Потребители


Политиката на ЕС за потребителите има за цел:

 • да ви защитава от сериозни рискове и заплахи, с които не можете да се справите сам;
 • да осигурява условия да избирате въз основа на ясна, точна и последователна информация;
 • да защитава вашите права на потребители, като ви дава възможност бързо и ефективно да разрешавате спорове с търговци;
 • да гарантира, че вашите права са в крак с икономическите и социалните промени — особено по отношение на пазарите на храни, енергия, финансови услуги, транспорт и цифрови продукти и услуги.

Пазар на ЕС за потребителите

В една ефективна и интегрирана европейска икономика, основана на важащи в целия Съюз правила, трябва да можете да разчитате, че правата ви на потребител ще бъдат защитени в случай на проблеми при покупка на стоки или услуги в други страни от ЕС.

С годишни разходи от само 5 цента на човек програмата на ЕС за защита на потребителите за 2014 — 2020 г. има за цел прилагане на законодателството за потребителите в рамките на единния пазар, като ви осигурява високо равнище на правна защита.

Пазаруване на пазар © Shutterstock

ЕС защитава правата ви, независимо дали пазарувате на пазара или по интернет

Грижа за вашите интереси

Благодарение на политиката на ЕС потребителите могат да разчитат на високо ниво на безопасност в много области. Съществуват специални изисквания за безопасност за играчките, електрическите уреди, козметичните продукти, фармацевтичните изделия, храните, запалките, личните предпазни средства, машините и плавателните съдове за отдих.

Освен това наличието на строги правила гарантира, че дефектните продукти се изтеглят от пазара. Всяка година ЕС получава над 2000 уведомления за опасни продукти. Повечето от тях са за играчки, дрехи и текстилни изделия (например разхлабени връзки на детски облекла или токсични вещества в тапицерии).

ЕС защитава и интересите на потребителите в по-широк смисъл в области като:

 • лоялни търговски практики;
 • заблуждаващи реклами и реклами, с които се дискредитират конкурентни марки (сравнителна реклама);
 • указване на цените и етикетиране;
 • неравноправни договорни клаузи;
 • продажба от разстояние и по домовете;
 • временно ползване на недвижима собственост и туристически пакети;
 • права на пътниците;
 • твърдения за ползи за здравето и за хранителната стойност;
 • нови храни (например генетично модифицирани храни или храни от клонирани животни);
 • хранителни съставки и опаковане.
Жена разглежда шише с козметичен продукт в магазин © EU

Козметичните продукти трябва да отговарят на стандартите на ЕС за безопасност

Лоялни търговски практики

В отговор на увеличаването на финансовите услуги и продажбите по интернет Европейската комисия въведе правила за потребителите, които вземат кредити или използват други кредитни инструменти. Тя също така предложи насоки за добри бизнес практики онлайн и правила за всички аспекти на безналичните плащания, включително за правото на банкова сметка.

Интересите на потребителите са взети предвид в законите за либерализиране на важни обществени услуги като обществен транспорт, доставка на електроенергия и газ, далекосъобщения и пощенски услуги. Това означава, че навсякъде в ЕС трябва да можете да ползвате качествени услуги на достъпни цени.

Прилагане на правилата

Ако правилата на ЕС не се прилагат правилно, трябва да можете да получите обезщетение. Това изисква по-добро сътрудничество между страните от ЕС. Съдебните производства могат да са скъпи и да отнемат много време, особено ако не се водят във вашата страна. За да насърчи използването на извънсъдебно разрешаване на спорове, Комисията изготви способи за уреждане на спорове, за които разходите са малки или въобще няма разходи, включително онлайн услуга за разрешаване на спорове, която трябва да започне да функционира през 2016 г.

Нелоялните търговски практики, например подвеждаща реклама и агресивни търговски практики като тормоз, принуда и оказване на неправомерно влияние, вече са незаконни в ЕС.

Много хора се притесняват да купуват стоки и услуги от други страни от ЕС, защото не са сигурни какви са правата им и се боят от измами. Нови правила на ЕС обаче ви защитават от агресивни бизнес практики и недобросъвестни търговци, независимо дали пазарувате от близкия квартален магазин или от уебсайт в друга страна от ЕС.

Друг начин да потърсите обезщетение е да се свържете с мрежата от европейски потребителски центрове (ECC-Net). Намерете най-близкия до вас център.češtinadanskDeutschEnglishfrançaisitalianoNederlandspolskiromânăsvenska

Нагоре

Потребители

Текстът е актуализиран през ноември 2014 г.

Тази публикация е част от серията „Политиките на Европейския съюз“


НагореОстанете на линия

Twitter

 • Европейска комисия – Здравеопазване и потребителиEnglish (en)
 • Съвместен изследователски център – Институт по здравеопазване и защита на потребителитеEnglish (en)
 • Съвместен изследователски център – Институт по здравеопазване и защита на потребителите – Екип по хранEnglish (en)

Нагоре

Помогнете ни да направим сайта по-добър

Намерихте ли търсената от вас информация?

ДаНе

Какво търсехте?

Имате ли предложения?