeretnének tanulmányokat folytatni vagy munkát vállalni.

Felsőoktatás

A „bolognai folyamat” bevezetésével és az európai felsőoktatási térség English létrehozásával az EU arra törekszik, hogy elősegítse a tanulmányi időszakok kölcsönös elismerését és lehetővé tegye összevethető képesítések és egységes minőségi követelmények bevezetését. Mindezzel az oktatási rendszerek közti átjárást kívánja egyszerűsíteni. 

Innováció és vállalkozói tevékenység

Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT)

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet English fő küldetése egybegyűjteni Európa legkiválóbb felsőoktatási intézményeit, kutatóközpontjait és vállalkozásait abból a célból, hogy megoldást keressenek a társadalom előtt álló fő problémákra.

Kutatás – Marie Skłodowska-Curie-program

A Marie Skłodowska-Curie-program a kutatók karrierfejlesztését és képzését támogatja a tudományterületek mindegyikén. Ennek érdekében főként arra összpontosít, hogy a kutatók lehetőséget kapjanak arra, hogy különböző országokban és különböző szakterületeken dolgozzanak és folytassanak tanulmányokat.

Az oldal tetejére

Oktatási, képzési, ifjúsági és sportpolitika

A kézirat frissítve: 2014. Novemberében

A kiadvány a „Közérthetően az Európai Unió szakpolitikáiról” sorozat része.


Az oldal tetejéreMaradj kapcsolatban

Facebook

  • Európai Képzési AlapítványEnglish (en)
  • A magas szintű tanulási és képzési lehetőségek támogatása a kelet-európai és a kaukázusi országokbanEnglish (en)
  • Eurydice hálózatEnglish (en)
  • Erasmus +English (en)

Az oldal tetejére

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?