Consumenten


Het consumentenbeleid van de EU is bedoeld om

 • u te beschermen tegen ernstige risico’s en bedreigingen waar u zich niet zelf tegen kunt beschermen
 • u de mogelijkheid te geven te kiezen op basis van duidelijke, correcte en consequente informatie
 • uw rechten als consument te beschermen, zodat u geschillen met handelaren sneller en efficiënter kunt oplossen
 • ervoor te zorgen dat uw rechten gelijke tred houden met de economische en sociale veranderingen, met name op het gebied van voedsel, energie, vervoer en financiële en digitale producten.

Een EU-markt voor de consument

Op een efficiënte, geïntegreerde EU-markt waar overal dezelfde regels gelden, moet u kunnen vertrouwen op uw rechten als consument als er iets misgaat bij het kopen van producten of het afnemen van diensten in een ander EU-land.

Voor de spotprijs van 5 cent per persoon per jaar handhaaft het consumentenbeschermingsprogramma van de EU de wetten op dit vlak in de hele EU. Daardoor staat u juridisch sterk.

Boodschappen doen op de markt © Shutterstock

Of u nu naar de markt gaat of online winkelt, de EU garandeert uw rechten.

Op de bres voor de consument

Het EU-beleid zorgt voor een hoog niveau van consumentenveiligheid. Er gelden nu specifieke veiligheidsnormen voor speelgoed, elektrische apparaten, cosmetica, geneesmiddelen, voedsel, aanstekers, persoonlijke beschermingsmiddelen, machines en pleziervaartuigen.

Dankzij strenge eisen worden producten met gebreken teruggeroepen. De EU ontvangt jaarlijks meer dan 2000 meldingen over onveilige producten. De meeste daarvan gaan over speelgoed, kleding en textiel (bijv. losse koordjes aan kinderkleding, giftige chemische stoffen in stoffering).

De EU beschermt de belangen van de consument ook op andere gebieden, zoals:

 • eerlijke handelspraktijken
 • misleidende reclames en reclames die concurrerende merken in een kwaad daglicht stellen (vergelijkende reclames)
 • prijsaanduidingen en etikettering
 • oneerlijke contractbepalingen
 • verkoop op afstand of aan huis
 • timesharing en vakantiereizen
 • de rechten van reizigers (recreatief en zakelijk)
 • beweringen over gezondheid en voedingswaarde
 • nieuwe voedingsmiddelen (zoals bijv. genetisch gemodificeerde levensmiddelen of levensmiddelen van gekloonde dieren)
 • ingrediënten en verpakkingen van levensmiddelen
Vrouw bestudeert cosmeticafles in een winkel © EU

Cosmetische producten moeten voldoen aan de veiligheidsnormen van de EU.

Eerlijke handelspraktijken

Vanwege de opmars van financiële diensten en online verkoop heeft de Europese Commissie de rechten van consumenten die gebruikmaken van leningen of andere kredietfaciliteiten vastgelegd. Ook heeft zij voorstellen gedaan voor richtsnoeren voor goede praktijken voor onlineverkopen en regels voor alle aspecten van betalingen met andere betaalmiddelen dan contact geld, waaronder het recht op een bankrekening.

Ook in de wetgeving voor de liberalisering van openbare voorzieningen zoals vervoer, gas en elektriciteit, telecommunicatie en post is al rekening gehouden met de belangen van de consument. Dit betekent dat u overal in de EU toegang moet hebben tot kwalitatief hoogwaardige diensten tegen betaalbare prijzen.

Doeltreffend toezicht

Iedereen moet zijn rechten kunnen laten gelden als de EU-regels niet correct worden toegepast. Dit vereist een betere samenwerking tussen de EU-landen. Rechtszaken, zeker in een ander land, zijn vaak duur en tijdrovend. Om buitengerechtelijke oplossingen aan te moedigen, heeft de Commissie goedkope of gratis methoden ontwikkeld, waaronder een online dienst voor geschillenbeslechting die in 2016 van start gaat.

Oneerlijke handelspraktijken zijn overal in de EU verboden. Het gaat onder meer om misleidende reclame en agressieve verkooppraktijken zoals intimidatie, dwang en ongepaste beïnvloeding.

Veel mensen zijn huiverig voor winkelen in andere EU-landen omdat ze onzeker zijn over hun rechten en bang zijn voor fraude. Nieuwe EU-regels bieden u overal dezelfde bescherming tegen agressieve handelspraktijken en malafide handelaars, of u nu koopt bij de winkel om de hoek of bij een webwinkel in een ander EU-land.

Een andere manier om je rechten te laten gelden, is contact opnemen met het netwerk van Europese ConsumentenCentra, ECC-Net. Er is altijd een centrum in uw land.

Naar boven

Consumenten

Manuscript voltooid in november 2014

Deze publicatie maakt deel uit van de reeks "De Europese Unie in het kort"


Naar bovenBlijf in contact

Twitter

 • Europese Commissie – Gezondheid en consumentenbeschermingEnglish (en)
 • Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek - Instituut voor de gezondheid en de veiligheid van de consumentEnglish (en)
 • Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek - Instituut voor de gezondheid en de veiligheid van de consument - Eenheid VoedingEnglish (en)

Naar boven

CONTACT

Algemene inlichtingen

Bel
00 800 6 7 8 9 10 11 Nadere informatie

E-mail ons uw vragen

Contactgegevens instellingen, bezoekersdiensten, persdiensten

Help ons verbeteren

Gevonden wat u zocht?

JaNee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?