Potrošniki


Politika o varstvu potrošnikov v EU je namenjena:

 • zaščiti potrošnikov pred resnimi tveganji in nevarnostmi za zdravje, pred katerimi se sami ne morejo zaščiti,
 • opolnomočenju potrošnikov, da se lahko odločajo na podlagi jasnih, točnih in doslednih informacij,
 • varstvu pravic potrošnikov, hitremu in učinkovitemu reševanju sporov s trgovci,
 • prilagoditvi varstva pravic gospodarskemu in družbenemu razvoju, zlasti na trgu hrane, energije, prometa ter finančnih in digitalnih storitev.

Trg EU za potrošnike

V učinkovitem in povezanem gospodarstvu EU, ki temelji na pravilih EU, se lahko potrošniki zanesejo, da bodo lahko uresničevali svoje pravice, kadar se pojavijo težave, denimo pri nakupu blaga in storitev v drugi državi EU.

Evropski program varstva potrošnikov za obdobje 2014–2020 (stroški programa na prebivalca znašajo 5 centov) je namenjen izvajanju zakonodaje o varstvu potrošnikov na enotnem trgu in bo zagotavljal visoko raven pravnega varstva.

Nakupovanje na tržnici © Shutterstock

EU varuje vaše pravice pri nakupih na tržnici ali na spletu.

Skrb za interese potrošnikov

Politika EU zagotavlja visoko raven varstva potrošnikov na mnogih področjih. Posebne varnostne zahteve veljajo za igrače, električne naprave, kozmetiko, zdravila, hrano, vžigalnike, osebno zaščitno opremo, stroje in plovila za rekreacijo.

Stroga pravila tudi zagotavljajo odpoklic izdelkov z napako. EU vsako leto prejme več kot 2 000 obvestil o nevarnih izdelkih, večinoma v zvezi z igračami ter oblačili in tekstilijami (npr.: ohlapne vrvice na otroških oblačilih ali strupene kemikalije v oblazinjenih izdelkih).

EU tudi varuje splošne interese potrošnikov, kar zadeva:

 • poštene poslovne prakse
 • zavajajoče oglaševanje in oglaševanje, ki zmanjšuje ugled konkurenčnih znamk (primerjalno oglaševanje)
 • kazalnike in označevanje cen
 • nepoštene pogodbene pogoje
 • prodajo na daljavo in od vrat do vrat
 • počitniške pakete in časovne zakupe
 • pravice potnikov (osebna in poslovna potovanja)
 • prehranske in zdravstvene trditve
 • nova živila (npr.: gensko spremenjena hrana ali živila iz kloniranih živali)
 • sestavine in embalažo prehrambenih izdelkov.
Ženska nakupuje kozmetiko © EU

Za kozmetične izdelke veljajo varnostni standardi EU.

Poštene poslovne prakse

Zaradi porasta finančnih storitev in spletne prodaje je Evropska komisija opredelila pravice potrošnikov pri najemu posojila ali drugih kreditnih ugodnosti. Predlagala je tudi smernice dobre prakse za spletno poslovanje in pravila za vse vidike negotovinskih plačil – vključno s pravico do bančnega računa.

lnteresi potrošnikov so že zajeti v zakonodaji o liberalizaciji ključnih javnih storitev, denimo javnega prevoza, oskrbe z električno energijo in plinom, telekomunikacij in poštnih storitev. To pomeni, da imajo potrošniki dostop do cenovno dostopnih in kakovostnih storitev povsod v EU.

Uveljavljanje pravil

Potrošniki lahko uporabijo pravna sredstva, če se pravila EU ne izvajajo pravilno. Zato je potrebno boljše sodelovanje med državami članicami. Sodne razprave so lahko drage in zamudne, zlasti če potekajo drugje in ne v matični državi. Evropska komisija želi spodbuditi zunajsodne poravnave, zato je pripravila mehanizme za reševanje sporov, pri katerih stroškov ni ali so zelo nizki, vključno s spletno storitvijo za reševanje sporov, ki bo predvidoma na voljo leta 2016.

V EU je zdaj nezakonito tudi nepošteno poslovno ravnanje, denimo zavajajoče oglaševanje in agresivne prodajne strategije, kot so nadlegovanje, prisila in neprimerno vplivanje na potrošnika.

Mnogi ljudje imajo pomisleke glede nakupovanja blaga in storitev v drugih državah EU, saj niso prepričani, da so njihove pravice zaščitene, in ker se bojijo goljufij. Vendar bodo nova pravila EU zaščitila potrošnike pred agresivnimi poslovnimi praksami in nepoštenimi trgovci ne glede na to, kje kupujejo – v trgovini čez cesto ali na spletni strani v drugi državi EU.

Potrošnikom pri uveljavljanju pravic pomaga tudi evropska mreža centrov za varstvo potrošnikov (ECC-Net). Poiščite center v vaši bližini. češtinadanskDeutschEnglishfrançaisitalianoNederlandspolskiromânăsvenska

Na vrh

Potrošniki

Rokopis je bil posodobljen novembra 2014.

Publikacija je del zbirke „Politike Evropske unije“.


Na vrhOstanite povezani

Twitter

 • Evropska komisija – zdravje in varstvo potrošnikovEnglish (en)
 • Skupno raziskovalno središče – Inštitut za zdravje in varstvo potrošnikovEnglish (en)
 • Skupno raziskovalno središče – Inštitut za zdravje in varstvo potrošnikov – ekipa za prehranoEnglish (en)

Na vrh

KONTAKT

Splošna vprašanja

Pokličite po telefonu
00 800 6 7 8 9 10 11 Podatki o telefonskih storitvah

Vprašanja po e-pošti

Kontaktni podatki in obiski pri institucijah, kontakti za medije

Povejte nam

Ste našli želene informacije?

DaNe

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?