Cale de navigare

Consumatori


Politica UE în domeniul protecției consumatorilor are drept obiective:

 • să vă protejeze de riscurile și amenințările grave, cărora nu le puteți face față singuri;
 • să vă permită să faceți alegeri bazate pe informații clare, precise și coerente;
 • să vă protejeze drepturile de consumatori, permițându-vă să vă soluționați rapid și eficient eventualele litigii cu comercianții;
 • să garanteze faptul că drepturile dumneavoastră țin pasul cu schimbările economice și sociale - mai ales în domeniul alimentației, al energiei, al transporturilor și în cel digital.

O piață europeană la dispoziția consumatorilor

Într-o economie europeană eficientă și integrată, bazată pe norme comune la nivelul UE, trebuie să aveți încredere că, în cazul în care vă confruntați cu probleme legate de achiziționarea de bunuri și servicii din alte țări ale UE, drepturile dumneavoastră de consumatori vor fi apărate.

Contra unui cost anual de numai 5 cenți de persoană, programul UE de protecție a consumatorilor 2014-2020 asigură respectarea legislației în materie de protecție a consumatorilor în cadrul pieței unice, oferindu-vă un grad ridicat de protecție juridică.

La cumpărături în piață © Shutterstock

Indiferent dacă vă faceți cumpărăturile la piață sau on-line, UE vă protejează drepturile.

Protejarea intereselor consumatorilor

Politica UE garantează un nivel înalt de siguranță a consumatorilor în multe domenii. Astfel, există cerințe de siguranță specifice pentru jucării, aparatură electrică, produse cosmetice și farmaceutice, alimente, brichete, echipamente individuale de protecție, utilaje și ambarcațiuni de agrement.

În plus, regulile stricte garantează faptul că produsele cu defecte sunt retrase de pe piață. UE primește în fiecare an peste 2000 de rapoarte referitoare la produse care nu sunt sigure pentru consum. Cele mai multe dintre acestea se referă la jucării, îmbrăcăminte și articole textile (de ex. cordoane prea largi la hainele copiilor sau substanțe chimice toxice depistate în tapiserii).

UE protejează și interesele mai generale ale consumatorilor, în următoarele domenii:

 • practicile comerciale loiale
 • publicitatea înșelătoare și publicitatea care denigrează mărcile concurente (publicitatea comparativă)
 • indicatorii de preț și sistemele de etichetare
 • clauzele contractuale abuzive
 • vânzarea la distanță și la domiciliu
 • pachetele de servicii turistice și multiproprietatea
 • drepturile persoanelor (călătorii de agrement sau de afaceri)
 • mențiunile de sănătate și privind valoarea nutrițională a alimentelor
 • alimentele noi (de exemplu, alimentele modificate genetic sau alimentele provenite de la animale clonate)
 • compoziția și ambalajele produselor alimentare.
Femeie examinând un produs cosmetic într-un magazin, © EU

Produsele cosmetice trebuie să respecte standardele de siguranță a produselor stabilite de UE.

Practici comerciale loiale

Confruntată cu expansiunea serviciilor financiare și a comerțului electronic, Comisia Europeană a stabilit drepturi pentru consumatorii care contractează împrumuturi sau utilizează alte facilități de credit. Comisia a propus, de asemenea, recomandări privind cele mai bune practici în comerțul online și norme privind toate aspectele plăților fără numerar - inclusiv dreptul de a avea un cont bancar.

Interesele consumatorilor sunt deja luate în considerare în cadrul elaborării legislației privind liberalizarea sectoarelor publice cheie, cum ar fi transporturile, energia electrică și gazul, telecomunicațiile și serviciile poștale. Aceasta înseamnă că ar trebui să aveți acces la servicii de calitate la prețuri abordabile oriunde în UE.

Aplicarea normelor

Dacă ați fost victima unui caz de proastă aplicare a legislației UE, trebuie să puteți obține reparații în instanță. Pentru aceasta, este necesară o mai bună cooperare între țările UE. Procedurile judiciare pot fi costisitoare și de lungă durată, mai ales dacă nu se derulează în țara dumneavoastră. Pentru a încuraja soluționarea extrajudiciară a litigiilor, Comisia a pus la punct modalități de soluționare a conflictelor care costă foarte puțin sau chiar nimic, inclusiv un serviciu online de soluționare a litigiilor, care ar trebui să devină operațional în 2016.

Practicile comerciale neloiale - de exemplu, publicitatea înșelătoare și practicile comerciale agresive, precum hărțuirea, constrângerea sau abuzul de influență - sunt în prezent ilegale în întreaga UE.

Adesea, consumatorii ezită să cumpere bunuri și servicii din alte țări ale UE deoarece nu își cunosc bine drepturile și se tem să nu fie escrocați. Noile norme adoptate de UE vă oferă însă protecție în fața practicilor comerciale agresive și a comercianților necinstiți, indiferent dacă vă faceți cumpărăturile la magazinul din colț sau de pe un site al unui comerciant dintr-o altă țară a UE.

O altă modalitate de a obține reparații poate fi și contactarea Rețelei Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net). Căutați aici centrul cel mai apropiat de dumneavoastră.

Începutul paginii

Consumatori

Manuscris actualizat în noiembrie 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Twitter

 • Comisia Europeană - Sănătate şi protecţia consumatorilorEnglish (en)
 • Centrul Comun de Cercetare - Institutul pentru Sănătate şi Protecţia ConsumatorilorEnglish (en)
 • Centrul Comun de Cercetare - Institutul pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor - Specialişti nutriţieEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: