Kruimelpad

Douane


Vrijhandel in Europa

Met de oprichting van de douane-unie kwam er een eind aan de heffing van in- en uitvoerrechten aan de grenzen tussen de EU-landen en kwam er een uniform systeem voor douanerechten bij invoer. Douaneambtenaren zorgen er niet alleen voor dat de handel vlot verloopt, maar verrichten ook allerlei andere taken om de Europeanen te beschermen.

De douane-unie is één grote handelszone waarin alle goederen vrij circuleren, of zij nu in de EU zijn vervaardigd of van buiten de EU zijn ingevoerd. Een Finse mobiele telefoon kan naar Hongarije worden verzonden zonder dat in- of uitvoerrechten hoeven te worden betaald en zonder dat de douane een controle uitvoert.

Invoerrechten op een tv uit Zuid-Korea worden normaliter betaald wanneer die voor het eerst de EU binnenkomt. Daarna zijn er geen verdere kosten of controles meer.

Namaakproducten © EU

Namaakproducten

Desondanks blijft de douane in de EU van vitaal belang, vooral wegens het enorme volume aan goederen dat wordt ingevoerd. De douanediensten in de EU verwerken bijna 16 % van de totale invoer ter wereld: meer dan 2 miljard ton aan goederen per jaar. Hiervoor worden jaarlijks meer dan 260 miljoen aangiften behandeld.

Hoe de douane de burger beschermt

De beschermende taak van de douane bestaat o.a. uit:

In beslag genomen artikelen per categorie

Grafiek met in beslag genomen artikelen per categorie

 • regels handhaven die milieu, gezondheid en veiligheid beschermen (bijv. verontreinigde levensmiddelen of onveilige elektrische apparaten tegenhouden)
 • nagaan of uitvoer van gevoelige technologie (die kan worden gebruikt om nucleaire of chemische wapens aan te maken) legitiem is
 • namaak en piraterij bestrijden ter bescherming van gezondheid en veiligheid en om te voorkomen dat er banen bij de legitieme producenten verloren gaan.
 • controleren of mensen die grote hoeveelheden cash (of equivalenten ervan) vervoeren, geen witwassers of belastingontduikers zijn
 • politie en immigratiediensten helpen in de strijd tegen de smokkel van mensen, drugs, pornografie en vuurwapens, waarmee georganiseerde misdaad en terroristen zich bezighouden
 • bedreigde soorten beschermen door bijv. toezicht op de handel in ivoor en beschermde dieren en planten
 • het Europees cultureel erfgoed beschermen door de smokkel van kunstschatten tegen te gaan

Fraudepreventie

Door fraude lopen overheden miljarden aan belastinginkomsten mis, geld dat nodig is voor uitgaven in het belang van iedereen. Een andere grote taak van de EU-douane is daarom fraudebestrijding. Zij let in het bijzonder op:

 • valse oorsprongscertificaten waarop staat dat goederen afkomstig zijn uit een land waarvoor een lager invoertarief geldt
 • frauduleuze btw-verklaringen en betalingen voor fictieve handelstransacties
 • ontduiking van accijnzen op producten zoals sigaretten

Gegevens over handelsstromen

De EU-douane verzamelt ook statistieken om na te gaan:

 • of goederen oneerlijk concurreren met EU-goederen
 • wat de economische trends zijn

Naar boven

Douane

Manuscript voltooid in november 2014

Deze publicatie maakt deel uit van de reeks "De Europese Unie in het kort"


Naar bovenCONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Verwante thema’s

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?