Cale de navigare

Cetățenia UE


Ce drepturi aveți și cum le puteți utiliza

Toți cetățenii unei țări membre a Uniunii Europene sunt, automat, și cetățeni ai UE. Statutul de cetățean al UE conferă o serie de drepturi și responsabilități suplimentare importante.

Cetățenia UE - drepturile dumneavoastră

Drepturile care vă revin în calitate de cetățean al UE se regăsesc în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (articolul 20) și în Carta drepturilor fundamentale danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisGaeilgeitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska (Titlul V).

Aveți nevoie de ajutor privind exercitarea drepturilor?

Pentru a sensibiliza autoritățile publice și naționale, Comisia publică periodic un raport privind cetățenia UE DeutschEnglishfrançais.

Dreptul de a locui și de a circula liber în UE

În calitate de cetățean al UE, aveți dreptul de a locui și de a circula liber pe teritoriul UE DeutschEnglishfrançais, fără a face obiectul discriminării pe motive de naționalitate.

Vă puteți stabili în oricare din statele membre ale Uniunii, atâta timp cât îndepliniți anumite condiții, în funcție de activitatea pe care doriți să o desfășurați (să lucrați, să studiați etc.).

Participarea la viața politică a UE

Mână introducând un buletin de vot în urnă. Pe fundal, drapelul UE © iStockphoto

Toți cetățenii UE au dreptul de a vota la alegerile pentru Parlamentul European.

Fiecare cetățean al UE are dreptul de a vota și de a candida DeutschEnglishfrançais la alegerile pentru Parlamentul European sau la alegerile municipale organizate în țara din UE în care locuiește, în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective.

Petiții și plângeri

Puteți solicita Parlamentului European English să se ocupe de o plângere personală ori de o problemă de interes public. Subiectul acesteia trebuie să intre în sfera de activitate a UE și să vă vizeze direct.

Pentru plângerile referitoare la „proasta administrare” de către o instituție sau un organism al UE, vă puteți adresa Ombudsmanului European.

De asemenea, puteți contacta direct instituțiile și organismele consultative ale UE și aveți dreptul de a primi răspuns în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale English ale Uniunii.

Protecție consulară

Bancnote euro și un pașaport într-un portofel © iStockphoto

Cetățenii UE pot locui într-o altă țară a Uniunii timp de cel mult 3 luni, doar pe bază de pașaport sau buletin.

Dacă se află într-o țară din afara UE și are nevoie de ajutor, cetățeanul european are dreptul la protecție consulară din partea ambasadei sau consulatului oricărui stat membru al UE. Vi se poate oferi asistență în situații legate de deces, accident sau îmbolnăvire, arest sau detenție, acte de violență și repatriere.

Inițiativa cetățenească

Inițiativa cetățenească europeană vă permite să-i solicitați Comisiei Europene să pregătească o propune de act legislativ. Cererea trebuie să fie semnată de cel puțin 1 milion de cetățeni provenind din cel puțin un sfert din statele membre UE.

Participarea activă la viața civică a UE

Uniunea Europeană încurajează cetățenii și organizațiile să joace un rol activ în dezvoltarea UE: 

  • programul Europa pentru cetățeni Deutsch (de) English (en) français (fr) finanțează inițiative menite să încurajeze dezbaterile și crearea de rețele privind istoria, identitatea și obiectivele UE și să colecteze opinii referitoare la viitoarele politici ale Uniunii
  • programul Drepturi fundamentale și cetățenie English (en) promovează drepturile cetățenilor UE
  • Anul european al cetățenilor (2013) - unele activități vor continua și în 2014, punând-se un accent mai puternic pe alegerile europene (22-25 mai)
  • periodic, Comisia organizează consultări publice pe marginea inițiativelor sale, la care pot participa toți cetățenii europeni
  • dialogurile cu cetățenii sunt organizate în diverse localități din UE, fiind o ocazie de a-i asculta pe cetățeni și de a discuta cu ei
  • contactele cu societatea civilă English sunt „dialoguri structurate” organizate periodic de Comisia Europeană, pe diverse teme.

Începutul paginii

Crearea unui spațiu european de justiție

Publicată în octombrie 2013

Această publicaţie face parte din seria „Să înţelegem politicile Uniunii Europene”


Începutul paginiiRămâi conectat

Facebook

  • Iniţiativa cetăţenească europeanăEnglish (en)

Începutul paginii

CONTACT

Pentru informaţii generale

Sunaţi la
00 800 6 7 8 9 10 11 Detalii despre serviciile oferite

Trimiteţi-ne întrebările dvs. prin e-mail

Datele de contact ale instituţiilor, relaţii cu presa, vizite

Ajutaţi-ne să îmbunătăţim portalul

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

DaNu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră: