Fogyasztóvédelem


Az EU legfontosabb fogyasztóvédelmi intézkedései a következők:

 • az Ön egészségének, biztonságának és gazdasági jólétének védelme
 • a tájékoztatáshoz és az oktatáshoz való jogok érvényesítése
 • az Ön érdekeinek védelme, valamint érdekképviseleti szervezetek létrehozásának ösztönzése.

Európai uniós piac a fogyasztók számára

Ha a fogyasztók egy másik uniós országból szereznek be árukat és szolgáltatásokat, ezt azzal a tudattal tehetik, hogy probléma esetén érvényesíthetik fogyasztói jogaikat. Ez a hatékony, EU-jogszabályokra épülő integrált uniós gazdaság alapelve.

Fogyasztóvédelmi programjával (2007–2013) az EU azt célozza, hogy magas szintű jogi védelmet biztosítson a fogyasztók számára, és hogy érvényt szerezzen az ezt szolgáló jogszabályoknak.

Vásárlás piacon © Shutterstock

Akár a piacon, akár online vásárolunk, az EU mindenhol védi jogainkat.

A fogyasztók érdekeinek védelme

Az uniós szakpolitika több területen is védi a fogyasztók biztonságát:

 • konkrét biztonsági előírások érvényesek a játékokra, elektromos cikkekre, kozmetikumokra, gyógyszerekre, élelmiszerekre, öngyújtókra, egyéni védőfelszerelésekre, gépekre és kedvtelési célú kishajókra,
 • szigorú szabályok rendelkeznek a hibás termékek visszahívásáról. Az Unióhoz évente több mint 2000 bejelentés érkezik veszélyes vagy nem biztonságos termékekről, amelyek leginkább játékok, ruhák vagy textíliák (pl. előfordul, hogy bizonyos gyerekruhák húzózsinórjai túl hosszúak, vagy hogy cipők, esetleg lakástextil-termékek veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak).

Az EU ezenkívül a fogyasztók tágabb értelemben vett érdekeit is védelmezi többek között az alábbi területeken:

 • tisztességes üzleti gyakorlat
 • megtévesztő és összehasonlító reklám
 • ármutatók és címkézés
 • tisztességtelen szerződési feltételek
 • távértékesítés és házaló kereskedés
 • üdülési jog és szervezett turistautak
 • utasjogok
 • tápértékre és egészségügyi hatásokra vonatkozó állítások
 • új élelmiszerek
 • élelmiszer-összetevők és csomagolóanyagok.
Játék © Bilderbox

A játékoknak kivétel nélkül meg kell felelniük az EU biztonsági szabályainak.

Tisztességes üzleti gyakorlatok

A pénzügyi szolgáltatások és az elektronikus kereskedelem térhódítására válaszul a Bizottság iránymutatásokat terjesztett elő a helyes internetes kereskedelmi módszerek kapcsán, és szabályok bevezetését javasolta a fogyasztói hitelek és a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök vonatkozásában, azok valamennyi szempontját figyelembe véve.

A kulcsfontosságú közszolgáltatások (pl. tömegközlekedés, villamosenergia- és gázszolgáltatás, távközlési és postai szolgáltatások) liberalizálását lehetővé tévő jogszabályok figyelembe veszik a fogyasztók érdekeit. Ennek eredményeképpen valamennyi fogyasztó megfizethető áron, magas színvonalú szolgáltatásokhoz férhet hozzá.

A rendelkezések érvényre juttatása

Az Unió polgárai jogorvoslatban részesülhetnek abban az esetben, ha az uniós jogszabályok végrehajtása nem megfelelő. Ehhez a tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük. A bírósági eljárások sok időt és pénzt emészthetnek fel, különösen, ha az érintett fogyasztó hazáján kívül kerül rá sor. A peren kívüli megállapodások elterjedését elősegítendő az Európai Bizottság kidolgozott alacsony költséggel járó, sőt költségmentes vitarendezési eljárásokat is.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok mint például a megtévesztő reklám és az agresszív értékesítési módszerek (pl. zaklatás, kényszerítés és nem megengedett befolyásolás) alkalmazása illegális az Európai Unió összes tagállamában.

Sokan nem szívesen vásárolnak más országokból, mivel nem biztosak jogaikban, és tartanak az esetlegesen előforduló csalásoktól. Az EU új uniós szabályokat vezetett be, melyek értelmében a fogyasztók egyforma védelemben részesülnek az agresszív kereskedelmi gyakorlattal és a tisztességtelen eszközöket használó kereskedőkkel szemben, függetlenül attól, hogy a sarki vegyesboltban, vagy az interneten, külföldi eladótól vásárolnak.

Jogorvoslati segítség vehető igénybe az Európai Fogyasztói Központok Hálózatán keresztül is. Tekintse meg, melyik az Önhöz legközelebbi központ .

Az oldal tetejére

Fogyasztói ügyek

Megjelent: 2013 februárjában

A kiadvány a „Közérthetően az Európai Unió szakpolitikáiról” sorozat része.


Az oldal tetejéreMaradj kapcsolatban

Twitter

 • Európai Bizottság – egészségügy és fogyasztóvédelemEnglish (en)
 • Közös Kutatóközpont – Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi IntézetEnglish (en)
 • Közös Kutatóközpont – Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Intézet – Táplálkozásügyi csoportEnglish (en)

Az oldal tetejére

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?