Navigációs útvonal

Kultúra


Az EU arra törekedik, hogy Európa közös kulturális örökségét – vagyis a nyelv, az irodalom, a színház, a filmművészet, a táncművészet, a műsorszórás, a képzőművészet, az építészet, az iparművészet stb. területén született alkotásokat – megőrizze, és hozzáférhetővé tegye az érdeklődők számára.

Hegedűművész © Rossen Donev – Várnai Nemzetközi Nyári Fesztivál

Fiatal előadóművész a bulgáriai Várnában megrendezett nemzetközi zenei fesztiválon.

Az EU az alábbi intézkedésekkel támogatja a kulturális és a kreatív ágazatokat:

  • támogatási programokat indít annak elősegítésére, hogy az ágazati szereplők kiaknázhassák az EU piacában és a digitális technológiákban rejlő lehetőségeket;
  • finanszírozást nyújt;
  • kutatási projekteket támogat;
  • ösztönzi az együttműködést az EU határain belül, illetve nem uniós partnerekkel is.

Sok uniós szakpolitikai terület kapcsolódik valamilyen módon a kultúrához. Ezek közé sorolható többek között az oktatás (és a nyelvtanulás), a tudományos kutatás, az információs és kommunikációs technológiák támogatása, a szociálpolitika és a regionális fejlesztés.

Regionális politikája keretében például az EU zeneiskolák, koncerttermek és zenei stúdiók finanszírozásához is hozzájárul. Ezenkívül történelmi jelentőségű színházak helyreállítását is támogatja. Példaként említhető a barcelonai Teatro del Liceu és a velencei Fenice restaurációja. Mindkét épület tűzvészben rongálódott meg az 1990-es években.

Műemléket restauráló nő © Van Parys Media

Az Unió támogatást nyújt az európai kulturális örökség restaurálásához.

Az EU Kultúra programja

A jelenlegi európai uniós kulturális program DeutschEnglishfrançais (2007–2013) teljes költségvetése 400 millió euró, melyet nem audiovizuális kulturális tevékenységekre lehet fordítani. A program célja az, hogy:

  • megismertesse az emberekkel és megőrizze azokat a kulturális javakat, amelyek nemcsak egy régió vagy egy ország számára fontosak, hanem Európa egészének értéket jelentenek;
  • segítse azokat a kulturális területen dolgozó embereket, akik az uniós országok egyikéből egy másikba szeretnének költözni, hogy ott folytassák kulturális tevékenységüket;
  • megkönnyítse az alkotások, valamint a kulturális és művészeti termékek szabad áramlását az Európai Unióban;
  • ösztönözze a párbeszédet a különböző kultúrák között.

A következő kulturális program, a „Kreatív Európa DeutschEnglishfrançais” (2014–2020) várhatóan több mint 500 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat majd. A program a tervek szerint egy 210 millió eurós hitelgarancia-rendszert is útjára indít, amely azt hivatott elősegíteni, hogy a kulturális ágazat kisvállalkozásai könnyebben jussanak banki hitelekhez.

Európa kulturális fővárosai

Az EU minden évben 2 várost Európa kulturális fővárosának DeutschEnglishfrançais választ.

A cím elnyerése kivételes lehetőséget teremt arra, hogy a városok előtérbe állítsák európai szellemiségüket, szorosabban együttműködjenek a nemzeti és külföldi kulturális szervezetekkel, valamint még élénkebbé és vonzóbbá tegyék kulturális életüket.

A kulturális fővárosok egész évben számtalan kulturális rendezvénnyel és eseménnyel várják a látogatókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kulturális fővárosként eltöltött év hosszú távú előnyökkel jár a városok kulturális, szociális és gazdasági fejlődése szempontjából.

Az oldal tetejére

Kulturális és audiovizuális politika

Megjelent: 2013 június

A kiadvány a „Közérthetően az Európai Unió szakpolitikáiról” sorozat része.

 


Az oldal tetejéreSegítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?