Διαδρομή πλοήγησης

Καταναλωτές


Η πολιτική της ΕΕ για τους καταναλωτές σκοπό έχει

 • να σας προστατεύει έναντι σοβαρών κινδύνων που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας
 • να σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε τις επιλογές σας με βάση σαφή, ακριβή και συνεπή πληροφόρηση
 • να προασπίζει τα δικαιώματά σας ως καταναλωτή, επιτρέποντάς σας να επιλύετε τυχόν διαφορές με εμπόρους γρήγορα και αποτελεσματικά
 • να μεριμνά ώστε τα δικαιώματά σας να συνάδουν με τις οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, ιδίως στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των μεταφορών και των ψηφιακών αγορών.

Μια ευρωπαϊκή αγορά στη διάθεση των καταναλωτών

Σε μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οικονομία, που λειτουργεί με βάση εναρμονισμένους κανόνες, πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη ότι τα δικαιώματά σας θα προστατεύονται σε περίπτωση προβλήματος κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών από άλλες χώρες της ΕΕ.

Το πρόγραμμα της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών 2014-2020, με ετήσιο κόστος μόλις 5 σεντ ανά πολίτη, έχει ως στόχο να διασφαλίσει την επιβολή της νομοθεσίας για τους καταναλωτές σε όλη την ενιαία αγορά και να σας προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο νομικής προστασίας .

Βόλτα στην αγορά © Shutterstock

Είτε πραγματοποιείτε τις αγορές σας σε καταστήματα, είτε μέσω Διαδικτύου, η ΕΕ προστατεύει τα δικαιώματά σας.

Μέριμνα για τα συμφέροντά σας

Η πολιτική της ΕΕ εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών σε πολλούς τομείς. Ισχύουν ειδικά πρότυπα ασφαλείας για τα παιχνίδια, τις ηλεκτρικές συσκευές, τα καλλυντικά, τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τους αναπτήρες, τους εξοπλισμούς ατομικής προστασίας, τις μηχανές και τα σκάφη αναψυχής.

Επίσης, αυστηροί κανόνες διασφαλίζουν την απόσυρση ελαττωματικών προϊόντων. Η ΕΕ λαμβάνει πάνω από 2.000 κοινοποιήσεις για επικίνδυνα προϊόντα κάθε χρόνο, οι οποίες αφορούν κυρίως παιχνίδια, ρούχα και υφάσματα (π.χ. χαλαρά νήματα σε παιδικά ρούχα, τοξικά χημικά σε παπούτσια και ταπετσαρίες).

Η ΕΕ διασφαλίζει επίσης τα ευρύτερα συμφέροντα των καταναλωτών σε τομείς όπως:

 • θεμιτές επιχειρηματικές πρακτικές
 • παραπλανητική διαφήμιση και διαφήμιση που δυσφημεί ανταγωνιστικά προϊόντα (συγκριτική διαφήμιση)
 • δείκτες τιμών και επισήμανση
 • καταχρηστικές ρήτρες συμβάσεων
 • πωλήσεις εξ αποστάσεως και κατ’ οίκον
 • χρονομεριστική μίσθωση και οργανωμένες διακοπές
 • δικαιώματα όσων ταξιδεύουν για αναψυχή ή για επαγγελματικούς λόγους
 • ισχυρισμοί για τις θρεπτικές και υγιεινές ιδιότητες
 • νέα τρόφιμα (π.χ. γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα)
 • συστατικά των τροφίμων και συσκευασία.
γυναίκα εξετάζει προσεκτικά μια φιάλη καλλυντικών, © ΕΕ

Τα καλλυντικά πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας της ΕΕ.

Θεμιτές επιχειρηματικές πρακτικές

Λαμβανομένης υπόψη της ανάπτυξης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει δικαιώματα για τους καταναλωτές που παίρνουν δάνεια ή κάνουν χρήση άλλων πιστωτικών διευκολύνσεων. Έχει επίσης εκδώσει συστάσεις για ορθές επιχειρηματικές πρακτικές στο Διαδίκτυο και κανόνες για όλες τις πληρωμές που δεν γίνονται τοις μετρητοίς, καθώς και για το δικαίωμα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού.

Τα συμφέροντα των καταναλωτών έχουν ληφθεί υπόψη στη νομοθεσία για την απελευθέρωση των βασικών δημόσιων υπηρεσιών όπως οι μεταφορές, η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, οι τηλεπικοινωνίες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ κι αν βρίσκεστε.

Επιβολή των κανόνων

Πρέπει να έχετε δυνατότητα προσφυγής σε περίπτωση που οι κανόνες της ΕΕ δεν εφαρμόζονται σωστά. Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Οι δικαστικές διαδικασίες, ιδίως ενώπιον δικαστηρίων άλλης χώρας, μπορεί να είναι δαπανηρές και χρονοβόρες. Για να ενθαρρύνει την εξώδικη διευθέτηση διαφορών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει εναλλακτικούς τρόπους επίλυσής τους, δωρεάν ή με χαμηλό κόστος, π.χ. μια ηλεκτρονική υπηρεσία επίλυσης διαφορών που πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2016.

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως η παραπλανητική διαφήμιση και οι επιθετικές πρακτικές πώλησης, π.χ. η παρενόχληση, ο καταναγκασμός και η άσκηση αθέμιτης επιρροής, είναι πλέον παράνομες σε όλη την ΕΕ.

Πολλοί διστάζουν να αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες από άλλες χώρες της ΕΕ γιατί δεν είναι σίγουροι για τα δικαιώματά τους και φοβούνται ότι θα εξαπατηθούν. Ωστόσο, οι νέοι κανόνες της ΕΕ σάς παρέχουν τον ίδιο βαθμό προστασίας από επιθετικές εμπορικές πρακτικές και αδίστακτους εμπόρους, είτε κάνετε τις αγορές σας από κατάστημα της γειτονιάς σας είτε από ιστότοπο άλλου κράτους μέλους της ΕΕ. .

Για θέματα προσφυγής, μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (ECC-Net). Αναζητήστε το πλησιέστερο κέντρο εδώ češtinadanskDeutschEnglishfrançaisitalianoNederlandspolskiromânăsvenska.

Αρχή σελίδας

Καταναλωτές

Το χειρόγραφο επικαιροποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014.

Η έκδοση αυτή αποτελεί μέρος της σειράς «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απλά λόγια


Αρχή σελίδαςΚρατήστε επαφή

Twitter

 • Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Υγεία και πολιτική καταναλωτώνEnglish (en)
 • Κοινό Κέντρο Ερευνών - Ινστιτούτο Υγείας και Προστασίας του ΚαταναλωτήEnglish (en)
 • Κοινό Κέντρο Ερευνών - Ινστιτούτο Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή - Ομάδα διατροφήςEnglish (en)

Αρχή σελίδας

Βοηθήστε μας να βελτιώσουμε το δικτυακό τόπο

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

ΝαιΌχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;