Dezvoltare și cooperare


Mai mult de jumătate din ajutorul pentru dezvoltare provine din bugetul Uniunii și al statelor membre, UE fiind astfel cel mai important donator mondial. În mare parte, ajutorul este destinat țărilor cel mai puțin dezvoltate și celor cu venituri mici.

Investind în viitorul nostru comun

În 2013, ajutorul UE pentru dezvoltare, provenind din fondurile UE și din bugetele statelor membre, a fost de 56,2 miliarde de euro, 

reprezentând 0,43% din venitul național brut al UE (VNB). Țările UE s-au angajat să atingă obiectivul de 0,7% din VNB, până în 2015.

Eradicarea sărăciei în noul mileniu

Politica de dezvoltare a UE vizează în primul rând eradicarea sărăciei, printr-o abordare durabilă. În acest sens, cele 8 obiective de dezvoltare ale mileniului (ODM), adoptate în 2000 și având drept țintă anul 2015, au un rol esențial. Ele vizează, printre altele, reducerea la jumătate a numărului de persoane care trăiesc în condiții de sărăcie extremă, stoparea răspândirii HIV/SIDA și asigurarea accesului universal la educația primară. 

Din 1990 până în prezent, numărul persoanelor aflate sub pragul sărăciei absolute a scăzut cu 600 de milioane, dar progresele înregistrate în raport cu alte obiective de dezvoltare ale mileniului sunt mai puțin încurajatoare. Reducerea mortalității materne și infantile la naștere și furnizarea de apă potabilă curată se dovedesc a fi obiective dificil de realizat. UE dorește să contribuie cu o sumă suplimentară de 1 miliard de euro pentru a se atinge obiectivele pentru care s-au înregistrat cele mai puține progrese, în 79 de țări din Africa, Caraibe și Pacific.

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, va analiza, în calitate de membru al unui grup la nivel înalt al ONU condus de Secretarul General al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, conținutul agendei mondiale pentru dezvoltare după 2015. 

UE și obiectivele de dezvoltare ale mileniului English (en) español (es) français (fr)

O agendă a schimbării

Comunicarea intitulată O agendă a schimbării English (en) , adoptată în 2012, definește o nouă abordare față de politica de dezvoltare a UE, care reflectă transformările prin care trece lumea în prezent, apariția unui noi donatori și a unor noi provocări pentru țările aflate în curs de dezvoltare. 

Noua politică își propune ca ajutorul să devină mai strategic, mai bine direcționat și mai axat pe rezultate. Se axează pe două elemente principale:

O nouă sursă de venit, cultivând floarea-soarelui

O nouă sursă de venit, cultivând floarea-soarelui

 • promovarea drepturilor omului, a democrației și a bunei guvernanțe
 • încurajarea unei creșteri incluzive și durabile, care să le permită oamenilor să iasă din sărăcie.

„Agenda schimbării” orientează ajutorul pentru dezvoltare către trei domenii:

 • protecție socială, sănătate, educație și locuri de muncă
 • mediul antreprenorial, comerț și piețe mondiale
 • agricultură și energie durabilă.

Aceasta vizează:

 • eficientizarea ajutorului
 • furnizarea de finanțare pentru mijloace inovatoare, combinând subvențiile cu împrumuturile
 • garantarea faptului că toate politicile UE, indiferent dacă este vorba de schimbări climatice, comerț, agricultură sau dezvoltare, sunt în concordanță cu obiectivele de dezvoltare ale Uniunii. 

Ajutând țările și cetățenii să iasă din sărăcie

De-a lungul anilor, UE a sprijinit multe țări în eforturile lor de a eradica sărăcia și de a construi un viitor mai bun pentru locuitorii lor. De multe ori, acesta este un efort pe termen lung. 

Printre realizările din ultimul timp se numără:

 • creșterea nivelului veniturilor și ameliorarea sănătății și calității vieții lucrătorilor săraci din industria textilă în sudul Indiei 
 • formarea tinerilor în domeniul antreprenoriatului, al administrării afacerilor și al finanțelor pentru a încuraja înființarea de întreprinderi în Brazilia
 • protejarea șeptelurilor de vite din Kenia de musca țețe, prin măsuri inovatoare bazate pe probe științifice
 • sprijinirea unui program de educație și formare în Swaziland. 

Pentru mai multe studii de caz în domeniul dezvoltării, accesați secțiunea „Africa, Caraibe și Pacific”. English (en) français (fr)

O șansă pentru populațiile locale de a fi stăpâne pe propriul destin

Politica de dezvoltare a UE își propune să ofere categoriilor dezavantajate ale populației din țările în curs de dezvoltare controlul asupra destinului lor. Cu alte cuvinte:

 • să contribuie la îndepărtarea cauzelor vulnerabilității lor, printre care lipsa accesului la hrană și apă potabilă, educație, asistență medicală, locuri de muncă, pământ, servicii sociale, infrastructură și un mediu sănătos 
 • să eradicheze bolile și să faciliteze accesul la medicamente ieftine pentru combaterea anumitor epidemii (ex. HIV/SIDA) 
 • să ia măsuri pentru reducerea datoriilor pe care țările în curs de dezvoltare le au, astfel încât acestea să dispună de mai multe fonduri pentru investiții publice vitale în loc să le plătească dobânzi creditorilor bogați din țările industrializate 
 • să promoveze autoajutorarea și strategiile de eradicare a sărăciei
 • să sprijine procesul de democratizare
 • să ia mai multe măsuri pentru a asigura respectarea drepturilor omului, inclusiv a egalității dintre bărbați și femei
 • să încurajeze un mediu economic mai stabil, care să stimuleze întreprinderile să se dezvolte și să creeze locuri de muncă.

Începutul paginii

Dezvoltare și cooperare

Publicată în februarie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Facebook

 • Zilele europene ale dezvoltăriiEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: