Navigacijski put

Potrošači


Politika EU-a za zaštitu potrošača osmišljena je kako bi:

 • vas zaštitila od ozbiljnih rizika i prijetnji koje ne možete sami riješiti
 • omogućila vam da izabirete na temelju jasnih, točnih i ujednačenih informacija
 • zaštitila vaša potrošačka prava, omogućujući vam brzo i učinkovito rješavanje sporova s trgovcima
 • osigurala usklađenost prava potrošača s gospodarskim i društvenim promjenama, posebno na tržištima hrane, energije, financija, prometa i digitalnih proizvoda.

Tržište EU-a za potrošače

U učinkovitom, integriranom gospodarstvu EU-a koje se temelji na pravilima koja vrijede na čitavom području EU-a potrebno je da potrošači imaju povjerenje u to da će njihova prava biti zaštićena u slučaju problema do kojih može doći pri kupnji robe i usluga u drugim državama članicama EU-a.

Uz godišnji trošak od samo 5 centa po osobi, EU-ov Program za zaštitu potrošača za razdoblje 2014. – 2020. osmišljen je u cilju provođenja zakonodavstva o zaštiti potrošača na cijelom jedinstvenom tržištu, čime vam se pruža visoka razina pravne zaštite.

Kupnja na tržnici © Shutterstock

Bez obzira na to kupujete li na tržnici ili na internetu, EU štiti vaša prava.

Briga za prava potrošača

Politikom EU-a osigurava se visoka razina sigurnosti potrošača u mnogim područjima. Utvrđeni su posebni sigurnosni zahtjevi za igračke, električne uređaje, kozmetiku, lijekove, hranu, upaljače, opremu za osobnu zaštitu, strojeve i rekreacijske čamce.

Osim toga, strogim se pravilima omogućuje povlačenje neispravnih proizvoda. EU godišnje prima više od 2000 izvješća o nesigurnim proizvodima. Većina njih odnosi se na igračke, odjeću i tekstil (npr. nepričvršćene vrpce na dječjoj odjeći ili otrovne kemikalije u presvlakama).

EU osim toga štiti šire interese potrošača u područjima kao što su:

 • poštena poslovna praksa
 • zavaravajuće reklame i reklame kojima se ocrnjuju konkurentske robne marke (komparativno oglašavanje)
 • pokazatelji cijena i označivanje
 • nepošteni uvjeti ugovora
 • prodaja na daljinu i od vrata do vrata
 • prava na nekretnine za odmor uz vremenski ograničenu uporabu i paket aranžmani
 • prava putnika na rekreacijskim ili poslovnim putovanjima
 • tvrdnje o zdravlju i o prehrambenoj vrijednosti
 • nova hrana (npr. genetski modificirana hrana ili hrana od kloniranih životinja)
 • sastojci hrane i ambalaža.
Žena proučava kozmetičku bočicu u dućanu, © EU

Kozmetika mora zadovoljavati sigurnosne standarde EU-a.

Poštena poslovna praksa

Europska komisija uspostavila je, kao odgovor na povećanje financijskih usluga i internetske prodaje, prava potrošača koji uzimaju kredite ili upotrebljavaju neke druge kreditne linije. Isto je tako predložila i smjernice za dobru praksu internetskog poslovanja i pravila za sve oblike negotovinskih plaćanja – uključujući pravo na bankovni račun.

Interesi potrošača obuhvaćeni su zakonima kojima je cilj liberalizacija ključnih javnih usluga kao što su prijevoz, opskrba električnom energijom i plinom, telekomunikacije i pošta. To znači da biste svuda u EU-u trebali imati pristup kvalitetnim uslugama po pristupačnim cijenama.

Provedba propisa

Ako se pravila EU-a ne provode na pravi način, potrošači mogu ostvariti pravnu zaštitu. Za to je potrebna bolja suradnja među državama članicama EU-a. Sudski postupci mogu biti skupi i dugotrajni, pogotovo ako se vode izvan vaše matične države. Kako bi se potaknule izvansudske nagodbe, Komisija je razvila načine rješavanja sporova koji koštaju vrlo malo ili su besplatni, uključujući i internetsku službu za rješavanje sporova koju će pokrenuti 2016.

Nepoštene poslovne prakse, npr. zavaravajuće oglašavanje ili agresivna prodaja, kao što su uznemirivanje, prisila i upotreba nedopuštenog utjecaja, danas su nezakonite na čitavom području EU-a.

Mnogi su ljudi neodlučni kad je riječ o kupnji robe ili usluga iz drugih država članica EU-a jer nisu sigurni u svoja prava te se boje prijevara. No novi propisi EU-a štite od agresivnih poslovnih praksi i nepoštenih trgovaca – bilo da kupujete u svojem lokalnom dućanu ili s web-mjesta u drugoj državi članici EU-a.

Pravnu zaštitu možete tražiti i preko Mreže europskih centara za zaštitu potrošača (ECC-Net). Pronađite vama najbliži centar češtinadanskDeutschEnglishfrançaisitalianoNederlandspolskiromânăsvenska.

Vrh

Potrošači

Rukopis ažuriran u studenome 2014.

Ova publikacija je dio serije "Objašnjena Europska Unija"


VrhOstanite povezani

Twitter

 • Europska komisija - Zdravstvo i potrošačiEnglish (en)
 • Zajednički istraživački centar - Institut za zaštitu zdravlja i potrošačaEnglish (en)
 • Zajednički istraživački centar - Institut za zaštitu potrošačaEnglish (en)

Vrh

KONTAKT

Upiti o općim informacijama

Nazovite
00 800 6 7 8 9 10 11 Više informacija o službi

Pošaljite Vaša pitanja e-poštom

Detalji o kontaktima i posjetama institucijama, kontakti s tiskom

Pomognite nam poboljšati

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

DaNe

Što ste tražili?

Imate li prijedloga?