Cale de navigare

Concurență


Normele europene în materie de concurență au fost concepute astfel încât să le garanteze întreprinderilor condiții echitabile și egale de concurență. În același timp, ele iau în considerare aspecte precum inovarea, standardele comune sau dezvoltarea întreprinderilor mici.

Pentru o concurență loială

Două persoane descărcând un camion © Imageselect

Unele firme internaționale de transport de mobilă au fost amendate pentru că și-au armonizat tarifele.

Conform normele europene, întreprinderilor nu li se permite:

 • fixeze prețuri sau să-și distribuie între ele cote de piață
 • facă abuz de poziție dominantă pentru a elimina concurenții de dimensiuni mai mici de pe o anumită piață 
 • fuzioneze dacă astfel ar obține o poziție care le-ar permite să controleze piața.
  În realitate, aceste norme reușesc să împiedice doar un număr mic de fuziuni. Companiile mari, care desfășoară un volum mare de activități în UE, nu pot fuziona fără aprobarea prealabilă a Comisiei Europene, chiar dacă nu își au sediul în UE. 

Protecție pentru întreprinderile mici

Firmele mari nu se pot folosi de puterea lor de negociere pentru a le impune furnizorilor sau clienților lor condiții care le-ar putea îngreuna negocierea unor contracte comerciale cu firme concurente. Comisia poate amenda întreprinderile care recurg la astfel de practici (și chiar face acest lucru), deoarece pot determina o creștere a prețurilor și/sau reducerea ofertei.

UE investighează practicile neconcurențiale nu doar în sectorul comerțului cu bunuri, ci și în cazul profesiilor liberale și în sectorul serviciilor, inclusiv în cel al serviciilor financiare, cum ar fi serviciile bancare cu amănuntul și cardurile de credit.

Fără ajutoare nejustificate

Comisia monitorizează, de asemenea, ajutorul pe care guvernele statelor membre îl acordă întreprinderilor (ajutor de stat), de exemplu, sub forma:

 • împrumuturilor și subvențiilor
 • facilităților fiscale
 • furnizării de produse și servicii la prețuri preferențiale
 • garanțiilor de stat care îmbunătățesc ratingul de credit al unei societăți în raport cu concurenții săi.

Această asistență nu este însă lipsită de riscuri. Ea poate favoriza interesele firmelor care se sprijină pe o rețea de relații, în detrimentul celor care concurează pe piață bazându-se numai pe forțele proprii, și toate acestea pe banii contribuabilului. Descurajarea acestor subvenții nemeritate constituie o modalitate ieftină și eficientă de a asigura condiții echitabile de concurență în Europa și de a promova creșterea economică.

Norme flexibile 

Aceste norme sunt aplicate cu discernământ și flexibilitate. Considerentele luate întotdeauna în calcul sunt beneficiile pentru consumatori sau eventualele prejudicii care ar putea fi aduse altor întreprinderi. De exemplu, guvernele pot acorda ajutor întreprinderilor aflate în dificultate — sau întreprinderilor nou-create — dacă acestea au o șansă reală de a deveni în cele din urmă profitabile și, astfel, de a salva sau chiar de a crea locuri de muncă. Nu este însă permisă ajutarea întreprinderilor care se află în dificultate, dar care nu au nicio șansă de a deveni viabile.

Alte posibile excepții de la normele generale privesc:

 • companiile care lucrează împreună la elaborarea unui standard tehnic unic, valabil pentru ansamblul pieței;
 • societățile mai mici, care cooperează pentru a putea concura mai bine cu firmele mai mari;
 • inițiativele în materie de cercetare și inovare;
 • proiectele de dezvoltare regională.

Cazuri recente

Unul dintre cele mai renumite cazuri în care Comisia a acuzat o firmă de concurență neloială a implicat compania americană de IT Microsoft. Comisia a amendat Microsoft pentru că le impunea consumatorilor să cumpere mai multe tipuri de software într-un singur pachet IT. Comisia a considerat că, prin această practică comercială, Microsoft limita dreptul consumatorilor de a alege, menținând în mod artificial prețurile la un nivel ridicat și descurajând inovarea în cadrul sectorului.

Schiță în 3D a unei mașini ©_Leonello_Calvetti_Dreamstime

Combaterea cartelurilor pe piața pieselor de schimb auto este benefică și pentru societățile comerciale, și pentru consumatori.

Comisia a amendat recent mai mulți producători de piese de schimb care se înțeleseseră în secret să ceară constructorilor de automobile prețuri excesive pentru rulmenții și fasciculele de cabluri electrice destinate automobilelor și camioanelor, ceea ce a condus, în ultimă instanță, la creșterea prețurilor pentru consumatori.  

Mecanisme de echilibrare

Competențele extinse ale Comisiei în ceea ce privește investigarea comportamentelor anticoncurențiale și sancționarea încălcării normelor europene în materie de concurență sunt supuse unor mecanisme interne de echilibrare, precum și controlului jurisdicțional al Curții Europene de Justiție. Se întâmplă des ca întreprinderile și guvernele statelor membre să atace în instanță deciziile Comisiei și, uneori, să aibă câștig de cauză.

Începutul paginii

Politica în domeniul concurenței

Manuscrito atualizado em novembro de 2014

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiCONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: