Διαδρομή πλοήγησης

Πολιτισμός


Η ΕΕ προσβλέπει στη διαφύλαξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης –π.χ. γλώσσες, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφος, χορός, ραδιοτηλεόραση, τέχνες, αρχιτεκτονική και λαϊκή τέχνη– και βοηθά στο να έχουν και άλλοι πρόσβαση σ' αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά.

Βιολίστρια © Rossen Donev - Varna Summer Music Festival

Νεαρή μουσικός σε διεθνές φεστιβάλ μουσικής στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Η ΕΕ στηρίζει τον κλάδο του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τους εξής τρόπους:

  • προγράμματα για την αξιοποίηση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και των ψηφιακών τεχνολογιών προς όφελος του κλάδου,
  • παροχή χρηματοδοτήσεων,
  • βοήθεια μέσω ερευνητικών σχεδίων,
  • ενθαρρύνοντας τη συνεργασία με εταίρους εντός και εκτός της ΕΕ.

Πολλές από τις πολιτικές της ΕΕ συνδέονται με τον τομέα του πολιτισμού: η εκπαίδευση (π.χ. η εκμάθηση ξένων γλωσσών), η επιστημονική έρευνα, η στήριξη της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, η κοινωνική πολιτική και η περιφερειακή ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής, η ΕΕ παρέχει οικονομική στήριξη σε μουσικά σχολεία, αίθουσες συναυλιών και στούντιο ηχογράφησης. Έχει επίσης χρηματοδοτήσει την αναστήλωση ιστορικών θεάτρων, όπως το Teatro del Liceu στη Βαρκελώνη και το Fenice στη Βενετία, τα οποία είχαν υποστεί ζημιές από πυρκαγιά τη δεκαετία του 1990.

Γυναίκα εργάζεται για τη συντήρηση μνημείου © Van Parys Media

Η ΕΕ βοηθά στη συντήρηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόγραμμα "Πολιτισμός" της ΕΕ

Το τρέχον πρόγραμμα της ΕΕ για τον πολιτισμό DeutschEnglishfrançais (2007-13) έχει συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση μη οπτικοακουστικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Σκοπός του είναι:

  • να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να προστατεύσει τα πολιτιστικά αγαθά που είναι σημαντικά όχι μόνον για μια συγκεκριμένη περιοχή ή χώρα, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της
  • να διευκολύνει τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού, ώστε να μπορούν να διαμένουν και να εργάζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,
  • να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών έργων και προϊόντων στην ΕΕ,
  • να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Το νέο πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" DeutschEnglishfrançais (2014-2020) αναμένεται να έχει συνολικό προϋπολογισμό 500 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και μηχανισμό εγγύησης δανείων ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ενθαρρύνει τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού.

Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης

Κάθε χρόνο, 2 πόλεις ανακηρύσσονται Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης DeutschEnglishfrançais.

Ο τίτλος αυτός σηματοδοτεί για τις συγκεκριμένες πόλεις μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με εθνικές και ξένες αρχές, και γενικά να κάνουν την πολιτιστική τους ζωή πιο ζωντανή και ελκυστική.

Στις πόλεις αυτές λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πολιτιστικές πρωτεύουσες έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη.

Αρχή σελίδας

Πολιτιστικός και οπτικοακουστικός τομέας

Δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2013

Η έκδοση αυτή αποτελεί μέρος της σειράς «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απλά λόγια»


Αρχή σελίδαςΒοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;