Fogyasztóvédelem


Az EU fogyasztóvédelmi politikájának célja:

 • megvédeni a fogyasztókat mindazoktól a súlyos kockázatoktól és veszélyektől, melyekkel szemben egyénileg nem tudnak hatékonyan fellépni;
 • lehetővé tenni, hogy a fogyasztók döntéseiket világos, pontos és koherens információkra alapozhassák;
 • kiállni a fogyasztók jogaiért, gondoskodva arról, hogy gyorsan és hatékonyan rendezni lehessen a kereskedőkkel kialakult jogvitákat;
 • biztosítani, hogy a fogyasztói jogok lépést tartsanak a gazdasági és társadalmi változásokkal – különösen az élelmiszer-, az energia-, a pénzügyi, a közlekedési és a digitális piacon.

Európai uniós piac a fogyasztókért

A hatékony, uniós szintű jogszabályokra épülő integrált uniós gazdaságban a fogyasztók, amikor egy másik uniós országból szereznek be árukat és szolgáltatásokat, ezt abban a tudatban tehetik, hogy probléma esetén érvényt szerezhetnek fogyasztói jogaiknak.

A 2014–2020-as időszakra szóló, évente személyenként mindössze 5 centbe kerülő uniós fogyasztóvédelmi program ), azt célozza, hogy az egységes piacon mindenütt érvényt szerezzen a fogyasztói jogoknak, és magas szintű jogi védelmet biztosítson a fogyasztók számára.

Vásárlás a piacon © Shutterstock

Akár a piacon, akár online vásárolunk, az EU megvédi fogyasztói jogainkat.

A fogyasztók érdekeinek védelme

Az uniós szakpolitika több területen is védi a fogyasztók biztonságát. Külön biztonsági előírások vonatkoznak a játékokra, az elektromos készülékekre, a kozmetikumokra, a gyógyszerekre, az élelmiszerekre, az öngyújtókra, az egyéni védőfelszerelésekre, a gépekre és a kedvtelési célú kishajókra.

Emellett szigorú szabályok rendelkeznek a hibás termékek visszahívásáról. Az Unióhoz évente több mint 2000 bejelentés érkezik nem biztonságos termékekről. Ezek leggyakrabban játékokkal, ruhákkal vagy textíliákkal kapcsolatosak (pl. bizonyos gyerekruhák húzózsinórjai túl hosszúak, egyes lakástextil-termékek veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak).

Az EU ezenkívül a fogyasztók tágabb értelemben vett érdekeit is védelmezi többek között az alábbi területeken:

 • tisztességes üzleti gyakorlatok;
 • megtévesztő vagy a versenytársakat rágalmazó (összehasonlító) reklámok;
 • ármutatók és címkézés;
 • tisztességtelen szerződési feltételek;
 • távértékesítés és házaló kereskedés;
 • üdülési jog és szervezett turistautak;
 • kedvtelési vagy üzleti célú utazáson résztvevő utasok jogai;
 • egészségügyi hatásokra és tápértékre vonatkozó állítások;
 • új élelmiszerek (pl. géntechnológiával módosított vagy klónozott állatokból származó élelmiszerek);
 • élelmiszer-összetevők és csomagolóanyagok.
Boltban kozmetikai szer feliratát tanulmányozó nő © EU

A kozmetikumoknak meg kell felelniük az EU biztonsági szabályainak.

Tisztességes üzleti gyakorlatok

A pénzügyi szolgáltatások és az online értékesítés térhódítása arra késztette az Európai Bizottságot, hogy rögzítse, milyen fogyasztói jogok illetik meg a fogyasztói hitelekhez vagy más hiteleszközökhöz folyamodókat. Emellett iránymutatásokat terjesztett elő a helyes internetes kereskedelmi módszerekről, és minden szempontra kiterjedő szabályozás bevezetését javasolta a készpénz-helyettesítő fizetési eszközök vonatkozásában, beleértve a bankszámlához való jogot is.

A legfontosabb közszolgáltatások (pl. tömegközlekedés, villamosenergia- és gázszolgáltatás, távközlési és postai szolgáltatások) liberalizálására irányuló jogszabályok figyelembe veszik a fogyasztók érdekeit. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak elérhető áron az EU egész területén minőségi szolgáltatást kell kapniuk.

A rendelkezések érvényre juttatása

Az Unió polgárai jogorvoslatban részesülhetnek abban az esetben, ha az uniós jogszabályok végrehajtása nem megfelelő. Ehhez a tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük. A bírósági eljárások sok időt és pénzt emészthetnek fel, különösen, ha az érintett fogyasztó hazáján kívül kerül rá sor. A peren kívüli megállapodások elterjedését elősegítendő az Európai Bizottság alacsony költséggel járó vagy költségmentes vitarendezési eljárásokat is kidolgozott, köztük egy várhatóan 2016-tól működő, a vitarendezést segítő internetes szolgáltatást.

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok – például megtévesztő reklámok és agresszív értékesítési módszerek (pl. zaklatás, kényszerítés és nem megengedett befolyásolás) – alkalmazása ma már illegális az Európai Unió összes tagállamában.

Sokan nem szívesen vásárolnak más uniós országokból árukat és szolgáltatásokat, mivel nem biztosak jogaikban, és tartanak az esetlegesen előforduló csalásoktól. Az új uniós szabályok egyforma védelmet biztosítanak az agresszív kereskedelmi gyakorlattal és a tisztességtelen eszközöket használó kereskedőkkel szemben, függetlenül attól, hogy a sarki vegyesboltban, vagy az interneten, külföldi eladótól vásárolunk.

Jogorvoslati segítségért az Európai Fogyasztói Központok Hálózatához is lehet fordulni. Keresse meg az Önhöz legközelebbi központot češtinadanskDeutschEnglishfrançaisitalianoNederlandspolskiromânăsvenska.

Az oldal tetejére

Fogyasztói ügyek

Kézirat frissítve: 2014 novemberében

A kiadvány a „Közérthetően az Európai Unió szakpolitikáiról” sorozat része.


Az oldal tetejéreMaradj kapcsolatban

Twitter

 • Európai Bizottság – egészségügy és fogyasztóvédelemEnglish (en)
 • Közös Kutatóközpont – Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi IntézetEnglish (en)
 • Közös Kutatóközpont – Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Intézet – Táplálkozásügyi csoportEnglish (en)

Az oldal tetejére

Segítsen tökéletesíteni honlapunkat!

Megtalálta-e a keresett információt?

IgenNem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?