Cale de navigare

Cetăţenia UE


Toţi cetăţenii unei ţări membre a Uniunii Europene sunt, automat, şi cetăţeni ai UE. Cetăţenia UE vine în completarea cetăţeniei naţionale şi vă conferă câteva drepturi importante în plus.

Cetăţenia UE - drepturile dumneavoastră

Bancnote euro şi un paşaport într-un portofel © iStockphoto

Cetăţenii UE pot locui într-o altă ţară a Uniunii timp de cel mult 3 luni, doar pe bază de paşaport sau buletin.

Drepturile care vă revin în calitate de cetăţean al UE se regăsesc în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (articolul 20) şi în Carta drepturilor fundamentale (Titlul V). Mai multe informaţii despre drepturile dumneavoastră pe site-urile Europa ta şi Europe Direct.

Dreptul de a locui şi circula liber în UE

În calitate de cetăţean al UE, aveţi dreptul de a locui şi de a circula liber pe teritoriul UE DeutschEnglishfrançais fără a face obiectul discriminării pe motiv de naţionalitate. Dacă îndepliniţi anumite condiţii, vă puteţi stabili oriunde pe teritoriul UE. De exemplu, la intrarea în altă ţară din UE, vi se poate cere să arătaţi un act de identitate, iar pentru a pleca în alt stat membru pe o perioadă de peste trei luni, trebuie să îndepliniţi anumite condiţii care diferă în funcţie de motivul deplasării (muncă, studii, etc.).

Participarea la viaţa politică a UE

Mână introducând un buletin de vot în urnă. Pe fundal, drapelul UE © iStockphoto

Toţi cetăţenii UE au dreptul de a vota la alegerile pentru Parlamentul European.

Fiecare cetăţean al UE are dreptul de a vota şi de a candida DeutschEnglishfrançais la alegerile pentru Parlamentul European sau la alegerile municipale organizate în ţara în care locuieşte, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii ţării respective.

Plângeri

Dreptul de a adresa petiţii Deutsch (de) English (en) français (fr) vă permite să aduceţi la cunoştinţa Parlamentului European preocupările sau nemulţumirile pe care le aveţi. Puteţi solicita Parlamentului să se ocupe de o plângere personală, ori de o problemă de interes public. Subiectul acesteia trebuie să intre în sfera de activitate a UE şi să vă vizeze direct.

Pentru plângerile referitoare la „proasta administrare” de către o instituţie sau un organism al UE, vă puteţi adresa Ombudsmanului European.

De asemenea, puteţi contacta direct instituţiile şi organismele consultative ale UE şi aveţi dreptul de a primi răspuns în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale.

Protecţie consulară

Dacă vă aflaţi într-o ţară din afara UE şi aveţi nevoie de ajutor, beneficiaţi de protecţie consulară din partea ambasadei sau a consulatului oricărui stat membru al UE. Vi se poate oferi asistenţă în situaţii legate de deces, accident sau îmbolnăvire, arest sau detenţie, acte de violenţă şi repatriere.

Iniţiativa cetăţenească

Iniţiativa cetăţenească europeană vă permite să-i solicitaţi Comisiei Europene să pregătească o propune de act legislativ. Cererea trebuie să fie semnată de cel puţin un milion de cetăţeni provenind din cel puţin un sfert din statele membre.

Participarea activă la viaţa civică a UE

Pe lângă drepturile menţionate mai sus, Uniunea încurajează cetăţenii şi organizaţiile să joace un rol activ în dezvoltarea UE. Programul Europa pentru cetăţeni Deutsch (de) English (en) français (fr) finanţează iniţative în domenii ca participarea şi democraţia la nivelul UE, dialogul intercultural, ocuparea forţei de muncă, coeziunea socială şi dezvoltarea durabilă, impactul politicilor UE asupra societăţii. Programul Drepturi fundamentale şi cetăţenie English (en) promovează drepturile cetăţenilor UE.

Anul european al cetăţenilor oferă, în 2013, posibilitatea informării cetăţenilor UE în legătură cu drepturile care le revin şi angajării unor dialoguri cu aceştia pe tema cetăţeniei UE.

Pentru a promova cetăţenia UE, Comisia publică un raport privind cetăţenia UE .

Începutul paginii

Începutul paginiiRămâi conectat

Facebook

  • Iniţiativa cetăţenească europeanăEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: