Navigacijski put

Kultura


EU želi očuvati zajedničku kulturnu baštinu Europe, i to u području jezika, književnosti, kazališta, kinematografije, plesa, radija i televizije, umjetnosti, arhitekture i zanata, te drugima pomoći da da imaju pristup toj baštini.

Violinistica © Rossen Donev - Ljetni glazbeni festival u Varni

Mlada glazbenica na međunarodnom glazbenom festivalu u Varni, Bugarska.

EU podupire kulturne i kreativne djelatnosti putem:

  • programa potpore kojima se tim djelatnostima pomaže da na najbolji mogući način koriste tržište EU-a i digitalne tehnologije
  • financiranja
  • pomoći s istraživačkim projektima
  • potpore za suradnju s partnerima u EU-u i izvan njega.

Mnoge su politike EU-a povezane s kulturom: obrazovanje (uključujući učenje jezika), znanstveno istraživanje, potpora informatikom i komunikacijskim tehnologijama, socijalna politika i regionalni razvoj.

Na primjer, u okviru svoje regionalne politike EU pomaže financirati glazbene škole, koncertne dvorane i studija za snimanje. Financirana je i obnova povijesnih kazališta uključujući Teatro del Liceu u Barceloni i Fenice u Veneciji, oba oštećena u požaru 1990-ih.

Žena koja obnavlja spomenik © Van Parys Media

EU pomaže obnoviti kulturnu baštinu Europe.

Program EU-a za kulturu

Za postojeći program EU-a za kulturu DeutschEnglishfrançais (2007. – 2013.) izdvojeno je ukupno 400 milijuna EUR koji se mogu potrošiti na kulturne aktivnosti koje nisu audiovizualne. Svrha mu je:

  • promicati svijest o kulturnim dobrima koja su važna ne samo za regiju ili zemlju, već i za cijelu Europu te poticati njihovo očuvanje
  • pomoći kulturnim djelatnicima da žive i rade u drugim europskim zemljama
  • olakšati slobodno kretanje radova te kulturnih i umjetničkih proizvoda EU-om
  • poticati dijalog među kulturama.

Očekuje se da će se za budući program Kreativna Europa DeutschEnglishfrançais (2014. – 2020.) izdvojiti više od 500 milijuna EUR te da će se njime uvesti program kreditnih jamstava od 210 milijuna EUR kako bi se banke potaklo da kreditiraju mala poduzeća u sektoru kulture.

Europske prijestolnice kulture

Svake se godine 2 grada odabiru za europske prijestolnice kulture DeutschEnglishfrançais.

Naslov prijestolnice kulture tim gradovima daje jedinstvenu priliku da istaknu svoj europski identitet, poboljšaju suradnju s nacionalnim i stranim kulturnim tijelima te da svoj kulturni život općenito učine življim i privlačnijim.

Tijekom godine organiziraju se razna događanja u svim područjima kulture. Iskustva su pokazala da godina prijestolnice kulture ima dugoročne koristi za kulturni, socijalni i gospodarski razvoj grada.

Vrh

Kultura i audiovizualna djelatnost

Objavljeno u lipnju 2013.

Ova publikacija je dio serije "Objašnjena Europska Unija"


VrhKONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?