Kuluttajat


EU:n kuluttajapolitiikan tarkoituksena on

 • suojella kuluttajia vakavilta riskeiltä ja uhkilta
 • varmistaa selkeä, luotettava ja johdonmukainen kuluttajatiedotus
 • puolustaa kuluttajien oikeuksia ja vahvistaa heidän asemaansa riitatilanteissa
 • varmistaa oikeuksien ajantasaisuus talouden ja yhteiskunnan muuttuessa – erityisesti elintarvike-, energia-, liikenne- ja digitaalimarkkinoilla.

Kuluttajien EU-markkinat

EU:n dynaaminen ja yhdentynyt talous perustuu EU:n laajuisiin sääntöihin. Kuluttajan on voitava luottaa siihen, että hänen oikeuksiaan kunnioitetaan ongelmatilanteissa, joita voi esiintyä ostettaessa tavaroita tai palveluja muista EU-maista.

EU:n kuluttajansuojaohjelmassa vuosille 2014–2020 pyritään tehostamaan kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanoa EU:n sisämarkkinoilla. Ohjelman toteutus maksaa vain muutaman sentin eurooppalaista kohden vuodessa, mutta sillä taataan korkeatasoinen kuluttajansuoja EU:ssa.

Ostoksilla torilla © Shutterstock

EU suojaa kuluttajan oikeuksia niin torilla kuin netissäkin.

EU kuluttajan asialla

EU:n kuluttajapolitiikalla taataan kuluttajille kattava turva monilla aloilla: EU:ssa on hyväksytty tuoteryhmäkohtaisia turvallisuusvaatimuksia lelujen, sähkölaitteiden, kosmetiikan, lääkkeiden, elintarvikkeiden, sytyttimien, henkilösuojaimien, koneiden ja huviveneiden turvallisuuden takaamiseksi.

EU:lla on myös tiukat säännöt viallisten tuotteiden markkinoilta vetämistä varten. Se saa vuosittain yli 2 000 ilmoitusta vaarallisista tuotteista. Useimmiten ilmoitukset koskevat leluja, vaatteita ja tekstiilejä, vaikkapa lastenvaatteiden nyörejä ja verhoilumateriaalien myrkyllisiä kemikaaleja.

EU puolustaa kuluttajien etuja myös yleisemmällä tasolla esimerkiksi seuraavilla aloilla:

 • hyvän kauppatavan mukaiset menettelyt
 • harhaanjohtava ja vertaileva mainonta
 • hinta- ja pakkausmerkinnät
 • kohtuuttomat sopimusehdot
 • etämyynti ja kotimyynti
 • lomaosakkeet ja pakettilomat
 • loma- ja liikematkailu
 • ravitsemus- ja terveysväitteet
 • uuselintarvikkeet (esim. muuntogeeniset tai kloonatuista eläimistä valmistettavat tuotteet)
 • elintarvikkeiden ainesosat ja pakkaukset.
Nainen tarkastelee kosmetiikkatuotetta kaupassa © EU

Kosmetiikkatuotteiden on oltava EU:n turvastandardien mukaisia.

Hyvän kauppatavan mukaiset menettelyt

Erilaisten rahoituspalveluiden tarjonta ja sähköinen kaupankäynti lisääntyvät jatkuvasti. Tämän vuoksi Euroopan komissio vahvistanut kuluttajien oikeudet pankkilainojen ja muiden luottojen alalla. Lisäksi se on ehdottanut verkkokaupankäynnin hyviä kauppatapoja koskevia suuntaviivoja ja muihin kuin käteismaksuihin liittyviä sääntöjä. Näihin sisältyy muun muassa oikeus pankkitiliin.

Kuluttajien edut on otettu huomioon lainsäädännössä, jolla vapautetaan markkinoita keskeisillä julkisen palvelun aloilla, kuten liikenne-, sähkö- ja kaasu-, televiestintä- ja postipalveluissa. Tarkoituksena on taata korkealaatuiset palvelut kaikille kansalaisille kohtuuhintaan kaikkialla EU:ssa.

Sääntöjen noudattamisen valvonta

Kuluttajilla on oltava valitusoikeus, jos EU-sääntöjä laiminlyödään. Tämä edellyttää entistä parempaa yhteistyötä EU-maiden välillä. Oikeudenkäynnit voivat olla kalliita ja aikaa vieviä varsinkin kuluttajan kotimaan ulkopuolella. Komissio on halunnut edistää tuomioistuinten ulkopuolista kiistojenratkaisua kehittämällä maksuttomia tai edullisia vaihtoehtoisia riidanratkaisumenettelyjä. Yksi sellainen, riitojen sovittelu verkossa, käynnistyy vuonna 2016.

EU on kieltänyt sopimattomat kaupalliset menettelyt, esimerkiksi harhaanjohtavan mainonnan ja aggressiiviset myyntikeinot kuten häirinnän, pakottamisen ja sopimattoman vaikuttamisen.

Monet kuluttajat varovat tuotteiden tai palveluiden hankkimista muista EU-maista, koska he eivät tunne oikeuksiaan ja pelkäävät tulevansa huijatuiksi. EU:n uudet kuluttajansuojasäännöt antavat kuluttajille kuitenkin saman suojan hyökkäävää kaupankäyntiä ja huijareita vastaan riippumatta siitä, tehdäänkö ostokset lähikaupasta vai netin kautta toisesta EU-maasta.

Kuluttajat voivat kääntyä myös EU-kuluttajaneuvontakeskusten verkon (ECC-Net) puoleen. Eri maiden keskusten yhteystiedot löytyvät tästä. češtinadanskDeutschEnglishfrançaisitalianoNederlandspolskiromânăsvenska

Sivun alkuun

Kuluttajat

Teksti on päivitetty marraskuussa 2014

Julkaisu kuuluu Valokeilassa Euroopan unionin politiikka -sarjaan


Sivun alkuunPidä yhteyttä

Twitter

 • Euroopan komissio – Terveys- ja kuluttaja-asiatEnglish (en)
 • Yhteinen tutkimuskeskus – Kuluttajien terveyden ja kuluttajansuojan laitosEnglish (en)
 • Yhteinen tutkimuskeskus – Kuluttajien terveyden ja kuluttajansuojan laitos – RavitsemustyöryhmäEnglish (en)

Sivun alkuun

YHTEYDENOTOT

Yleisluontoiset kyselyt

Soita numeroon
00 800 6 7 8 9 10 11 Tietoa puhelinpalvelusta

Lähetä sähköpostia

EU-elinten yhteystiedot, vierailut ja mediakontaktit

Aiheeseen liittyvää

Auta meitä kehittämään sivustoa

Löysitkö etsimäsi tiedon?

KylläEn

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.